1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KUNDAKLAMA SORUŞTURMASI
KUNDAKLAMA SORUŞTURMASI

KUNDAKLAMA SORUŞTURMASI

Lefkoşa’daki King Oto Plaza, Özmerhan Ltd ve Opel Plaza’nın kundaklanmasıyla ilgili süren soruşturmada, bu kez Adli Tıp Uzmanı konuştu. Dr. İdris Deniz, zanlı Er.B’nin vücudunda travmalar meydana geldiğini, bu izlerin bazılarını zanlının tarafından da yap

A+A-

Didem MENTEŞ

Kundaklama soruşturmasıyla ilgili poliste işkence iddiaları mahkemeden de destek buldu. Kıdemli Yargıç Musa Avcıoğlu, sorumluların araştırılmasına emir verdi.

Lefkoşa’da 19 Şubat’ta üç ayrı yerde meydana gelen kundaklama soruşturmasıyla ilgili ortaya atılan işkence iddiaları Mahkeme tarafından kabul gördü. Lefkoşa Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Kıdemli Yargıcı Musa Avcıoğlu, zanlı Er.B’nin 21 Mart’ı 22 Mart’a bağlayan gece polis tarafından ‘şiddet’ gördüğüne kanaat getirdi. Yargıç, özellikle dünkü celsede tanık olarak dinlenen Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz’in olgularına yer verdiği kararında, zanlının fiziki işkenceye maruz kaldığına vurgu yaparak, şiddetin kim veya kimler tarafından, ne şekilde yapıldığına dair Lefkoşa Polis Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatılmasına emir verdi.

İzler 7- 10 günlük

Yargıcın kararında etkili olan ve önemli tanık olarak kayıtlara geçen Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, zanlı Er.B’nin vücudunda travmalar meydana geldiğini, bu izlerin bazılarını zanlının tarafından da yapılabileceğini ancak sırtındaki sıyrıkların zanlının tırnaklarıyla kendisine yapamayacağını dile getirdi.

Zanlının vücudundaki izlerin 7 ila 10 günü aşan izler olduğuna değinen Dr. Deniz, zanlının iki dirseğinde bulunan yara izlerinin milimetrelik olarak aynı olduğunu bu nedenle zanlının kendi kendine bu izleri yapabilme ihtimalinin düşük olduğunu vurguladı.

Doktor ve avukat dinlendi

Kundaklama olayıyla bağlantısı olduğu iddia edilerek tutuklanan E.B, Er.B, O.Ö, M.S, A.B, M.K, dün yeniden ‘kundakçılık’ ve ‘kasti hasar’ suçlamalarıyla ilgili Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Ceza Davaları Kıdemli Yargıcı Musa Avcıoğlu huzurunda görüşülen tahkikat duruşmasında, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Savcı Yardımcısı Behrat Mavioğlu ve zanlı Avukatı Mustafa Asena mahkemede hazır bulundu. Savcı, meseleyle ilgili olarak yapılan işkence iddialarına yönelik zanlı Er.B’yi Adli Tabip olarak muayene eden Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz’i mahkemeye dinletirken, Avukat Mustafa Asena’da müvekklinin şiddete uğradığına dair bulgular gören Avukat Çağla Kutruza’yı mahkemeye tanık olarak dinletti.

-------------------------------------------------------------------------------

Adli Tıp Uzmanı: "Sırtındaki sıyrıklar zanlının tırnaklarıyla olamaz"

İşkence iddialarına yönelik zanlı Er.B'yi adli muayeneden geçiren Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz tanık olarak dinlendi. Deniz, zanlıyla ilgili hazırladığı raporu okudu. Doktor, zanlının her iki el bileğinde 0.5 ila 1 cm çapında kabuklu ve kabuğu düşmüş yaralar görüldüğünü, sırtında 19, 25 ve 35 cm çapında sıyrıklar ve rengi yeşilden sarıya dönüşmüş darbeyle oluşabilecek izler tespit edildiğini açıkladı. Bir kişinin tavana ayakları yerden kesilmesiyle el bileklerinde şiddetli lezyonlar oluşabileceğini söyleyen Dr. Deniz, zanlının elinde görülen sıyrıkların incesel sıyrıklar olduğunu ve bu sıyrıkların sabit dururken ani bir çekmeyle de oluşabileceğini söyledi. Zanlının sırtındaki sıyrıkların ve sararma izlerinin 7 ila 10 günü aşan bir zaman diliminde oluştuğunu, sırtının uğradığı erozyonun yumrukla ve sert bir cismin çarpmasıyla oluşabileceğini aktardı. Zanlın sırtındaki sıyrıkların kendi tırnaklarıyla yapılamayacağını, tırnakların yenilmiş olup sağlıksız tırnaklar olduğunu vurgulayan Dr. Deniz, bu izlerin ucu sivri bir cisimle yapılabileceğini belirtti. Zanlının vücudundaki izlerin bir travma olduğunu söyleyen Dr. Deniz, bu izlerin farklı günlerde oluşan erozyonlar olduğunu belirtti.

Tanık Avukat: "Zanlının ellerini kan içinde gördüm"

Doktorun ardından Savuna Makamı’nın tanığı olan Avukat Çağla Kutruza dinledi. Kutruza, Lefkoşa Polis Müdürlüğü'nde tutulan zanlı Er.B'nin 21 Mart günü oradan götürüldüğünü, 22 Mart günü saat 15:00'de Değirmenlik Karakolu'ndan ofise telefon geldiğinin kendisine söylendiğini belirtti. Hemen karakolu aradığını ve zanlı Er.B'nin orada olduğunu öğrendiğini, zanlıyla telefonda görüştüğünü aktaran Kutruza, zanlının kendisinden sigara ve acilen görüşmek istediğini söylediğini aktardı. Hemen karakola gittiğini, gittiğinde zanlının bileklerinin kanlar içerisinde ve ellerinin titremekte olduğunu gördüğünü savunan Kutruza, zanlının kendisine işkence gördüğünü söylediğini ileri sürdü. Kutruza, bunun üzerine derhal zanlının doktora götürülmesini istediğini ancak ne Değirmenlik Karakolu'ndaki ne de o dönemki tahkikat memurunun bunu yapmadığını anlatarak, Başsavcının girişimiyle o günün gece yarısı tüm zanlılarla birlikte hastaneye götürüldüğünü kaydetti. Hatta bir zanlının kendisine, bir arkadaşlarının karakoldan alındığını ve geri getirilmediğini, polisin işkence yaptığı için doktora gitmekten korktuklarını söylediğini iddia ederek, hastanede zanlı Er.B'yi polis tutuklu odasında gördüğünü, ellerinde sarı ilaç bulunduğunu da savundu.

Savcı Mavioğlu ise tanık Çağla Kutruza'ya bu davadan menfaat elde ettiği iddiasıyla verdiği şahadetin kurgudan ibaret olduğunu, olayları saptırdığını söyledi. Kutruzan ise ne gördüyse onu söylediğini dile getirdi.

-------------------------------------------------------------------

Avukat: "Niyet işkence etmek"

Tanıkların şahadetleri ardından taraflar hitaplarını yaptı. İlk hitabı yapan Avukat  Mustafa Asena, polisin tutukluluk talebine itiraz ederek, polisin verdiği şahadetin tekrardan ibaret olduğu, esas talebin zorla bir şeyler imzalatmak olduğunu iddia etti. Soruşturmanın zanlılarla ilgili kısmının bitmiş olduğunu, 200'e yakın ifade alındığını ve daha alınacağının söylendiğini aktaran Asena, 28 kameranın 28 gündür incelenemediğini belirtti. Tüm delillerin polisin elinde olduğunu söyleyen Asena, buradaki niyetin işkence olduğunu ileri sürdü. Polisin işkenceyle ilgili iddialarda, "zanlının kendi kendine yaptığı" yönünde olup, tanık olarak dinlenen 2 doktorun da şahadetinin bu yönde yönetildiğini öne sürdü. Yalnızca Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz'in zanlının sırtındaki izlerin kendi tırnaklarıyla yapamayacağını söylediğini ve vücudundaki izlerin 7-10 günü aşan izlerden ibaret olduğunu söylediğini hatırlattı. Mustafa Asena, işin artık kamu yararını geçtiğini, insan hakkının söz konusu olduğunu belirterek, tahkikatın bu safhada tamamlandığını dolayısıyla zanlıların serbest kalmalarını talep etti.

Savcı: "Soruşturma tamamlanmadı"

Savcı Behrat Mavioğlu ise tahkikatın henüz tamamlanmadığını, polisin kameraları incelemeye devam edip, çok sayıda ifade almayı sürdürdüğünü belirterek, bu ifadelerin soruşturmayı farklı boyutlara taşıyabileceğini söyledi. İfadelerde bu zanlılardan birini doğrudan suça bağlayıcı ibareler bulunduğunu aktaran Savcı, olaylarda kullanılan araç ile kameralarda olay yeri yakınlarında görünen başka bir aracın daha aranmakta olduğunu vurguladı. Savcı, avukat tarafından yapılan iddialara da değinerek, avukatın basın açıklamasında yer verdiği "ağzına silah konuldu", "seni soyup ırzına geçeriz" gibi iddiaların tüm müdafaası boyunca yer almadığını aktardı. Avukatın,  polis teşkilatını  'işkenceci teşkilat' olarak itibarsızlaştırmaya ve güvensizlik  yaratmasına neden olduğunu söyleyen Savcı, doktorların da verdiği şahadete göre, zanlının vücudundaki izleri kendi kendine yapabileceğini ortaya konulduğunu dile getirdi.

---------------------------------------------------------------------------------

Yargıçtan, fiziki işkenceye soruşturma 

Tarafların hitapları ardından Mahkeme, kararını vermek üzere duruşmaya 1 buçuk saat ara verdi. Aranın ardından kararını okuyan Kıdemli Yargıç Musa Avcıoğlu, kararını iki başlık altında toplayarak soruşturmayla ilgili olgulara dikkat çekti. Tahkikat memuru Cem Ozan’ın yapmış olduğu soruşturmada alınmasın gereken ifadeler, izlenmesi gereken kamera görüntüleri ve bulunması gereken araçlar olduğuna değinen Yargıç, polisin soruşturmaya dahil tüm bulguların 8 günlük ek bir tutukluluk süresinde tamamlanabileceğine kanaat getirdi ve 8 gün daha tutukluluk verdi. Yargıç, avukat tarafından yapılan işkence ve kötü muamele iddialarına da ayrı başlıklar altında değinerek, tanık ifadelerine dikkat çekti. Tanıklardan en önemli olan ve tereddütsüz bir şekilde tüm sorulara yanıt veren ve zanlının vücudundaki izlerle ilgili rapor tutan Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz’in şahadetine atıfta bulundu. Sonuç olarak zanlı Er.B’ye polis tarafından şiddet gördüğünü, yapılan bu fizik işkencenin kim veya kimler tarafından, ne şekilde yapıldığına dair Lefkoşa Polis Müdürlüğü tarafındna soruşturma başlatılmasına emir verdi. Ayrıca zanlıların 3 günde bir de tam donanımlı bir hastanede doktor kontrolünden geçirilmelerine de direktif verdi.

Bu haber toplam 6620 defa okunmuştur
İlgili Haberler