1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kubilay’in Yeri
Kubilay’in Yeri

Kubilay’in Yeri

Kubilay’in Yeri

A+A-

 

Zekai ALTAN

Aile işletmelerinin yeri çok özeldir. Başarılı aile işletmeleri uzun ömürlü olur. Bunun nedenleri lezzet standartlarını korumaları,geleneklerini sürdürmeleri ve spesiyalleri ile tanınmalarıdır. Bu tür işletmelerin sayısı oldukça azdır. Özellikle Kıbrıslı veya Kıbrıs kökenli işletmeler. Bu işletmelerin korudukları lezzet standartları ve gelenekleri bir kültürün sürdürülmesini sağlamaktadırlar. Ve bu lezzet ile kültürlerini korumaktadırlar. Bunlardan bir tanesi de Kubilay’ın Yeri.

200 YILLIK BİR HUMUS ÇORBASI GELENEĞİ

Kubilayın Yeri İskele’de. Tam kırk yıldır İskele’de hizmet veriyor. Eski yeri İskele’de meydanın olduğu yerde idi. Şimdi ise yeni yerine taşındı üç yıl oldu. Yeni yeri de Vakıflar Bankası ile Türkcell’in yanında. Lefkoşa’dan gelirken İskele çemberinden İskele’ye döndükten sonra yol üzerinde. Yeni bir bina. İşletmecisi Kubilay ve eşi Aydın hanım. Çok güzel ve temiz bir mekân yarattılar. Mekân kare biçimde. Düzenli. Oldukça hijyenik. Dekorasyon içerisinde Kıbrıs etnografik eşyalarını görebilirsiniz.  Mutfak görülebilecek durumda. Burada hazırlanan mönüleri ve ızgaraların yapılışını da görebilirsiniz. Size güven verir. Mutfak da oldukça temiz. Kubilay ve eşi Aydın hanım oldukça özverili ve güleryüzlü. Sizlere misafirleri gibi davranırlar. İşletmeci Kubilay baba mesleğini yürütüyor. Özellikle de meşhur humus çorbasını İskele’de yani Larnaka’da yapanlar vardır. Şu anda bu isimler yok. Yalnızca bir humus çorbası geleneğini ve lezzetini bıraktılar. Bu lezzeti yapan ünlü çorbacılar veya restorant işletmecileri Hacı Gadır, Halilokko, kimlik kartında Hüseyin Aşık Ali, halk arasında da Zumbur olarak bilinirdi. 1965 yılından 1974’e kadar da geleneksel yağlı direk şampiyonudur. Humus çorbası lezzetini ve geleneğini rahmetli Hüseyin Aşık Ali yani Zumbur yürüttü. Yaklaşık 200 yıllık bir Humus çorbası geleneği. Şimdi de oğlu Kubilay yürütüyor. Kubilay yalnızca bir çorbayı değil 200 yıllık bir Kıbrıs mutfağı geleneğini de sürdürüyor. Bu herşeyden once bir misyondur. Araştırılması ve yazılması gereken bir konudur.

MÖNÜ VE LEZZET

Mönü kartı resimli ve fiyatlandırılmış  Mönülerin yanında servis edilen garnitürler. Burada alkollü içki satışı yapılmıyor. Önemli bir özellik ve farklılık. Kubilay ve eşi Aydın hanım güzel bir işletme yarattılar. Mönüde ızgara çeşitleri, ciğer ve mantı. Mönü de çok alternatifli değil. Ancak lezzetli bir mönü. Ben karışık ızgarayı tattım. Tüm ızgaralar karışık mönüde servis edildiği için. Tümünü tatma şansım oldu. Tavuk şişten her zaman endişe duyarım. Soslanması ve terbiyesi iyi yapılmadığı zaman böyle sert ve saman gibi olur. Et şiş de aynı. Kubilay dostuma özellikle sordum. Yumuşaklığı nasıl diye. Bana sosunu anlattı. Biber salçası ve zeytinyağı ve baharatları anlattı. Ve ben de siparişi verdim. Restoranta gittiğimde yurt dışından gelen Kıbrıslı Türk ailelerin burada yemek aldığını gördüm.  Herkes burayı iyi biliyor. Geleneksel lezzetler, hijyen ve aile işletmesinin en önemli avantajları. Şeftali kebabı gibi diğer etler de güzel ızgaralandı. Tavuk ve et şiş adeta ağzınızda erir gibi. Şeftali kebabının malzemesi şeftaliye hakkını verdi. Yumuşak ve lezzetli. Humus ise ayrı bir tatta. Üzerine kırmızı biberi, maydanozu ile. Ve zeytinyağı. Tam lezzet tabağı. Bu yemekten oldukça tat ve keyf aldığımı söyleyebilirim. Bu lezzete mutlaka Kubilay’ın ve eşi Aydın hanımın sevgilerinin katıldığını söyleyebilirm. Sabahları kahvaltı servisi de verilmektedir. Mönü fiyatları da uygun. Izgaralar 25 TL. Yanında da çips, salata, humus, yoğurt, turşu, fasulye salatası ve patates salatası. Ciğer tava 20 TL, mantı 15.00 TL, bulgur köftesi 6 TL. Yolunuz İskele’ye düşerse buradaki lezzetleri mutlaka tadın. Buradaki konukseverliği yaşayın. Kubilay 25 yıllık müzik hayatının içerisinde sizlere bu lezzetleri ve mönüleri de sunmaktadır eşi ile birlikte.   Önerdiğim bir mekân.

TEL:  0392 371 33 97 / 0533 851 86 62
ADRES: DR. TEMEL ZEKİ CAD. NOYANLAR YAŞAM APT. B5 NO. 4 /İSKELE
SERVİS SAATLERİ: SABAH 08.00-21.00.

Bu haber toplam 5619 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 278. Sayısı

Adres Kıbrıs 278. Sayısı