1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kuzey Suriye havadan ve karadan vuruluyor
Kuzey Suriye havadan ve karadan vuruluyor

Kuzey Suriye havadan ve karadan vuruluyor

Türkiye'nin "güvenli bölge" oluşturmak amacıyla Kuzey Suriye'de Fırat'ın doğusuna yönelik askeri harekatı Resulayn'daki YPG hedeflerinin vurulmasıyla başladı. Sınıra yakın hedeflerin vurulmasının ardından Türk askeri sınırı geçecek.

A+A-

Türkiye, Kuzey Suriye'de Fırat'ın doğusuna yönelik uzun süredir hazırlandığı askeri harekata başladı.

Sınırın karşı tarafındaki Resulayn kentinde patlama sesi duyuldu. YPG mevzilerinin bulunduğu noktalarda meydana gelen 4 patlamanın ardından dumanlar yükselmeye başladı.

Harekat TSK'ya ait obüs ve F-16'ların Suriye'nin Resulayn kentindeki YPG mevzilerini vurmasıyla başladı. Ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı. Anadolu Ajansı harekat kapsamında Tel Abyad'daki "terör hedeflerinin" de obüslerle ateş altına alındığını duyurdu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medyadan şu açıklama ile savaşı duyurdu:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

Barış Pınarı Harekatı ile, Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız."

5d9de629c8c3730ed081db7d.jpg

 

haritasuriye,ld0ap_tnheoegkg9nf3syg.jpg

Erdoğan'ın Twitter'dan yaptığı açıklama öncesi Suriye'nin Resulayn kentindeki YPG mevzilerinden patlama sesleri duyuldu. Ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı. 

Bölgenin TSK'ya ait obüs ve F-16'lar tarafından vurulduğu tahmin ediliyor. Türk askerinin karadan henüz karadan giriş yapmadığı tahmin ediliyor. Sınırda risk teşkil eden unsurların yapılacak atışlarla temizlenmesinin ardından karadan giriş başlayacak.

Harekat öncesinde sınır bölgesine büyük çapta sevkiyat yapıldı. Bölgeye Denizli, Tunceli, Sarıkamış, Sakarya, Siirt, Bolu ve Kayseri komando tugaylarından 5 bin kişilik birlik sevk edildi. Zırhlı birliklerden de takviye yapıldı.

HAREKATIN İKİ ANA MERKEZİ

Harekatın iki aşamalı olması ve Resul Ayn ile Tel Abyad'ın kontrol altına alınması hedefleniyor. Bu anlamda Akçakale ve Ceylanpınar'ın harekatın iki ana merkezi olması bekleniyor.

5d9de50fc8c3730ed081db6a.jpg

SMO BİRLİKLERİ DE BÖLGEDE

Fırat'ın batısından taşınan Suriye Milli Ordusu'na bağlı birlikler de bölgeye taşındı. Sayılarının birkaç bini bulduğu belirtiliyor.

Çalışmalar bittikten sonra harekatın icra aşamasına geçilecek. Harekatın topçu atışlarıyla başlaması ihtimal dahilinde. Muhtemel tehdit unsurlarının yerleştiği bölgeler vurulacak.

Öncesinde temaslar...

"Barış Pınarı Harekatı", TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın hafta sonu gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden sonra gündeme gelmişti.

Telefon görüşmesinin ardından ABD ordusu, operasyonun gerçekleşeceği sınır bölgesindeki askerleri sınırdan geriye çekmişti.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir Suriye'de güvenli bir bölge oluşturmak ve Suriyeli sığınmacıların bölgeye geri dönmesi için olanak sağlamak istediğini söylüyordu.

Erdoğan, konuyu geçen ay BM Genel Kurulu'nda da gündeme getirmiş, güvenli bölge kurulması halinde 3 milyona kadar Suriyelinin ülkesine dönebileceğini belirtmişti.

 

_109161898__109140950_iraq_syria_control_07_10_turkish_camps_map-nc.png


 

HABER AJANSLARI "SON DAKİKA" OLARAK GEÇTİ

ABD basınında geniş yer bulan harekatı ilk olarak Bloomberg duyurdu. Yerel saatle sabahın erken saatlerinde geçilen ve Türk bir yetkiliye dayandırılan haberde, Türk birliklerinin sınırı geçmeye başladığı bildirildi.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından ise ilk olarak, Reuters haber ajansı geçtiği flaşında, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine operasyonun başlatıldığını duyurdu" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yapacağı operasyonu ilk günden bu yana "işgal" olarak niteleyen Associated Press ise "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, attığı tweet ile Suriye'nin kuzeydoğusuna Türk saldırısının başladığını duyurdu." başlığı ile kullandı.

Wall Street Journal gazetesi de operasyonu "Erdoğan, ABD askerlerinin çekilmesinin ardından, Kürt kuvvetlerin elindeki toprakları ele geçirmek için Suriye'de bir operasyon başlatıldığını duyurdu." başlığıyla okuyucularına aktardı.

CNN International operasyona ilişkin, "Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'ye askeri saldırısını başlattığını duyurdu. Operasyon, Trump yönetiminin ABD askerlerini bölgeden çekeceğini açıklamasından günler sonra başladı" ifadelerini kullandı. New York Times da operasyonu, "ABD askerlerinin bölgeden çekilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye'ye yönelik planlanan saldırının başlatıldığını duyurdu" ifadeleriyle aktardı.

 

BÖLGEDEN CANLI YAYINLAR YAPILDI

Barış Pınarı Harekatı'nı, CNBC, ABC, NBC, MSNBC, CBS gibi ABD'nin önde gelen basın kuruluşları da "Son Dakika" olarak duyurdu.

Ayrıca, CNN, NBC ve FOX gibi televizyonlar da bölgeden yaptıkları canlı bağlantılarla konuyu sıcağı sıcağına izleyicilerine aktardı.

 

KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında başlatılan operasyon ile ilgili bir Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi.

71571729_3706585006033666_3908497278188388352_n.jpg

Bu haber toplam 3161 defa okunmuştur
İlgili Haberler