1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KTHY ENKAZI!
KTHY ENKAZI!

KTHY ENKAZI!

Lefkoşa’nın en işlek caddesindeki KTHY merkez binası, her gün yol üzerinden geçen yüzlerce kişinin içini sızlatıyor… Ve yılladır devam eden “tasfiye” hala bitmiyor

A+A-

Bir yandan alacaklılar, diğer yanda tasfiye edilip değerlendirilmeyi bekleyen atıl vaziyetteki gayrimenkuller… Lefkoşa’nın en işlek caddesindeki KTHY merkez binası, her gün yol üzerinden geçen yüzlerce kişinin içini sızlatıyor… Ve yılladır devam eden “tasfiye” hala bitmiyor

Fehime ALASYA

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) kapanmasının üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen tasfiye işlemleri tamamlanamadığı için şirkete ait birçok gayrimenkul öylece dururken, alacaklılar ödeme bekliyor. Şehrin göbeğindeki KTHY Merkez binası, kaderine terk edilmiş, her gün ana cadde üzerinden geçenlerin yüzüne çarpıyor.

Özellikle Lefkoşa’da şehrin merkezinde atıl vaziyette duran KTHY’nin merkez binası birçok kesimden tepki toplarken, Ercan Hava Limanı’ndaki taşınmaz malların akıbeti merak konusu olmaya devam ediyor. 

Şehir içerisindeki atıl vaziyette duran Lefkoşa’daki KTHY merkez binasının yanı sıra Ercan Havaalanı’nda bulunan taşınmaz malların akıbeti de merak konusu… KTHY’nin kapanması, tüm toplumda büyük bir travma yaratırken, Lefkoşa’daki merkez binası üzerinde sökülmeyen tabelalar, bu travmayı unutturmuyor. Atıl vaziyetteki bina tüm duyarlı bireyleri rahatsız ederken, binanın değerlendirilmemesi eleştiri alıyor.

Ercan Hava Limanı’ndaki depoda tutulan ve şirkete ait olan uçak parçaları gibi değerli malların satıldığına dikkat çeken ilgililer, tasfiye sürecinin de bir an önce tamamlanması ve gayrimenkullerin de satışının bir an önce yapılıp, alacaklılara ödeme yapılması temennisinde…  

Tasfiye toplantısı Cuma günü

Alacaklıların bilgilendirildiği tasfiye toplantısının ikincisi ise Cuma günü saat 14.00’te yapılıyor. Tasfiyeyle ilgili son durumu YENİDÜZEN’e değerlendiren Eski KTHY çalışanı Tarkan Atakan ve Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın, her türlü mücadele vererek sürecin takipçisi olacaklarının belirttiler.

Tarkan Atakan: En çok da çalışanlar rahatsız ve rencide oluyor

Yedi yıl önce iflas bayrağını çeken KTHY çalışanlarına halen daha haklarının birçoğunun ödenmediğine değinen Eski KTHY çalışanı Tarkan Atakan, tasfiyenin bir an önce tamamlanması gerektiğine değindi.

KTHY mağdurlarının sosyal sigorta yatırımlarının devlet tarafından ödendiğine dikkat çeken Atakan, eksik olan ihtiyat sandığı yatırımlarının halen daha yatmadığını ve konunun mahkemede olduğunu belirterek, devletin bu borcu da üstlenmesini talep etti.

KTHY Merkez binansın Lefkoşa’nın merkezinde atıl vaziyette durmasını eleştiren Atakan, bunu ‘devlet ayıbı’ olarak nitelendirdi. Bu durumun da özellikle çalışanları rahatsız ve rencide ettiğine değindi.  

“Tasfiye işlemlerini yürütmekte olan memur Şirketler Mukayyitliği, onaylayan kurumun ise mahkemelerdir”

Toplantıdaki önceliklerinin, çalışanların alacalarının bir an önce tahsil edilmesini beyan etmek olduğunu belirten Barçın, Cuma günü yapılacak olan toplantıda tasfiye işlemlerinin yürütülmesiyle ilgili önemli kararlar alınacağına dikkat çekti. Barçın, alacaklı olan çalışanlara toplantıya katılma çağrısında bulundu, “kullanılan her oy önemlidir” diyerek, katılımın önemine değindi.

Tasfiye işlemlerini yürütmekte olan memurun Şirketler Mukayyitliği, onaylayan kurumun ise mahkemeler olduğuna değinen Barçın, bunun değiştirilmeye çalışıldığını belirtti. Bu duruma karşın, sendikanın tutumunun değişmemesi yönünde olacağının altını çizen Barçın, “Burada yapılmak istenen hükümetin kendi sorumluluğunu üzerinden atma girişimidir” dedi.


“Tasfiye süreci umarım bir an önce tamamlanır”

Tasfiyenin son durumuyla ilgili bilgi veren Eski KTHY çalışanı Tarkan Atakan, Lefkoşa’da bulunan KTHY Merkez Binanın satışıyla ilgili beklemede olduklarını kaydetti. Atakan, ilerleyen aylarda yapılacak olan açık arttırma usulü ile gerçekleşecek olan satışın banka kararı ile haziran veya temmuz ayında yapılacağı tahmininde bulundu.

Ercan Hava Limanı’ndaki yedek parça malzemelerinin tamamının satıldığına dikkat çeken Atakan, mevcut demirbaşları Devlet Emlak Bölümü’nün alacağına dair iddialar olduğunu kaydetti.

Tüm sürecin takipçisi olacaklarını dile getiren Atakan, “Tasfiye süreci de umarım bir an önce tamamlanır ve çalışanların mağduriyeti giderilir. Her türlü takip ve mücadelemizi de yapacağız” dedi.

Toplantıya katılım çağrısı…

Yapılacak olan ikinci toplantının Cuma günü saat 14.00’te yapılacağı duyurusunda bulunan Atakan, tüm alacaklılara, kimlikleriyle birlikte toplantıya gitmesi için çağrıda bulundu.  Atakan, “Geçen sefer alacaklarla ilgili toplantı gerçekleştirdik, bu toplantının ikincisini de Cuma günü saat 14.00’te gerçekleştireceğiz. Tüm alacaklılar toplantıya katılabilir, gerek özel firmalar, gerek çalışanlar, herkes, kimliğiyle birlikte katılabilir.

Toplantının gündeminde ise tasfiye başkanının değişip değişmemesi olduğuna değinen Atakan, denetim için de ilgili komitenin kurulup kurulmamamsının oylamaya sunulacağını kaydetti.

“Devlet bu borcu üstelenmeli”

KTHY çalışanlarının şirketten alacakları ödemelerin üçte ikisini henüz temin edemediğine değinen Atakan, iflasın ardından yedi yıl geçtiğini anımsattı. Alacaklıların haklarına değinen Atakan, şöyle devam etti:

“Eksik olan ihtiyat sandığı yatırımları halen yatmadı ve konu mahkemededir. Bir an önce bu mahkemenin de sonuçlanıp suçluların yargılanması ve sosyal sigorta yatırımlarını ödeyen devletin bu borcu da üstelenmesini talep ediyoruz. Zaten maaşlarımızdan kesilip de zamanında yatırılmayan bu primlerin, tazminat alacaklarından ikinci kez kesilip, yatırılmasını asla kabul etmiyoruz. Zaten bu çalışma hiçbir yerde yok. Bir çalışan iki kez yatırım yapıp bir kez faydalanacak, bu uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok.

Her fırsatta sosyal devletiz diyen KKTC hükümeti bu konuda da sosyal devlet olsun ve bu gereksinimleri yerine getirsin diye temenni ediyoruz”

“Bu da devletin bir ayıbıdır”

Atıl vaziyette duran ve KTHY levhalarının bile sökülmediği merkez binayı eleştiren Atakan, bunu devletin ayıbı olarak nitelendirdi. Merkez binanın atıl vaziyette durduğunu eleştiren Atakan, “KTHY’nin merkez binasının Lefkoşa’nın göbeğinde, Maraş’ı temsil edermiş gibi atık vaziyette durması tüm kamuoyunu, özellikle de çalışanları rahatsız ve rencide etmektedir. Bu da devletin bir ayıbıdır” dedi.  

 


 “Yapılmak istenen, hükümetin kendi sorumluluğunu üzerinden atma girişimidir”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın da tasfiye ile ilgili görüşlerini YENİDÜZEN’e sundu, gelinen son noktayı değerlendirdi. Yapılacak olan ikinci toplantının önemine değinen Barçın, “Kullanılan her oy önemlidir” diyerek toplantıya katılım çağrısı yaptı.

Toplantıdaki önceliklerinin, çalışanların alacalarının bir an önce tahsil edilmesini beyan etmek olduğunu kaydetti.

Tasfiye işlemlerini yürütmekte olan memurun Şirketler Mukayyitliği, onaylayan kurumun ise mahkemeler olduğuna değinen Barçın, bunun değiştirilmeye çalışıldığını belirtti. Bu duruma karşın, sendikanın tutumunun değişmemesi yönünde olacağının altını çizen Barçın, “Burada yapılmak istenen hükümetin kendi sorumluluğunu üzerinden atma girişimidir” dedi.

Barçın şöyle devam etti:

“Alacaklılar toplantısının ikincisi Cuma günü yapılıyor.  Sendikamız KTAMS, bu toplantıda üyeleri ve alacaklıları adına yer alacaktır. Sendikamız öncelikli olarak çalışanların şirketten alacalarının bir an önce tahsil edilmesini beyan edecektir. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz.

Şu anda tasfiye işlemlerini yürüten memur, şirketler mukayyitliğidir, bunu onaylayan kurum ise mahkemelerdir. Yasaya göre toplantı gündeminde bunun değiştirilmesi vardır. Mahkemenin ve müdürün yaptığı işleri, alacaklılardan oluşan bir kurulun yapması gündeme gelecektir. Alacaklılar buna karar verecek. Sendikamız buna kesinlikle karşıdır. Adaletli davranılacağına güvenimiz sonsuzdur. Mahkemelerde olan yetkinin alınmasına kesinlikle karşıyız. Toplantıda bu yönde görüş beyan edeceğiz. Burada yapılmak istenen hükümetin kendi sorumluluğunu üzerinden atma girişimidir. Bunun hükümetten alınmasına karşı çıkarız.

KTHY’nin öz mal varlığı olan ve alacaklıların ödenmesinde gelir yaratan ama akıbeti bilinmeyen binaların akıbetini de sendika sorgulayacaktır.

Mahkeme Lefkoşa’daki KTHY Merkez binanın satışı için taban fiyat belirledi, umarım bu emir bir an önce uygulanır ve bu da gelir getirici bir diğer unsur olur. Bunun da takipçisi olacağız. Bir kez daha kullanılan her oy önemlidir diyerek tüm alacaklıları toplantıya katılmaya davet ediyorum.”

 

  

 

 

Bu haber toplam 2721 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler