1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. KTÖS bilgi talep etti
KTÖS bilgi talep etti

KTÖS bilgi talep etti

KTÖS, Vakıflar İdaresi'nden de kiracılarının kira borçlarına ilişkin yasa gücünde kararname konusunda bilgi istedi.

A+A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) geçtiğimiz ay Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname” kapsamında hangi vergi yükümlülüklerinden ne oranda yararlanılacağı, devlet bütçesinin toplam vergi kaybının ne olacağı konusunda Maliye Bakanlığı’ndan bilgi talep etti.

Sendika, Vakıflar İdaresi'nden de kiracılarının kira borçlarına ilişkin yasa gücünde kararname konusunda bilgi istedi.

Hükümetin, yasanın Meclis’ten zor geçeceğini düşündüğü için yaz tatilini beklediğini, bu nedenle yasa gücünde kararname hazırladığını iddia eden KTÖS Yürütme Kurulu üyeleri, Bilgi Edinme Yasası uyarınca, bilgi alma taleplerini içeren bir mektubu bugün Maliye Bakanlığı’na verdi.

Herkesin devletin elindeki bilgilere erişim hakkı olduğunu söyleyen sendika yetkilileri, “Kimlerin devlete ne kadar borcu vardır ve bu borçların ne kadarı siliniyor, bu konuda bilgi istiyoruz” dedi.

2. MEKUP VAKIFLAR İDARESİ’NE

Vergi affı konusunda iki mektup hazırlayan KTÖS Yürütme Kurulu, diğer mektubu da Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanlığı’na verdi.

ELCİL’DEN AÇIKLAMA

Maliye Bakanlığı önünde basına kısa bir açıklama yapan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, hükümetin vergi affı konusundaki kararını eleştirerek, “Özellikle devletin alacakları ve Vakıflar İdaresi’nin alacakları konusunda kafamızda ciddi soru işaretleri var. Bu halkın parasını kimler har vurup harman savuruyor, kimler halkın hakkı olan mali imkânları kullanarak zengin oluyor bilmek istiyoruz” dedi.

“HÜKÜMET KAYNAK BULAMIYORUZ DİYOR, KAYNAK BURADADIR...”

Yasa gücündeki bu kararnamenin sadece hükümetin ve devletin alacaklarıyla değil, Vakıflar İdaresi’nin, belediyelerin ve devletin diğer yan kuruluşlarının vergi borçlarının silinmesiyle de ilgili olduğunu söyleyen Elcil, “Hükümet bize sürekli ‘para yok, mali gücümüz yetmiyor, kaynak bulamıyoruz’ diyor. Kaynak burada, devletin ve Vakıflar’ın alacaklarıdır. Bu ülkede yıllardır Vakıflar İdaresi’nin mallarının üzerine oturup kira vermeyen anlı şanlı zenginler vardır. Bunların ismini resmi olarak almak istiyoruz” ifadesine yer verdi.

MEKTUP BAKANLIĞIN ARŞİVİN TESLİM EDİLDİ

Elcil’in konuşmasının ardından söz konusu mektup Maliye Bakanlığı Bakanlık Müdürü Erkan Okandan eşliğinde resmi kaydı yapılmak üzere Maliye Bakanlığı’nın arşivine teslim edildi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın adına hazırlanan mektupta, 24 Temmuz 2014 tarih ve 161 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konan “Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline ilişkin Yasa Gücünde Kararname” kapsamında, kararnamede öngörülen yıllar itibarıyla devlet bütçesinin toplam vergi kaybının ne olacağı, hangi Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Banka ve Sigorta İşlemleri Vergisi yükümlülerinin, ne oranda vergi indirimlerinden yararlanacakları konusunda bilgi istendi.

Mektupta, devletin elindeki bilgilere erişim hakkını kurallaştıran 12/2006 sayılı “Bilgi Edinme Hakkı Yasası”nın 7. maddesine işaret edilerek, gerekli bilgi ve belgelerin yasal çerçevede KTÖS’e ulaştırılması talep edildi.

VAKIFLAR'DAN DA BİLGİ İSTENDİ

KTÖS Yürütme Kurulu üyeleri, Maliye Bakanlığı’nın ardından Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal’a vermek üzere hazırlanan, “Kıbrıs Vakıflar İdaresi Kiracılarının Birikmiş Kira ve Gecikme Zammı Borçlarının Tahsili ile İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname” konulu mektubu da Vakıflar İdaresi’ne teslim etti.

KTÖS, Vakıflar İdaresi’nden de konuyla ilgili bilgi talep etti.

(tak) 

Bu haber toplam 1377 defa okunmuştur