1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. KTAMS: “İş kazası kader değil cinayet”
KTAMS: “İş kazası kader değil cinayet”

KTAMS: “İş kazası kader değil cinayet”

KTAMS Mağusa'da bir işçinin ölümü, bir işçinin de ağır yaralanmasına neden olan olayın “iş kazası değil cinayet” olduğunu kaydetti.

A+A-

 

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Mağusa'da bir işçinin ölümü, bir işçinin de ağır yaralanmasına neden olan olayın “iş kazası değil cinayet” olduğunu kaydetti.
KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan, yaptığı yazılı açıklamada işçi sağlığı ve iş güvenliğinin bütün çalışanları ilgilendiren, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biri olduğunu kaydetti.
Bengihan, istatistiklerin ülkede işçi sağlığı ve iş güvenliğine gereken önemin verilmediğini gösterdiğini, yasa, yönetmelik ve uygulamalarda yetersiz kalındığını ifade etti. Ülkenin iş kazalarında Avrupa'da ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Bengihan, küreselleşme ve neo-liberal ekonomi politikaları sonucunda iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimleri, çalışma koşullarının ağırlaşması; özelleştirme, sendikasız çalıştırma ve taşeronlaştırmanın yaygınlaşması; sosyal güvenlik ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçilik ve çocuk işçi çalıştırmanın, iş kazalarını arttıran nedenler arasındadır.  Bengihan, KKTC’de son 5 yılda 25 işçinin yaşamını kaybettiğini, 989 işçinin de yaralandığını anlatarak, bu olayların, kâr hırsı ile insan yaşamını hiçe saymanın acı sonuçları olduğunu ifade etti. Ülkede 45 binin üzerinde kayıtlı işyeri bulunmasına rağmen, bu işyerlerini denetleyecek çalışma müfettişi sayısının sadece 20 kişi olduğunu hatırlatan Bengihan, ilgili Bakanlıkların konuya ilişkin duyarsızlığını eleştirdi.
Bengihan, sendikanın bu acı olayların yaşanmasında ihmali olanların cezalandırılması ve işçi cinayetlerinin de son bulması için mücadele vereceğini belirtti. TAK

Bu haber toplam 1628 defa okunmuştur