1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kundaklamaya 9 yıl !
Kundaklamaya 9 yıl !

Kundaklamaya 9 yıl !

Lefkoşa'da 19 Şubat 2016'da Halil Kahraman'a ait King Oto Galeri'yi yanıcı madde dökerek kundaklamaktan yargılanan sanıklardan Mahmut Selkar, 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefkoşa'da 19 Şubat 2016'da ikisi oto galeri olmak üzere üç işyerinin eş zamanlı olarak kundaklanmasıyla ilgili olarak ilk karar açıklandı. Olay günü Halil Kahraman'a ait King Oto Galeri'yi yanıcı madde dökerek kundaklamaktan yargılanan sanıklardan Mahmut Selkar, 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, savcılığın ‘sanığın kundaklamayı M.K. ile birlikte Enver Bahçeciler’in teşvik ve azmettirmesiyle yaptığı’ yönünde getirmiş olduğu davaları, hukuki gerekçeler doğrultusunda uygun görmedi ve bu davaları yeniden tadil ederek sanığı yargıladı. Mahkeme, kundaklama olaylarının toplumda korkuya ve endişeye neden olduğuna vurgu yaparak, halkın bu tür olaylara öfkeyle bakmakta olduğunu, diğer ülkelere oranla bizim ülkemizde bu tür olayların toplumda daha fazla etki yarattığına dikkat çekti.

İlk sanık yargılandı

Hatırlanacağı üzere Olay tarihinde King Oto, Opel Plaza ve Özmerhan Finans eş zamanlı kundaklanmış, meseleyle ilgili 6 kişi tutuklanmıştı. Sanıklardan 5 kişi ağır ceza mahkemesinde yargılanmaya başlarken, isminin baş harfleri M.K. olan şahıs teminatla serbest bırakıldıktan sonra ortadan kaybolmuştu. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi kundaklama olaylarıyla ilgili olarak dün ilk kararını verdi. King Autos’u kundaklayan Mahmut Selkar’ı galerideki 9 adet aracı, galerinin garaj kısmını ve kamera sistemini yanıcı madde dökerek kundaklamak, binayı ateşe vermek, kasti hasar ve ağır bir suç işlemek için maske takmak davalarından suçlu buldu.

Karar metni 7 bölümden oluştu

Başkanlığı’nda Ömer Güran, üye yargıç Gökhan Asafoğulları ve üye yargıç Meltem Dündar’ın baktığı davada, İddia Makamında Başsavcılı adına Kıdemli Savcı Ahmet Varol ve sanık avukatı Mustafa Asena mahkemede hazır bulundu. Ağır Ceza Heyeti adına dava kararını Yargıç Gökhan Asafoğulları okudu. Uzun sürede okunan dava kararı, 7 bölüme ayrılarak tek tek olgulara değinildi. Asafoğulları, ‘sanık Mahmut Selkar’ın Enver Bahçeciler’in teşvik ve azmettirmesiyle, M.K. isimli şahısla birlikte 19 Şubat 2016'da Halil Kahraman'a ait King Oto Galeri'yi yanıcı madde dökerek 9 adet aracı, çinkodan oluşan garaj ve kamera sistemlerini yanıcı madde dökerek kundaklama suçunu işlediği’ yönündeki olguları değerlendirdi.

Asafoğulları, savcılığın ‘sanığın kundaklamayı M.K. ile birlikte Enver Bahçeciler’in teşvik ve azmettirmesiyle yaptığı’ yönünde getirmiş olduğu davaları, hukuki gerekçeler doğrultusunda uygun görmeyerek iddia makamının bu yöndeki davalarını ispat edemediğini belirtti.

Davalar tadil edildi

Asafoğulları, bu yöndeki gerekçeleri ardından 4 davada tadilata gidildiğini açıkladı. Buna bağlı olarak, sanığın oto galerinin önünde bulunan park halindeki 9 adet aracı, çinkodan oluşan garajı ve kamera sistemlerini yanıcı madde dökerek ateşe vermek (kundaklamak), kundakçılığa teşebbüs, kasten binadaki eşyalara zarar vermek için ateşe vermek, kasti hasar ve ağır bir suç işlemek kaydıyla maske takmak davaları getirildiğini vurguladı.

Asafoğulları, sanık aleyhine getirilen ‘kundaklamaya teşebbüs’ dışındaki 4 davadan da sanığın suçlu bulunduğunu açıkladı.

Avukat hafifletici neden sunmadı

Asafoğulları, sanığa ceza takdir etmeden önce iddia ve savunma makamlarına son kez söz hakkı verdi. Savcı Varol, sanığın sabıkasız olduğunu belirterek, belge sundu. Avukat Asena ise Mahkemenin kararına saygı duymakla birlikte, bu suçlamaları kabul etmediklerini bunun için istinafa gideceklerini dolayısıyla sanık ile ilgili hafifletici nedenleri sunmayacağını beyan etti. Tarafların beyanları ardından Mahkeme oturuma kısa bir ara verdi. Saat 15:00’da sanıkla ilgili ceza kararını açıkladı.   

“Müebbet hapis içeren suç türü”

Gökhan Asafoğulları, kundaklama suçunun müebbet hapis içerdiğini, binayı ateşe vermek suçunun 14 yıla kadar, mala kasten zarar vermek suçunun 3 yıla kadar, ağır bir suç işlemek kaydıyla maske takmak suçunun ise 5 yıla kadar hapislik cezaları içerdiğine işaret etti. Kundaklama suçunun ağır suç türlerinden olup, toplumda korku yaratan ve endişe veren suç türlerinden olduğunu söyleyen Yargıç, bu yöndeki suçların toplumda yarattığı etkinin vahamet yarattığına vurgu yaptı. Halkın bu tür olaylara öfkeyle bakmakta olduğunu vurgulayan Yargıç, diğer ülkelere oranla bizim ülkemizde bu tür olayların toplumda daha fazla etki yarattığına dikkat çekti.

Yargıç Asafoğulları, küçük ülkemizin eski huzurlu günlerine özlem duyduğuna işaret ederek, ülkemizde sosyal medyanın yaygın olması ve özellikle internet gazeteciliğiyle yazılı medyanın bu tür olayları daha hızlı duyurmasıyla bu tür olayların topluma oranla daha etkili ve hızlı yayılmakta olduğunu vurguladı.

9 yıl hapis cezası

Bu tarz suç türlerine etkin ve caydırıcı cezalar verilmesinin kamu menfaati açısından da önem taşıdığına vurgu yapan Asafoğulları, sanığın bu olayda 1 milyon 173 bin 295 TL’lik hasar meydana getirdiğini ve bu hasarın sigorta tarafından sadece yarısının karşılandığını, diğer bölümünün karşılanmadığını bunun ağırlaştırıcı bir neden olduğunu ifade etti. Sanığın kişisel durumunu da dikkate alan Yargıç, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için sanığın 9 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.   

Bu haber toplam 5812 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler