1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KTFF'nin KOP süreci
KTFFnin KOP süreci

KTFF'nin KOP süreci

“Futbol federasyonları özerktir. Futbolla ilgili bütün ilişkiler federasyonun uhdesindedir"

A+A-

 

YENİDÜZEN (ÖZEL)

CTP-BG Milletvekili, Hukukçu Tufan Erhürman, yasaya göre Futbol federasyonlarının ‘özerk’ kuruluşlar olduğuna işaret ederken, Beden Eğitimi ve Spor Yasası’nın futbolla ilgili bütün ilişkileri de federasyonun uhdesine verdiğinin altını çizdi.
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun KOP’taki yerini geri alma girişimi için yapına ‘siyasi eşitliğe aykırı’ yorumları üzerine, 5 Kasım 2013 tarihinde, Zürih’te imzalanan Kıbrıs’ta Futbol konusundaki geçici düzenlemede siyasi eşitliğe aykırı bir düzenleme olmadığını da ifade eden Erhürman, süreci, hukuki boyutunu ve içeriğini yorumladı.

Yasaya göre Kıbrıs Türk Futbolu’nu yurt dışında temsil etmek KTTF’nin GÖREVİ!
KTFF, Beden Eğitimi ve Spor Yasası’na göre, tüzel kişiliği olan, özel hukuk hükümlerine tabi özerk bir kuruluş.
Aynı yasaya göre, KKFF faaliyetlerini uluslar arası kurallara göre düzenler ve futbol alanında ülke içinde veya dışında devleti temsil eder. Yine aynı yasanın 3. Maddesine göre, futbolla ilgili uluslar arası kuruluşlara üye olabilir ve bu kuruluşlarla işbirliği yapabilir. Ayrıca bu Yasa uyarınca çıkarılan tüzüğe göre de, ‘KKTC Futbolu ile ilgili konularda Kıbrıs Türk Futbolu’nu yurt dışında temsil etmek Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun GÖREVİ.

Yasa ve tüzük KTFF’yi yetkili kılıyor…
5 Kasım 2013 tarihinde, Zürih’te imzalanan Kıbrıs’ta Futbol konusundaki geçici düzenlemenin altında, KOP Başkanı’nı, KTFF Başkanı’nı, FIFA Başkanı Blatter ve UEFA Başkanı Platini’nin imzaları bulunuyor.
Futbolla ilgili iki uluslar arası kuruluşun başkanlarının da altında imzası bulunan bu geçici düzenlemenin imzalanması gerek yasa, gerekse de tüzük tarafından KTTF’ye verilmiş bir yetki.

Zürih’te imzalanan düzenlemenin içeriği ne?
Zürih’te imzalanan Kıbrıs’ta Futbol konusundaki geçici düzenlemenin 1. Maddesine göre, KTFF, federasyon olarak KOP’un üyesi olacak, KTFF üyesi kulüpler de bu nedenle KOP’un dolaylı üyesi haline gelecek.
Düzenlemenin 2. Maddesine göre ise, KOP, KTFF’nin kendi üyesi olan kulüplerle ilgili yetkisini tanıyacak. 4. Maddeye göre, KOP ve KTFF tarafından atanan dört üyeden oluşacak bir İzleme Komitesi (Steering Commitee) kurulacak ve bu komitenin kararları ancak KOP ve KTFF tarafından onaylanırsa yürürlüğe girecekler. Düzenlemenin 6. Maddesi ise, düzenlemenin iki tarafça veya taraflardan biri tarafından herhangi bir zamanda feshedilebileceğini içeriyor. Maddeye göre, düzenleme feshedildiği takdirde YOK hükmünde olacak.

Neler yaşandı…
Şubat ayı içerisinde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edilmiş ancak KTFF’yi ziyaret etmemişti.
2 Mart 2015 tarihinde FIFA’ya gönderilen mektupta, “Tek amacı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı futbolculara hizmet ve bilgi vermek olan bir ofis”in KKTC’de kurulmasının FIFA kurallarına uygun olup olmadığı sorulmuş ve KKTC Futbolu’na ilişkin konuları görüşmek için FİFA’dan randevu talep edilmişti.
FIFA ise, 6 Mart’ta Türkiye Futbol Federasyonu’na yazdığı yazıda başvurunun alındığını belirterek, böyle bir ofise ‘neden gerek duyulduğunun’ ayrıntılı olarak bildirilmesini talep etmişti.
FIFA, aynı tarihte bir yazı da KTFF’ye yazmış ve TFF’nin başvurusuyla ilgili görüşünü sormuştu.
KTFF, 10 Mart’ta FIFA’ya yazdığı yazıda, KKTC’de futbol oynayan yabancı uyruklu futbolcular dahil,  herkese KTFF’nin gerekli hizmeti ve bilgiyi vermekte olduğunu, o nedenle böyle bir ofisin açılmasını uygun bulmadığını bildirmişti.
Bunun üzerine FIFA, TFF’ye yazdığı 24 Mart 2015 tarihli yazıda, TFF’nin KKTC’de ofis açmakla ilgili başvurusunu reddetmişti. KTFF, 30 Mart’ta FIFA’ya yazdığı yazıda, 1934’te Kıbrıslı Türk yetkililerin, kulüplerin ve futbolcuların aktif katılımıyla kurulan KOP’taki yerini tüm hak ve yükümlülükleriyle birlikte geri almak amacıyla geçici düzenlemenin gereklerini yerine getirmeye başlayacağını bildirdi.

Bu haber toplam 3120 defa okunmuştur