1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “Küstüm oynamam olmaz TFF ile diyalog kurulmalı”
“Küstüm oynamam olmaz TFF ile diyalog kurulmalı”

“Küstüm oynamam olmaz TFF ile diyalog kurulmalı”

Türkiye Futbol Federasyonu eski Genel Sekreteri Adnan Sezgin ve KTFF Dış İlişkiler Sorumlusu ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü Orçun Kamalı son günlerde ülke futbolunda yaşanan gelişmeleri Kanal Sim ekranlarında yayınlanan Gazeteci programına değerlend

A+A-

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski Genel Sekreteri Adnan Sezgin ve KTFF Dış İlişkiler Sorumlusu ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü Orçun Kamalı son günlerde ülke futbolunda yaşanan gelişmeleri Kanal Sim ekranlarında yayınlanan Gazeteci programına değerlendirdi. Sezgin siyaset veya sporda ‘küstüm oynamam’ gibi bir durumun olamayacağını, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun (KTFF) TFF ile sorunların çözümü konusunda detaylıca konuşup diyalog kurmadığına inandığını söyledi. Orçun Kamalı ise Türkiye Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile görüştüğünü, buradan giden futbolcunun kulübü ve Türkiye’de gittiği kulübü mağdur etmeme yönünde çalışmaların başladığını aktardı.

Adnan Sezgin: “Küstüm oynamam olmaz. TFF ile diyalog kurulmalı”
Türkiye Futbol Federasyonu’nda (TFF) Genel Sekreterlik görevü üstlenmiş, birçok Türk kulübünde menajerlik görevi yapmış olan Adnan Sezgin, Kıbrıs’taki futboldaki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi. Sezgin bu işin bir lobi çalışması olduğunu aktarırken siyaset ve futbolda “küstüm oynamam” düşüncesinin olamayacağını, KTFF’nin TFF ile sorunları detaylıca konuşmadığına inandığını ve diyalog kurulması gerektiğini aktardı.
Sezgin şunları söyledi: “Türkiye Futbol Federasyonu’nu (TFF) konuşmaya kalkarsak saatler sürer. TFF’nin yapması gerekenleri yaptığı inancında değilim. Kıbrıs’taki futboldaki gelişmeleri yakınen takip etme olanağını buldum. Kıbrıs Rum Kesimi’ne katılma yönünde yapılmış ön sözleşme olduğunu biliyorum. Bu iş bir lobi meselesi. Çok yakın zamanda Kosova’nın FIFA’da yer alması var. Bunun siyasi bir boyutu var. Ama siyasette ve futbolda küstüm oynamam olmaz. Kıbrıs’ın herhangi bir şekilde şartlar zorlanarak FIFA tarafından kabul edilebilir. En azından kamplar özel maçlar yapılabilecek şekilde.”

“Bir şeyi eleştirirken öz eleştiri yapmak lazım”
“Kıbrıs’ta yetişen futbolcuların transfer statüleri çok önemli. Bakıldığında TFF’nin yaptığı uygulama yani Kıbrıs’tan giden futbolcular için diğer ülkelerde olduğu gibi yetiştirme ücreti veya transfer ücret bedeli FIFA kurallarından dolayı uygulanması çok mümkün değil. Bir şeyi eleştirirken öz eleştiri de yapmak lazım. Bu durum karşısında KTFF gayret içinde ama Spor Bakanlığı veya hükümet olarak ne tür bir yol haritası kondu? Bu belli değil”

“Bir kişi üzerine 5-6 bakanlık vermek yanlış”
“Kıbrıs’ta gördüğüm çok büyük aksaklıklar var. Bir kişi üzerinde 5-6 tane bakanlığın olması, Spor gibi çok önemli bir konunun da bunların arasında olması bana göre başlı başına yanlış. Sporun bir haritası olması gerek. Ülkelerin tanıtımına, sosyal değerlerin artmasına katkı sağlamasına rağmen Kıbrıs’ta spora yeterince değer verilmediğini düşünüyorum. Eğer karşı tarafla bir pazarlığa oturuyorsanız, KTFF ve Spor Bakanlığı’nın da yapması gereken şeyler vardır. Pazarlığa eşit koşullarda oturulur. KKTC’de ortaya konmuş bir proje var mı? Tesisler yetersiz, kulüpler sağlıksız. Futbolcunun yetişmesi için gerekli ortam mevcut değil. Önce bunlar ortaya konmalı, hükümet, bakanlık ve KTFF olarak ne yapılmalı, bunlar sorgulanmalı.”

“Lobi çalışması yapılıp TFF dahil edilmeli”
“Lobi çalışması yapılmalı. TFF’yi lobi faliyetine dahil olmalı. UEFA ve FIFA bağlantıları kurularak, Şenez Erzik’in de rolü olabilir, bu konunun çok iyi anlatılması lazım. Ben çok iyi anlatıldığı kanısında değilim. Bunlar hep eksiğimiz. Öz eleştiri yapılmadan, sadece karşı tarafı suçlayarak sahneden çekilme çözüm değildir. Bu işin sonunda Kıbrıs’a belli kolaylıklar, statüler getirilmelidir.  KTFF, FIFA tarafından tanınmayan bir federasyon. Kitap üzerinde BAL ligine giden oyuncuların durumu normaldir. KTFF ile TFF arasında bu işin detaylıca konuşulduğuna inanmıyorum. Bu diyalog sağlanmalı”

Kamalı: “Çift taraflı bir durum söz konusu”
KTFF Dış İlişkiler Sorumlusu ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü Orçun Kamalı, geçtiğimiz hafta Türkiye Spor Genel Müdürü ve TFF Asbaşkanı Mehmet Baykan ile görüştüğünü, Baykan’ın buradan giden futbolcuların kulüplerini ve Türkiye’de gittiği kulübü mağdur etmeyecek şekilde düzenlemeler için çalışma başlattığını belirtti. KTFF’nin uluslararası kimliğe sahip olmadığı gerekçesi ile buradaki futbolcuların dünyanın herhangi bir ülkesinde filiz lisans çıkarabileceğini aktaran Kamalı, aynı zamanda ülkeye gelen yabancı futbolcuların da aynı şekilde geldiğini aktararak “Çift taraflı bir durum söz konusudur” dedi.

Kamalı şunları söyledi: “Eskiden futbolcular hep üst lige gidiyordu ama rekabetin getirdiği gelişme sağlanamadığı için alt liglere gidiyor. BAL ligi Türkiye hükümeti desteği ile gelişen bir lig ve futbolcularımız burayı basamak olarak görüyor. Futbolcular adına seviniyorum ama kulüplerimizin futbolcularla yaptığı anlaşmaları düşündüğümüzde de kulüplerimiz açısından sıkıntılar söz konusu”

“Gençlik Spor Müdürlüğü çalışma başlattı”
“Ben Ankara’da bulunma sebebim ülkemiz adına yaptığımız çalışmada, sayın Bakan Serdar beyin bana verdiği görev doğrultusunda Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne gittim. Amaç yaşanan sıkıntıya bir çözüm bulmaktı. Gençlik Spor Genel Müdür Mehmet Baykan konu hakkında bilgi sahibi olduğunu ve çalışma başlattıklarını söyledi. Bunun iki tarafı var. Burdan giden futbolcumuzun giderken bıraktığı kulüp ve oraya gittiği kulüp var. Ordaki kulübün TFF’ye kayıtlı bir kulüp olduğunu düşünürsek, alınacak kararda oradaki kulübün yapacağı bir itirazda veya tahkime gitmesi durumunda kararın düşürülmesi söz konusu olur. UEFA ve FIFA’ya kayıtlı bir federasyonun kulübünden yaşayacağı sıkıntıyı yaşamak istemiyorlar. Mehmet bey bir çalışma başlattı. Alınacak önlemin hem bizden gidecek futbolcuların kulüpleri ile yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldırmak hem de oradaki kulüplerden doğabilecek sorunları yaşamamak üzere bir çalışma başlattı.

“Görüşmeler sürüyor”
Mehmet Baykan’ın istifa ettiğini ancak kendisinin 2 gün boyunca telefoniyen görüşmeleri sürdürdüğünü söyleyen Kamalı “Temaslarımız devam ediyor, umarım mağduriyeti çözeceğiz. TFF statü gereği KTFF ile görüşmüyor. Ama Haluk Ulusoy döneminde ileri ilişkilerimiz vardı. Biraz da bazı şeyleri göze almak gerekiyor, girişken olmak gerek. FIFA ve UEFA içinde bu konuda dik durmaları gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Bu haber toplam 1813 defa okunmuştur