1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kundaklamada 2 sanığa toplam 16 yıl
Kundaklamada 2  sanığa toplam 16 yıl

Kundaklamada 2 sanığa toplam 16 yıl

Özmerhan Finans' ateşe vererek kundaklayan sanıklar Evren Baysal 9 yıl ve Adem Bağlars 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefkoşa'da 19 Şubat 2016'da King Oto, Opel Plaza ve Özmerhan Finans’ın eş zamanlı olarak kundaklanmasıyla ilgili son karar da verildi.

King Oto ve Opel Plaza’yı kundaklayan sanıkların ardından, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti, Ömer Arhun’un sahibi olduğu Özmerhan Finans’ı ateşe vererek kundaklayan sanıklar Evren Baysal’ı 9 yıl, Adem Bağlars’ı da 7 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Bu arada Mahkeme, sanık Adem Bağlars’ı Opel Plaza’daki kundaklama olayıyla ilgili geçtiğimiz gün 7 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Özmerhan Finans’ın kundaklanmasından da suçlu bulunan sanık Bağlars dün yine 7 yıl hapis cezası alırken, iki cezanın da dün itibariyle birlikte çekilmesine karar verildi.

Böylelikle Mahkeme Heyeti, King Oto’daki araçları kundaklayan Mahmut Selkar’a 9 yıl, Opel Plaza’daki 15 adet aracı kundaklayan Eren Baysal ile Ozan Ögeyik’e 8 yıl, Adem Bağlars’a 7 yıl ve Özmerhan Finans’ı kundaklayan Evren Baysal’a da 9 yıl vermek suretiyle toplamda 41 yıl ceza vermiş oldu.  

3 saate yakın karar okundu

Başkanlığı’nda Ömer Güran, üye yargıç Gökhan Asafoğulları ve üye yargıç Meltem Dündar’dan oluşan Ağır Ceza Mahkeme Heyeti’nin baktığı davada, İddia Makamında Başsavcılı adına Kıdemli Savcı Ahmet Varol ve sanıkların avukatı Mustafa Asena adına Buse Asena mahkemede hazır bulundu. Mahkeme Heyeti adına dava kararını Yargıç Meltem Dündar okudu. Dündar, saat 9:15’de okumaya başladığı kararın gerekçeleriyle birlikte saat 12:30 raddelerinde bitirdi. Ceza takdirini açıklamadan önce İddia ve savunma makamlarına söz hakkı verdi. Savcı Varol, sanıkların KKTC’de sabıkaları bulunmadığını beyan etti. Avukat Asena ise karara saygı duymakla birlikte, dava kararını istinafa götüreceklerini dolayısıyla hafifletici nedenleri sunmayacaklarını aktardı. Mahkeme, ceza takdirini açıklamak üzere oturuma 1 saat ara verdi.

Enver Bahçeciler yargılamada olmadı, “azmettirme” kaldırıldı

Kararı okuyan Yargıç Meltem Dündar, bölümlere ayırdığı karda tek tek tüm olgulara değinerek, İddia Makamı’nın davayla ilgili 49 emare sunduğunu belirtti.

Dündar, sanıkların “kundakçılık”, “Binalardaki eşyaları ateşe vermek”, “Kasti hasar”, “Ağır bir suç işlemek niyetiyle yüzüne maske takmak”, “Mülke tecavüz” ve “Ağır bir suç işlemek kastıyla binaya kırarak girmek” suçlarından yargılandıklarını açıkladı.

İddia Makamı tarafından sanıklar aleyhine getirilen “sanıkların Enver Bahçeciler’in teşvik ve azmettirmesiyle” bu suçları işlediklerine dair olguları da değerlendirdi.

Yargıç Dündar, ithamnamede sanık olarak yer almayan Enver Bahçeciler aleyhine getirilen davalardan yargılanmayan ve savunma yapma imkanı olmamasını göz önünde bulundurarak, adil yargılanma prensiplerine aykırı olacağından “teşvik ve azmettirmesiyle yaptığı’ cümlesinin davadan çıkarılarak tadil edilmesine emir verdi.

Kamera kayıtları ortaya çıkarmıştı

Yargıç Meltem Dündar, ilk olarak sanık Enver Baysal ile ilgili olgulara değinerek, kundaklama olayında fiilen nasıl bulunduğuna dikkat çekti. Yargıç, sanığın söz konusu binaya maskeli olarak, kapısını çekiçle kırıp girdiği ve hem binada ki hem de çevredeki iş yerlerini kamera kayıtlarından sanığın tespit edildiğini aktardı. Sanık Baysal’ın olaydan sonra hem telefon dökümlerinden hem kız arkadaşı R.U’nun evinde olay günü kalmaya başlamasının, bir saklanma içerisine girdiğinin görüldüğüne bulgu yapan Yargıç, sanığın hem ifadesinde hem de mahkemedeki yeminsiz beyanında çelişkiler olduğunun görüldüğüne dikkat çekti.

Suçlu bulundular

Olayın fiilen sanık Evren Baysal tarafından işlendiğini, sanık Adem Bağlars’ın da yardım ederek bir şekilde fiilen işlemlerde bulunduğunu söyleyen Yargıç, sanık Bağlars’ın hem sanık Baysal’a araç temin ettiği hem de olaydan sonra kalacak yer temin ettiğini kaydetti.

Yargıç Meltem Dündar, sanık Evren Baysal’ın kundakçılık”, “Binalardaki eşyaları ateşe vermek”, “Kasti hasar”, “Ağır bir suç işlemek niyetiyle yüzüne maske takmak”, “Mülke tecavüz” ve “Ağır bir suç işlemek kastıyla binaya kırarak girmek” suçlarının tümünden suçlu bulunduğunu açıkladı. Sanık Adem Bağlars’ın ise “Ağır bir suç işlemek niyetiyle yüzüne maske takmak” suçu dışında geriye kalan diğer 5 davadan suçlu bulunduğunu dile getirdi.

Toplum huzursuz

Sonuç olarak Yargıç Meltem Dündar, sanıkların kendi ikrarları ve iddia makamının sunmuş olduğu olgular ve emareler ışığında suçlu bulup mahkum ettiklerini açıkladı.

Dündar, sanıkların aleyhindeki “kundakçılık” suçunun ömür boyu hapis içeren en ağır suçlar arasında yer aldığını söyledi. Dündar, kundaklama suçlarının kişilerin can ve mal güvenliğini tehdit altında olduğu, toplum huzurunu etkileyen suç türlerinden olduğunu belirtti. Bir malın bütününe zarar verebilecek olaylara, halkın endişe ve öfkeyle baktığını aktaran Yargıç, cezalar verilirken adaletin tecelli olmasını beklediğini bu nedenle cezaların caydırıcı nitelikte olması gerektiğine işaret etti. Yargıç, kamu düzenini bozacak, başkalarının alın teriyle kazandıklarını bu şekilde ortadan kaldırmasına caydırıcı ceza verilmesinin Yüksek Mahkeme kararlarında da yer aldığını ifade etti.

Soğukkanlı ve pervasızca suç işlendi

Bu davaya konu olayda da sanıkların 3 ayrı kundaklama ve ateşe verme eyleminde olduklarının görüldüğünü belirten Yargıç, bu suçu işlerken soğukkanlı bir şekilde işlediklerinin görüldüğünü aktardı. Sanık Evren Baysal’ın kameralardaki görüntülerde de çok seri bir şekilde yani 30 saniye içerisinde binayı yaktığının görüldüğünü söyleyen Yargıç, soğukkanlı bir şekilde planlayarak ve profesyonelce işlediğinin görüldüğünü ifade etti. Önceden planlanarak yapılan olayın, suçun vahametini artırdığını aktaran Meltem Dündar, sanığın meskun mahalde işlek bir cadde üzerinde bulunan binayı pervasızca işlediğini kaydetti.

Baysal’a 9 yıl, Bağlars’a yeniden 7 yıl ceza

Bu tür suçların giderek artış gösterdiğini ve toplumda tepkiyle karşılandığına dikkat çeken Yargıç Dündar, kamu menfaatinin ceza takdirinde dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Yargıç, sanıklardan Evren Baysal’ın fiilen suçu işlediğini, sanık Adem Bağlars’ında yardımcı oluşunu da ayrı ayrı dikkate aldıklarını belirterek, gerek işlenen suçlar gerekse sanıkların KKTC’de sabıkasız oluşları, cezaevinde bulundukları süreyi ve ailelerinden uzakta cezalarını çekeceklerini dikkate aldıklarını belirtti.

Yargıç Meltem Dündar, tüm değerlendirmeler ışığında sanık Evren Baysal’ın 9 yıl, sanık Adem Bağlars’ın 7 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Dündar, sanık Bağlars’ın iki gün önce diğer kundaklama olayıyla ilgili 7 yıllık cezanın, bu süre içerisinde birlikte çekileceğini ve dün itibariyle ceza süresinin başlamasına emir verdi.

 

Bu haber toplam 5544 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler