1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “KTFF’nin yanında durmalıyız”
“KTFF’nin yanında durmalıyız”

“KTFF’nin yanında durmalıyız”

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun (KTFF) FIFA’ya gönderdiği ve KTFF Tüzüğü’nün düzenlenmesi sonrasında gerekli başvurunun yapılacağını açıkladığı mektup sonrasında yaşanan tartışmalar üzerine açıklama yapan İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “KTFF’ye

A+A-

Bugün gelinen noktada Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun dışa açılım sürecinin doğru olup olmadığının tartışılmasının anlamlı olmadığını söyleyen Talat, “Spor camiamız zordadır, futbol camiamız zordadır. Uluslararası yalıtılmışlığın içindedir. Bu insanların çıkış yolu, Kıbrıs Türk halkının bütününün olduğu gibi Kıbrıs sorununun çözümüdür.

Sporcularımız çözüm için çok büyük bir sabırla beklediler. Benim Cumhurbaşkanı olduğum dönemde, müzakereler gayet iyi gittiği ve birçok konuda uzlaşma sağlandığı için, spora ayrı bir önem verilemedi. Çünkü bütünlüklü çözüm ve bununla birlikte sporun da dışlanma ile ilgili sorunları da çözülmüş olacaktı” dedi.

“İnsanlarımızda çözüm ümidi kalmadı”
Ancak daha sonra göreve gelen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun görüşmeleri çıkmaza sürüklemesiyle herkesin Rum tarafını sorumlu tuttuğunu belirten Talat “Ancak doğru olan bu değildir. Esas sorumluluk Eroğlu’nundur. Çünkü görüşmeleri sürükleyici güç Kıbrıs Türk tarafıdır. Sürükleyici güç bu işi yapmayınca, Rum tarafının kolayca masadan çekilmesi söz konusuydu ve oldu. Dolayısıyla insanlarımızda da çözüm ümidi kalmadı. Futbol camiasında da çözüm ümidi kalmadı” şeklinde konuştu.

“Süreç FIFA’nın öngördüğü süreçtir”
Hasan Sertoğlu başkanlığındaki KTFF Yönetimi’nin bunun üzerine Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ile masaya oturduğunu belirten Talat, “Şu anki süreç FIFA’nın öngördüğü süreçtir. KTFF de bugüne kadar yapılmayan bir şeyi yaptı ve KOP’a üyelik konusunda başvuruda bulunacağını açıkladı. Bu noktada bunu yapmalı mıydı, yapmamalı mıydı tartışmalarına girmenin bir gereği yoktur.

En mükemmel, en doğru tavır bu muydu? Bunu da tartışmaya gerek yoktur. Bu müracaat yapıldı, bu adım atıldı. Şimdi bundan sonrasında KTFF’nin yanında durarak en iyi sonucu almamız gerekir. Ben işte bu bağlamda bu süreci destekliyorum” dedi.

KOP Davet Edecek
Bütün kurumlarımızla çözüm şeklinin farklı farklı olabileceğini de dile getiren İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat şöyle devam etti, “Burada önemli olan nokta, Kıbrıs Türk futbolunun Kıbrıs Futbol Federasyonu’nun içinde ve etkin olarak yer alabileceği bir mekanizma geliştirilebilmesidir. KTFF’nin KOP’un bir alt birimi olması çözüm değildir. Nihai olarak KTFF de KOP yönetiminde yer almalıdır ki, bu imzalanan mutabakat metninde vardır. KOP, KTFF’ye yönetime girmeye davet edecek.”

“Yüzde 30 oranında üyelik verilmelidir”
Bu sürecin bir aylık bir süreç olmadığına işaret eden Talat, “Bu süreçte de tüzükler çıkabilir çünkü KOP’un KTFF’ya kaç üye vereceğinin henüz açıklanmadı. En az %30 oranında üyelik verilmesi gereklidir. Bir kurumda etkin olabilmek için en az %30 oranında söz sahibi olunması gerekliliği bilimsel bir gerçektir” dedi.

“Hükümet yardımcı olmalı”
Bu noktaya gelmiş bir süreçte iki kelimelik basit izahatlarla bir kanaat getirilemediği gibi çözüm de bulunamayacağını vurgulayan Mehmet Ali Talat, “Ayrıntılı iyi bir çalışma gerekir. Hangi konularda adım atılırsa Kıbrıs Türk futbolu zarar görmez, KOP’un talimatları altına girmez. Bunlar ayrıntılı bir anlaşma ile belirlenmelidir. İşte bu noktada Hükümet de yardımcı olmalıdır ki, KTFF’de bu süreci doğru bir noktaya götürebilsin. KTFF’nin KOP çatısı altında daha etkin olabilmesini sağlamak için Hükümet yardımcı olmalıdır” şeklinde konuştu.

Liderlik tarafından yalnız bırakıldılar
Zürih’e gidilmeden ve Geçici Metin imzalanmadan önce kendisine sorulduğunu “KOP’a üye olmak yanlış olur” dediğini doğrulayan İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Her şeyi kabul etmelerini, üyeliği kabul etmemelerini söyledim. Çünkü üye olmak demek bir kulüp delegesine inmek demektir dedim” şeklinde konuştu.

Hasan Sertoğlu ve ekibine hak verdiğini, çünkü Zürih’te büyük bir baskı altına girdiklerini belirten Talat, “Eroğlu’nun da desteği yoktu. Olsa daha rahat olacaklardı. Gittiler FIFA ve UEFA’nın baskısı altına girdiler. Onlara ‘Başka çareniz yoktur’ dediler. KTFF Heyeti de ‘Hayır’ diyerek daha da kötü bir dışlanmanın içerisine girme yerine böyle bir anlaşmayı kabul ettiler. Ben onları anlıyorum. Çünkü liderlik tarafından yalnız bırakıldılar. Bunlar önemli şeylerdir” açıklamasını yaptı.

“Eroğlu hayır deyince KTFF’yi ikilemde bıraktı”
KOP sürecinin siyah veya beyaz olarak nitelendirilecek bir şey olmadığını söyleyen Mehmet Ali Talat, “Doğu ve/veya yanlış yönleri olabilen bir süreçtir. Bu yolu yürürken liderlik kendi konumunu desteklemek ve yalnız bırakmamak durumundadır. Ama Eroğlu, ‘Hayır KOP ile işbirliği olmaz’ deyince KTFF Yönetimi’ni ikilemde bıraktı. Bugün Hükümetin bir kanadı başka, bir kanadının başka söylemesinin nedeni de budur” dedi.

“İnsanlarımızı ötekileştirmeden bu sorunu çözmeliyiz” diyen Talat, “KTFF’yi ‘Aman büyük bir yanlış yaptı” deyip suçlayarak çözüm bulamazsınız. Çünkü bu imza atıldı artık. KTFF Genel Kurulu toplansa ve karar alsa ‘İmzamızı geri çekiyoruz’ dese dünya başına yıkılır. En az 10 yıl kimse KTFF’yi muhatap alıp görüşmez” diyerek sözlerini sonlandırdı.

(AHA)

Bu haber toplam 1682 defa okunmuştur