1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kültürel Farklılıkların Evliliğe Etkisi
Kültürel Farklılıkların Evliliğe Etkisi

Kültürel Farklılıkların Evliliğe Etkisi

Kültürel Farklılıkların Evliliğe Etkisi

A+A-

Uzm. Klinik Psikolog Güncel Masaroğulları

Tüm dünyada olduğu gibi toplumumuzda da farklı kültürlere sahip kişilerin evlilik oranında artışlar olmuştur. Bireyler her ne kadar hoşgörülü olsalar da sahip oldukları kültürel değerler ilişkilerini etkilemektedir. Her etnik kökenin kendine ait yapısı vardır ve farklı etnik kökene sahip kişiler evlendiği zaman olaylara bakış açılarında, problemleri çözme yöntemlerinde, duygularını ifade etme şekillerinde, cinsiyet rollerine, kişiler arası ve aile ilişkilerine yükledikleri anlamların tamamında olmasa da bir kısmında ciddi farklılıklar görülebilmektedir. Bu farklılıklar çiftler arasında problemlere yol açmakta ancak genellikle yaşadıkları sorunların kültürel farklılıklardan kaynaklı olduğunun farkına varamamaktadırlar. Bu yüzden, eşlerden biri kültürel değerlerin dışında bir davranış sergilediği zaman karşı taraf ona aşırı öfkelenmekte ve bunun kültürden kaynaklı olduğunun farkında olmadan eşinin kişiliği ile alakalı olduğunu düşünmektedir.

YERİ TOKATLARIZ

Eşinizden farklı bir kültüre sahipseniz ondan sizinle aynı davranış kalıplarını sergilemesini beklemeyiniz. Nasıl ki, kendi kültürünüz sizin doğrularınız ve gerçekliğiniz ise eşinizin kültürü de onun doğrularını ve gerçekliğini oluşturmaktadır. Örneğin, çocuk yetiştirme ve disiplin uygulama konuları kültürden kültüre farklılıklar gösteren bir durumdur. Bu yüzden birbirinizden farklı yaklaşımları benimsemiş ve doğru olarak kabul etmiş olabilirsiniz. Örneğin bizim toplumumuzda çocuk, yere düştüğü zaman hemen yerden kaldırılır ve ağlamasın diye yere vurulur; yer cezalandırılmış olur. Fakat batı kültürüne baktığımızda çocuğa müdahale edilmez ve daha dikkatli olması söylenir. Yani yer cezalandırılmaz; düşmenin sorumlusu çocuktur. Çocuk yetiştirme konusunda bu tür farklı yaklaşımlar sergiliyorsanız tartışmak ve birbirinize karşı kırıcı davranmak yerine kendi doğrularınızı nedenleri ile ifade ederek ortak kararlar alıp çocuğunuzu çatışmadan uzak bir ortamda yetiştirebilirsiniz.

PROBLEM GÖRDÜĞÜMÜZ AMA ÇEKİCİ BULDUĞUMUZ FARKLILIKLAR

Farklı kültürel normlar çiftler arasında tartışmalara, kavgalara dönüşüyor olsa da aslında iki ayrı kültüre sahip çiftlerin birbirlerini tercih etme nedenlerinin altında ‘büyük problemler’ olarak adlandırdıkları farklılıklar yatmaktadır. İlginç bir durum olarak görülse de aralarındaki çatışma ve problemler ile ilişkinin başındaki tutku arasında sağlam bir bağ vardır. Bu sorunlar üzerinde çalışıldığı takdirde tüm bunların yıkıcı problemler olmadıkları ve kültürel farklılıklardan ötürü çiftlerin birbirlerini yanlış anladıkları ve değerlendirdikleri saptanır. Böylece aralarındaki çatışmalar ortadan kaldırılabilir.
Kültürel farklılıklardan kaynaklı eşinizle çatışmanıza neden olan noktaları anlamak için küçük bir çalışma yapabilirsiniz. Her ikiniz de birer kağıda hem kendi aileniz hem de eşinizin ailesi için çocuk yetiştirme tarzları, cinsiyet rollerine yükledikleri anlamlar ve görevler, duygularını ifade etme tarzları ile ilgili olumlu ve olumsuz yönleri kısaca yazınız. Bu aktivite ile birbirinizi de kendinizi de daha iyi anlamış ve çatışmalarınızın temelinde sevgi ve saygı eksikliği değil, kültürel farklılıklar olduğunu görebilirsiniz. Böylece, sorunlarınızı çözerken daha anlayışlı ve yapıcı davranabilirsiniz.

Bu haber toplam 6415 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 226. Sayısı

Adres Kıbrıs 226. Sayısı