1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Kredilere ek faiz’ gerginliği
‘Kredilere ek faiz’ gerginliği

‘Kredilere ek faiz’ gerginliği

Türkiye Merkez Bankası’nın TL mevduatlarında faiz oranlarını artırmasının ardından, Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi (KTÖK) ile Kıbrıs Türk Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi (ÖYAK)’ın mevcut kredi faizlerini de yukarıya çekmesi, tartışma yarattı

A+A-

Türkiye Merkez Bankası’nın TL mevduatlarında faiz oranlarını artırmasının ardından, Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi (KTÖK) ile Kıbrıs Türk Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi (ÖYAK)’ın mevcut kredi faizlerini de yukarıya çekmesi, üyeler arasında tartışma yarattı.

 

Ayşe GÜLER

Türkiye Merkez Bankası’nın TL mevduatlarında faiz oranlarını artırmasının ardından, Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi (KTÖK) ile Kıbrıs Türk Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi (ÖYAK)’ın mevcut kredi faizlerini de yukarıya çekmesi, üyeler arasında tartışma yarattı.

Yeni kararla birlikte Kıbrıs Türk Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi (ÖYAK)’ın TL kredi faiz oranı yüzde 15.5’ten olan yüzde 22.75’e yükseldi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi’nde ise TL tüketici kredilerinde faiz oranları yüzde 17’den yüzde 24’e, mevduat faizlerinin ise yüzde 14’ten 19.5-20’ye çıktı.

Her iki banka Yönetim Kurulu, alınan karar sonrasında üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi, taksit vadeleri uzayan kesimlerle görüştü.

Yapılan görüşmeler, bazı üyeleri memnun etmedi.

ÖYAK Genel Müdürü Mustafa Oymacı, 19 Eylül itibariyle yürürlüğe giren yeni uygulamaya göre; bankaya borcu bulunan üyelerin ‘taksit artırmasının’ zorunlu olmadığını da ifade ederek, bu kararı uygulayan yani borç taksitlerini artırmayan kişilerin kredi vadelerinin ise 3 ila 20 yıl arasında uzadığını açıkladı.

ÖYAK Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Tüzel ise borcunu kapatmak isteyen üyelere 2 ay süre tanındığını ifade ederek, kredisini 19 Kasım’a kadar kapatacak üyelere eski faizin uygulanacağını dile getirdi.

Öte yandan Kıbrıs Türk Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Kim ise “Kooperatifi zarara uğratmamak için bu kararı aldık” diyerek, dövizde yeniden artış yaşanması halinde faizlerin yükseltilmesinin de ‘kaçınılmaz’ olabileceğini vurguladı.

 

ÖYAK’ta 2 haftada 6 istifa

Üyeler arasında tepkiye neden olan faiz artırımı, istifaları da beraberinde getirdi.

Karardan memnun olmayan ÖYAK’a üye 6 isim istifa etti.

Bankadaki kredilerini kapatan üyeler, tüm hesaplarını da geri çekti.

 

Aralık’ta Genel Kurul…

Yaşananların ardından Ziya Tüzel başkanlığındaki ÖYAK Yönetim Kurulu da üyelerden gelen önerilerin tartışılması, kurumu zarara sokacak bir karara imza atmamak için Olağan Genel Kurul’a gitme kararı aldı.

Bu durum, üyeleri de ikiye böldü.

Bazı üyeler, henüz görev süresi dolmayan Yönetim Kurulu’nun işleyişini sürdürmesini istedi, bazı üyeler ise alınan kararı destekledi.

Yeni yönetim kurulunun belirleneceği genel kurulun Aralık ayında yapılmasının planlandığı öğrenildi.

 

ÖYAK’ta ‘sabit faiz’ uygulaması başladı…

Öte yandan KKTC Merkez Bankası’nın bankalara ‘sabit faizli kredi’ vermesini zorunlu hale getirecek çalışmalar sürerken, ÖYAK Yönetim Kurulu bu kararı uygulamaya koydu.

Yıllar önce yürürlükte olan ancak üyeler tarafından ‘maliyetin yüksek olması’ nedeniyle tercih edilmeyen sistem, bir hafta önce yürürlüğe girdi.

Bankada, borcunu kapatmak isteyen üyelere 2 ay süre tanındı.

19 Eylül’de alınan karara göre, borcunu kapatmak isteyen üyelere 19 Kasım’a kadar eski kredi faizinden işlem yapılacak.

Bu haber toplam 6181 defa okunmuştur
Etiketler :