1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Küçük oteller’de HAYAL KIRIKLIĞI
‘Küçük oteller’de HAYAL KIRIKLIĞI

‘Küçük oteller’de HAYAL KIRIKLIĞI

Ülkedeki turizm sezonun açılmasına rağmen küçük ve orta ölçekli otellerin yüzü yine gülmedi. Son iki yılda hareketlenme yaşanan otellerde, bu yıl beklenen rezervasyonlar olmadı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Ülkede turizm sezonun açılmasına rağmen küçük ve orta ölçekli otellerin yüzü yine gülmedi. Geçtiğimiz iki yılda bir hareketlenme yaşanan otellerde, bu yıl beklenen rezervasyonlar gerçekleşmedi. Özellikle iki yıl önce başlatılan ve aktarmalı uçuşları da içeren turist paketleri sayesinde bir hareketlenme yaşansa da bu hareketlilik, ‘gerekli tanıtımın yapılmaması’ ve ‘pahalı uçak biletleri’ dolayısıyla küçük ve orta ölçekli otellerde, büyük bir verimlilik yaratmadı. 2015 yaz sezonundan umutlu olmayan küçük ve orta ölçekli otelciler, Turizm Bakanlığı’nın ilgisizliğinden yakındı.

Özellikle Avrupa piyasasında büyük düşüş yaşandığına dikkat çeken otel sahipleri, Türkiye’deki otellerin daha ucuz olması ve uçak biletlerinin fahiş fiyatları içermesi nedeniyle sıkıntılar yaşandığına vurgu yaptı. Türkiye ile rekabet edebilecek durumun söz konusu olmadığını ifade eden küçük ve orta ölçekli otelciler, Turizm Bakanlığı’nın yurt dışındaki tanıtımlarda yetersiz kaldığının altını çizdi.

Otelciler ‘tanıtım’ ve ‘uçak biletlerinden’ yakındı

YENİDÜZEN küçük ve orta ölçekli otel yetkilileriyle görüştü. Rose Gardens Holiday Villages Direktörü Turgay Çağer, 2015 yaz sezonun kötü başladığını belirterek,  Turizm Bakanlığı’nın Avrupa’da yeterli tanıtımı yapmadığını ve uçak biletlerinin pahalılığından kaynaklandığını savundu.

Bella View Butik Hotel Müdürü Emrah Akıllı ise bu yıl doluluk oranının değişmediğini ancak yabancı uyruklu müşterilerde çok büyük düşüş yaşandığını belirterek, bu düşüşü ekonomik sıkıntılara bağladı.

Geçtiğimiz iki yılın turizm sektörü açısından iyi geçmesine rağmen bu yıl beklenenin olamadığını söyleyen The Villa Club Otel Direktörü Mustafa Döşemeciler de Turizm Bakanlığı’nın yeterince tanıtım reklamı yapmadığına değindi.

Fian Bungalows Hotel Direktörü Güler Köseoğlu, geçen yıla göre rezervasyonlarda % 50 azalma yaşandığına dikkat çekerken, Altınkaya Resort Hotel Genel Müdür Yardımcısı Diyadin Deniz de yabancı uyruklu müşterilerin uçak bileti fiyatlarının pahalı olması, ulaşımın daha zor olması nedeniyle Kıbrıs tercihinin azaldığını dile getirdi.


----------------------------------------------------------

Rose Gardens Holiday Villages Direktörü Turgay Çağer: ‘İki yıl çok iyiydi, bu yaz kötü başladık’

“2013 ve 2014 yılları otelimiz açısından çok iyi geçti. Nisan ayından itibaren doluluk yaşandı. Hatta buna bağlı olarak 25 oda daha yapıp 50 yatak daha ekledik. Ancak bu yıl yaz sezonuna çok kötü başladık. Nisan ayında çok az müşteri geldi. Bu yıla keyifsiz başladık. Bunun nedeni ise yeterli reklam yapılmamasından kaynaklanıyor. Özellikle İngiltere pazarında gerekli tanıtım yapılmadı. Biz 20 yıldır İngiltere pazarıyla çalışıyoruz ancak bu yıl Turizm Bakanlığı gerekli reklamı yapmadığı için yeterli turistin adaya geleceğini düşünmüyorum. Tabi ki uçak bilet fiyatlarının da bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. İngiltere’den kişi başı yaklaşık 450 paund ödeyen bir aile için tatil yapmak zor. Ancak paket programa katılanlar biraz kurtarabiliyor. Paket program tercih etmeyenler, pahalı olduğu için başka ülkeye gitmeyi tercih ediyor. Bu parayla 2-3 hafta tatilini yapabiliyor. Çok iyi reklam yapılması lazım… Her yıl daha iyi olacak diyorlar ama yatırımlarımızın karşılığını alamıyoruz”
 

----------------------------------------------------------------

Bella View Butik Hotel Müdürü Emrah Akıllı: “Yabancı uyruklu turistte düşüş var”

“Biz 9 yıldır hizmet veriyoruz. İlk butik otel olarak 26 odamızla hizmet veriyoruz. 2013 yılında doluluk oranımız ortalama % 70 iken, 2014 yılında bu rakam % 60- 65’lere düştü. Bu yıl için doluluk oranımız düşmedi ama yabancı uyruklu müşterilerimizde çok büyük düşüş oldu. Bizim % 70 oranında İngiltere’den gelen müşteri profilimiz var ancak bu yıl azalma yaşandı. Bunun nedeni ekonomik kriz nedeni ve harcamaların kısılması olabiliyor. Geçen yıl Antalya’ya giden Rus turist sayısında düşüş oldu ve fiyatlar düşürülünce Türkiye daha çok tercih ediliyor. Bizlerin Türkiye ile rekabet edecek durumu yok. Ortadoğu da yaşanan sorunlar da bu düşüşü etkiledi. Geçen yıl turistlere sağlanan charter gibi olanaklar bu yıl da olmasına rağmen sessiz bir kriz var. İngiliz piyasasına düşüş olduğu için biz Türk piyasasına yöneldik. Doluluk oranımız aynı ama gelirlerde düşüş var. Türk vatandaşlar, İngiliz vatandaşı gibi harcama yapmıyor. Bu yıla baktığınızda % 60- 65 arasında rezervasyon bekliyoruz. Nisan- Mayıs ayında durumumuz iyiydi, Eylül- Ekim ayında da iyi durumdayız. Otel sahibi de Tarım Bakanlığı yurt dışında gerekli reklam ve tanıtım yapmadığını ve ülkeyi tanıtmak için çaba göstermediğini düşünüyor. Butik otellere gerekli önem verilmiyor. Bakanlıktan hiçbir yetkili gelip butik otelleri dolaşıp sorunlarla ilgilenmiyor”
 

------------------------------------------------------------

The Villa Club Otel Direktörü Mustafa Döşemeciler: “Rusya pazarı bu yıl zayıf”

“Geçtiğimiz iki yıl çok iyi geçti. Bu yıl ise durağan başladı, sezon sonuna doğru ne kadar dolululuk yaşanacağını tam bilemiyorum. Biz genelde Avrupa pazarıyla çalışıyoruz. Genellikle İngiltere, Almanya; Rusya ve Hollanda pazarı ile çalışıyoruz. Fakat Rusya bu yıl yaşadıkları ekonomik kriz nedeniyle bu pazarın zayıf gideceğin tahmin ediyorum. Turizm Bakanlığı her yıl olduğu gibi bu yılda gerekli reklam tanıtımını yapmadı. Geçtiğimiz yıllara yeterli tanıtımı yapmıyorlardı. Bu yıl ise hemen hemen hiçbir tanıtım yapılmadı. Tanıtım ve pazarlama için bütçe ayrılmadı. Ne yazık ki turizme hiç  önem vermiyorlar. Bizi idare edenler gerçekten turizme inanmış olsalardı bugün Kuzey Kıbrıs turizmi çok daha ileri düzeyde olacaktı. Kuzey Kıbrıs turizmi lokomotif sektördür diye her zaman açıklama yapan gelmiş geçmiş hükümetler ne yazık ki bu söylediklerine kendileri de hiç inanmadı. Kuzey Kıbrıs’ın tek gelişmesi,  sadece turizmin gelişmesiyle olur ve buna inandıkları gün ülkemize zenginlik ve refah gelecektir. Maraş’a karşılık Ercan Havaalanı’nın açılması Kıbrıs Türk tarafı içim çözüm demektir. British Havayolları ve Luftansa Havayolları, Ercan’a indiği gün her şey bizim için bitmiş olacak ve Kıbrıs’a refah, huzur gelip gelişimi artacaktır”
 

---------------------------------------------------------

Altınkaya Resort Hotel ve Bungalow Genel Müdür Yardımcısı Diyadin Deniz: “Geçen yıla göre düşüş var”

“Bu yıl kışa ayında turist açısından Kıbrıs genelinde daha iyi geçtiğini düşünüyorum. Bunlar charter uçuşlar dolayı güzel bir turist sayısına ulaşıldı. Özellikle kış ayındaki doluluğumuzu yaz aylarında yakalayacağımızı ümit etmiyoruz. Şuandaki rezervasyonlar ve Ekim ayına kadar yapılacak rezervasyonlara bakıldığı zaman geçen yaza göre daha azdır. Küçük çaptaki otellerin yaz aylarında müşterisi İngiltere piyasasına bağlıdır. Yaptığımız araştırmalara göre uçak bileti fiyatları, daha kolay ulaşım ve diğer ülkelerin daha ucuza gelmesi, Kıbrıs tercihini azalttığı görülmektedir”
 

------------------------

Alkan Erdoğa Holiday Village Direktörü Alkan Erdoğa
“Uzun yıllar çok iyi iş yaptık. Ancak 2004’den beridir İngilizler Esentepe bölgesinde ev kiralamaya başladı ve bizim işlerimizi etkiledi. Bu kişiler denetlenmiyor ve vergi alınmıyor. Bizim işlerimiz çok kötü. Kalkınma Bankası’nda borçlarımız var. Bizde rezervasyon yok. Günlük kalışlar var. 1-2 günlüğüne gelenler var. Bize daha çok yerli halk geliyor. 20 yıldır bu işi yapıyorum ancak satıp kapatma noktasına geldim”

Fian Bungalows Hotel Direktörü Güler Köseoğlu
“Biz 30 yatak kapasiteli küçük aile işletmecisi olan münferit bir işletmeyiz. Kendi olanaklarımızla müşteri bulmaya çalışıyoruz. Geçen seneye göre rezervasyonlarda % 50 azalama var. Tatile gelecek olan kişiler 1-2 ay evvelinden rezervasyon yapıyorlar. Rezervasyonumuz var ama geçen yıla göre daha azdır. Bakanlık tarafından yeterli tanıtım yapılmıyor. Küçük esnafla daha çok ilgilenilmesi gerekir. Diğer büyük oteller her şeyi sunuyor, şarkıcısına kadar getiriyor ama biz bunu sunamıyoruz. Onlar dışarıda yatırım yaparken biz kazandığımız zaman ülkemize yatırım yapacağız”

Riviera Hotel Yetkilisi Nefise Onuray
“Bu yıl doluluk oranımız geçen yıla göre daha iyidir.  Turistlerimiz gelmeye başladı. Gruplar halinde ve bireysel olarak gelenler var. Acente olmazsa boş kalabilir. Bu yıla iyi başlıyoruz. Şuanda % 50’ye yakın bir doluluk oranı var. En fazla müşterilerimiz Almanya, İngiltere’den geliyor. Bu yıl Rusya’dan gelen müşterilerimiz de oldu”

Bu haber toplam 2284 defa okunmuştur