1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Krize, Ban’ın “gafı” neden oldu”
“Krize, Ban’ın “gafı” neden oldu”

“Krize, Ban’ın “gafı” neden oldu”

Kathimerini gazetesi, İstanbul’da yaşananlara, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un “gafının” neden olduğunu belirtti

A+A-

Kathimerini gazetesi, “BM Genel Sekreteri’nin Gafı Krize Neden Oldu” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da yaptığı görüşmeye ve Akıncı ile Anastasiadis arasında geçtiğimiz cuma günü yapılması planlanan görüşmenin iptal edilmesine kadar uzanan gelişmelere geniş bir şekilde yer verdi.

İstanbul’daki zirve çerçevesinde gerçekleştirilen yemeğin BM’nin sorumluluğunda olmadığını yazan gazete, Türk yetkililerin, BM’ye, yemeği, “sınırlı sayıda katılımın olacağı ve Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasidis’in de davet edileceği” yönünde tasvir ettiğini belirtti.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM Genel Sekreteri Ban ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kıbrıs sorunundan söz edildiği zaman, Ankara’nın, Ban’ın çabalarını desteklediğini, yemekte Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da yer alacağını ve birlikte konuşma imkanı bulacaklarını ifade ettiğini belirten gazete, Ban’ın, danışmanlarının kendisini Kıbrıs sorununda ilişkin gelişmeler konusunda bilgilendirmemesi nedeniyle, buna olumlu yanıt verdiğini yazdı.

Kontrol altına alınmasının mümkün olduğu vurgulandı

Gazete bunun ardından yaşanan gelişmelere atıfta bulunarak tüm bu olanların, nihayetinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin veya Genel Sekreterliğin, başka bir yetkilisinin planının olmadığını, ancak bu olanları kontrol altına almalarının mümkün olduğunu, zira Ban’ın Erdoğan’a yönelik taahhüdünü öğrendiklerinde ve özellikle de Rum tarafının uyarılarının ardından, bunun müzakerelere yönelik olumsuz etkilerini Ban’a söyleyebileceklerini belirtti.

Gazete ayrıca Güney Kıbrıs’ın BM ile olan ilişkilerinde ayrıca Akıncı-Anastasiadis ilişkisindeki krizin ve İstanbul’da olanların, “Barbaros” gemisinin, Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisine girmesiyle yaşananların tekrarlandığı görüntüsünü verdiğini de savundu.

“İhtiyatlı bir tepki”

Kathimerini gazetesi “Akıncı’nın İstanbul’daki Mevcudiyeti İyi Planlanmış” başlıklı bir başka haberinde, Türk tarafının, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerde, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in, (Türk tarafınca nitelendirilen) “aşırı” tepkisine ilişkin şaşkınlığını gizlemediğini yazdı.

Gazete, Kıbrıs sorununda Türk stratejisini yakından takip eden kendi kaynaklarına atıfta bulunarak, Türk tarafının, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı liderliğinin son faaliyetleri karşısında, Kıbrıs Rumlardan “ihtiyatlı bir tepki” beklediğini belirtti.

Habere göre aynı kaynaklar, Türk tarafının, müzakerelerin kesilmesini de hiçbir durumda beklemediğini, müzakerelerdeki olumsuz havaya karşın Türk tarafının ayrıca, Kıbrıs sorununun nihai çözümü için yolun açılmasına neden olacak gelişmelerin kısa zaman içerisinde ortaya çıkacağına da inandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Kıbrıs sorununda karışıklığa neden olan İstanbul ziyareti konusunda Türk tarafı kaynaklarının sessizliğini koruduğunu, geçtiğimiz hafta sonuna kadar görüşlerini ortaya koymaktan kaçındıklarını yazan gazete, Kıbrıs Türk liderliğinin ise sınırlı açıklamada bulunduğunu belirtti.

Gazete aynı haberinin içerisinde ayrıca Akıncı’nın İstanbul ziyaretine ilişkin iki soruyu da gündeme getirdiğini, bunlardan bir tanesinin “Akıncı’nın İstanbul ziyaretinin nasıl şekillendiği” diğerinin ise “Türk tarafının hangi nedenden dolayı böyle bir inisiyatifi üstlendiği” şeklinde olduğunu yazdı.

Gazete Ankara ve Kuzey Kıbrıs’ta, isminin açıklanmamasını isteyen kaynakların bu sorulara yanıt bulunması konusunda yardımcı olduğunu ve önemli bilgiler verdiğini belirtti.

Türk tarafının, Kıbrıs sorunundaki yeni hareketinin perde gerisinin ne olduğu şeklindeki soru üzerine Kıbrıs Türk tarafının, Akıncı’nın ziyaretinin son anda olduğunu ima ettiğini yazan gazete bu iddianın doğru olup olmadığı sorusuna karşılık, gazetenin bilgilerinin, “Akıncı’nın bu faaliyetinin, Türk tarafının önemli birimlerle işbirliğiyle uzun zamandan beridir yapılan iyi düşünülmüş bir planının parçasını teşkil ettiği” yönünde olduğunu savundu.

Türk tarafının ayrıca müzakerelerin hızlandırılmasını da istediğini yazan gazete aynı haberinin içerisinde, elde ettiği bilgiler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, BM Genel Sekreteri ile görüşmesine atıfta bulunarak, görüşmeye dair sızan ilk bilgilerin, Kıbrıs Türk tarafının, ileriki aylarda çözüm için yol açacak dar çerçevelerle birlikte bir zaman takviminin empoze edilmesi arzusunu dile getirdiği şeklinde olduğunu belirtti.

(tak/yd)

Bu haber toplam 2385 defa okunmuştur