1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kundaklama soruşturmasında ‘işkence’ iddiaları…
Kundaklama soruşturmasında ‘işkence’ iddiaları…

Kundaklama soruşturmasında ‘işkence’ iddiaları…

Lefkoşa’daki King Oto Plaza, Özmerhan Ltd ve Opel Plaza’nın kundaklanmasıyla ilgili süren soruşturmada, ‘işkence’ iddialarına yönelik bu kez zanlı Er.B’yi 23 Mart gecesi muayene eden doktor konuştu: “Zanlının sırtında 10-15 cm boyunda, 1-2 milim eninde s

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefkoşa’da meydana gelen kundaklama soruşturmasıyla ilgili ilk kez doktor konuştu; “Zanlı Er.B.’nin sırtında sıyrıklar tespit ettim” dedi. 19 Şubat’ta King Oto Plaza, Özmerhan Ltd ve Opel Plaza’nın kundaklanmasıyla ilgili süren soruşturma kapsamında Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde süren duruşmada, ‘işkence’ iddiaları gündem olmaya devam etti.

Zanlıların Avukatı Mustafa Asena, 21 Mart’ı 22 Mart’a bağlayan gece  zanlı Er.B’nin işkence gördüğüne yönelik ortaya attığı iddialarla ilgili dünkü duruşmada zanlıyı 23 Mart gecesi muayene eden Dr. Devrim Özgür Kutpay konuştu. Kutpay, zanlının sırtında 10-15 cm boyunda, 1-2 milim eninde sıyrıklar tespit ettiğini, bileklerinde ise morluklar görmediğini söyledi.

Avukat Asena ise doktorun tüm gerçekleri mahkemeye söylemediğini, muayene esnasında doktorun zanlının bileklerini de kontrol ederek pansuman yaptığını, kendi yardımcısı olan Avukat Çağla Kutruza’nın buna şahit olduğunu öne sürdü. 

Mahkeme emriyle önceki gün zanlı Er.B’ye Adli Tabip kontrolü yapıldı. Kontrolü yapan Adli tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz’in raporu da mahkemeye sunuldu ancak bahse konu doktor dün mahkemeye gelemediği için duruşma bugün saat 12:00’ye ertelendi.

Bugünkü duruşmada zanlı Er.B’nin lokasyon, iz, renk ve yaş izlerini kontrol eden Dr. İdris Deniz şahadet verecek.

Doktor şahadet verdi

Kundaklama olayıyla bağlantısı olduğu iddia edilerek tutuklanan E.B, Er.B, O.Ö, M.S, A.B, M.K, dün yeniden ‘kundakçılık’ ve ‘kasti hasar’ suçlamalarıyla ilgili Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Ceza Davaları Kıdemli Yargıcı Musa Avcıoğlu huzurunda görüşülen tahkikat duruşmasında, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Savcı Yardımcısı Behrat Mavioğlu ve zanlı Avukatı Mustafa Asena mahkemede hazır bulundu. Savcı, meseleyle ilgili olarak yapılan işkence iddialarına yönelik Dr. Devrim Özgür Kutpay ve Müfettiş Muavini Asım Başaranel’i mahkemeye tanık olarak dinletti.


Doktor:"Sırtında sıyrıklar olduğunu gördüm"

İşkence iddiasıyla ilgili 23 Mart gecesi Lefkoşa Devlet Hastanesi'nde nöbetçi olan Dr. Devrim Özgür Kutpay, zanlı Er.B'ye yaptığı muayene ile ilgili şahedet verdi. Savcı ve avukat tarafından sorgulanan Kutpay, zanlının o akşam kendisine darp edildiğini iddia ettiğini söyleyerek, zanlının beline kadar olan vücut kısmını incelediğini belirtti. Muayene sonucunda zanlının sırtında 1-2 milim civarında sıyrıklar olduğunu, kollarında ve bileklerinde başka bir ize rastlamadığını açıkladı.

"Bileklerinde morluklara rastlamadım"

Zanlıya herhangi bir ağrısı olup olmadığını sorduğunu, zanlının da ağrısı olmadığını söylediğini aktaran tanık doktor, "zaten her yerine bakıldı. Sırtındaki sıyrıklar dışında başka bir iz tespit etmedim" dedi.

Bu arada zanlı avukatı, mahkemeden izin alarak, bir kez daha zanlının soyunmasını ve doktorun vücudundaki izlere bakmasını istedi. Mahkeme de son kez bu izni onaylarken, zanlı üstündeki giysileri sıyırarak sırtındaki ve bileğindeki izleri gösterdi.

Zanlının sırtında 10-15 cm boyunda, 1-2 mm eninde sıyrıklar olduğunu aktaran doktor, muayane günü bileklerinde bir iz görmediğini, tespit ettiği bulguları raporuna yazdığını söyledi.

Avukat: "Tüm gerçekleri söylemiyorsunuz"

Avukat Asena ise o gece zanlının hem sırtına hem de bileklerine pansuman yaptığını savunarak, kendi yardımcısı olan Avukat Çağla Kutruza'nın bunu gördüğünü ileri sürdü. Doktor da muayene odasına sadece polisin girmesine izin verdiğini, zanlının  ne tür bir suçtan dolayı tutuklu olduğunu bilmediğini söyleyen Dr. Kutpay, zanlının avukatını içeri almadığını sadece muayene sonrası bilgi verdiğini ancak bileklere pansuman yapıp yapmadığını hatırlamadığını kaydetti. Dr. Kutpay, zanlının muayeneye geldiği gün sırtında bu kadar iz olmadığını ve bileklerinde morluklar olmadığını söyledi. Bir soru üzerine ise zanlının sırtındaki sıyrıkların kişinin tek başına yapılamayacağını da dile getirdi.

Son olarak Avukat Mustafa Asena, tanık Dr. Kutpay'a tüm gerçekleri söylemediğini belirtmesi üzerine Dr. Kutpay, "öyle birşey yok" dedi.

Adli Tabip kontrolü yapıldı

Mahkeme doktorun tanıklığı ardından, önceki gün zanlı Er.B ile ilgili Adli Tabip kontrolünden geçirilmesi için verdiği emir üzerine Müfettiş Muavini Asım Başaranel'in dinlenmesine emir verdi. Mahkemde yeminli şahadet veren Başaranel, 28 Mart günü saat 17:00'de zanlı Er.B'yi Lefkoşa Devlet Hastanesi'ne götürdüğünü ve zanlıyı Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz'in kontrolünden geçtiğini söyledi. Dr. Deniz'in zanlının lokasyon, iz, renk ve yaş izlerini alması için kontrol ettiğini belirten Asım Başaranel, bu işlemden sonra bir rapor aldığını söyledi. Başaranel, söz konusu raporu mahkemeye sunarken, rapor emare B olarak kayıtlara geçti. Doktor raporuyla ilgili tıbbi bilgi verilmesi için, Dr. İdris Deniz'in mahkmeye gelerek şahadet vermesi için Mahkeme duruşmaya ara verdi.

Bugün Dr. İdris Deniz dinlenecek

Aradan sonra yeniden başlanan duruşmada, Savcı Mavioğlu, Dr. İdris Deniz’in dün yoğun olduğunu bu nedenle dinletilemeyeceğini beyan etti. Bunun üzerine Yargıç Musa Avcıoğlu, işkence iddialarının yargılama yapacak olan mahkemelerde görüşülmesinin daha zor olduğunu, iddiaların henüz yeniyken Ceza Mahkemesi’nde görüşülerek, karara bağlatılmasının yargılama açısından önemli olduğuna değindi. Yargıç, bu iddiaların neticeye varılması için Adli Tabip doktorunun da dinlenmesinin önemli olduğuna değinerek, DR. İdris Deniz’in raporunu açıklaması için duruşmanın bugün saat 12:00’ye ertelenmesine emir verdi.

Sıyrıklar görüldü!

Bu arada mahkemede soyunan zanlı Er.B’nin sırtında yarım santim boyunda çizikler olup, bu çiziklerin kişinin kendi kendine yapamayacağı izler olduğu tartışıldı. Zanlının sağ bileğinde 1 santimden büyük çizikler ve kızarıklıklar, sol bileğinde de kızarıklıklar olduğu fark edildi. Kelepçe izinden olduğu düşünülen izlerin 8 günlük olabileceği tartışıldı.

Bu haber toplam 2031 defa okunmuştur
İlgili Haberler