1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘KURAKLIK’ için 22 MİLYON TL
‘KURAKLIK’ için 22 MİLYON TL

‘KURAKLIK’ için 22 MİLYON TL

Kuraklık tazminatları bugün ödenmeye başlıyor. 162 köyde 4 bin 714 üreticiye ödenecek 22 milyon 415 bin TL’lik tazminatlar, dün bankaya yatırıldı.

A+A-

Ayşe GÜLER

Kuraklık tazminatları bugün ödenmeye başlıyor.   162 köyde 4 bin 714 üreticiye ödenecek 22 milyon 415 bin TL’lik tazminatlar, dün bankaya yatırıldı.
Bu yıl üreticiler tarafından ekilen 872 bin dönümlük alanın 792 bin 282 dönümü kuraklıktan etkilendi, 79 bin 718 dönümlük alanda ise kuraklık teğet geçti.
İlk etapta Genel Tarım Sigorta Fonu tarafından ödenecek tazminatlarda kuraklık bölgeleri 3’e ayrıldı. Buna göre bakanlık, yüzde 50’si kurak olan alanlara dönüm başına 40 TL, yüzde 70 kurak olan alanlara dönüm başına 56 TL, yüzde 90 kurak olan bölgelere ise dönüm başına 80 TL’lik tazminat ödeyecek.
Geriye kalan ödeme ise TC tarafından hibe edilecek kaynakla yapılacak. Üreticilere geriye kalan ödemeler karşılığında talepte bulunması halinde arpa, tohumluk, buğday veya triftikale verilecek, bu yönde talepte bulunmayanlara ise ödemeleri nakit olarak önümüzdeki günlerde yapılacak.
Öte yandan 7 bin 600 üreticiye 14 milyon 554 bin TL’lik Doğrudan Gelir Desteği birinci avans ödemeleri dün yapıldı. Üreticiler, ödemeleri Kooperatif Merkez Bankası, Ziraat Bankası veya köy kooperatiflerinden alabilecek
YENİDÜZEN’e konuşan Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, kuraklık tazminatlarının ilk bölümü olan 22 milyon 415 bin TL’lik ödeneğin dün Koop-Merkez Bankası’na yatırıldığını söyledi, ödemelerin bugün başlayacağını açıkladı.
Kestigül, geriye kalan yüzde 50’lik kısmın ise itirazların görüşülmesinin ardından isteyen üreticiye alacakları tazminat karşılığında arpa, tohumluk, buğday veya triftikale verileceğini, isteyen üreticilere ise alacaklarının önümüzdeki günlerde nakit olarak ödeneceğini kaydetti.

 

Kestigül: “792 bin 282 dönümlük alan kurak”
Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, ülkede istenilen yağışların yağmaması nedeniyle bu yılın kurak geçtiğine değinerek, Kasım-Mart aylarını kapsayan dönemde arpanın iyi verim elde edilmesi için 277 mm yağış yağması gerektiğini ancak bu oranın 160 mm’de kaldığını söyledi.
Bu bağlamda Tarım Genel Sigortası’na 872 bin dönümlük alanın ekildiği bildiriminin üreticiler tarafından yapıldığını aktaran Kestigül, 792 bin 282 dönümlük arazide kuraklık tespit edildiğini açıkladı.
Kestigül, 79 bin 718 dönümlük alanın ise kuraklıktan etkilenmediğini kaydetti.


22 milyon 415 bin TL’lik ödeme bugün başlıyor
Kuraklık tazminatlarının ilk bölümü olan 22 milyon 415 bin TL’lik ödeneğin dün Koop-Merkez Bankası’na yatırıldığını söyleyen Kestigül, ödemelerin bugün başlayacağını açıkladı.
Kestigül, geriye kalan yüzde 50’lik kısmın ise itirazların görüşülmesinin ardından isteyen üreticiye alacakları tazminat karşılığında arpa, tohumluk, buğday veya triftikale verileceğini, isteyen üreticilere ise alacaklarının önümüzdeki günlerde nakit olarak ödeneceğini kaydetti.

 

14 milyon 554 bin TL’lik Doğrudan Gelir Desteği ödendi
Öte yandan bakanlık, 7 bin 600 üreticiye 14 milyon 554 bin TL’lik Doğrudan Gelir Desteği birinci avans ödemelerinin dün yapıldığını açıkladı.
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada 2014 yılına ait tahıl, nadas, yem bitkileri ve narenciye alanları için yapılan ödemelerin Kooperatif  Merkez Bankası, Ziraat Bankası veya köy kooperatiflerinden alınabileceği belirtildi.


Kuraklık bölgeleri 3’e ayrıldı
Kuraklık tespitlerinin Tarım Genel Sigortası Fon yasalarına ve tüzüklerine göre belirlendiğini dile getiren Kestigül,  kuraklıktan etkilenen bölgelerin yüzde 90, yüzde 70 ve yüzde 50 olmak üzere 3’e ayırdıklarını dile getirdi.
Kestigül, tespit edilen tazminat miktarlarının kuraklık oranlarına göre belirlendiğini ifade ederek, yüzde 50’si kurak olan alanlara dönüm başına 40 TL, yüzde 70 kurak olan alanlara dönüm başına 56 TL, yüzde 90 kurak olan bölgelere ise dönüm başına 80 TL’lik tazminat ödeneceğini açıkladı.

162 köy, 4 bin 714 üretici…
Kuraklık tazminatlarının 162 köyde 4 bin 714 üreticiye ödeneceğini dile getiren Kestigül, söz konusu ödemelerin yarısının Genel Tarım Sigortası Fonu’ndan, geriye kalan miktarın ise TC tarafından hibe olarak aktarılacak kaynakla verileceğini söyledi.

Bu haber toplam 2486 defa okunmuştur