1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. KREDİ KART DOLANDRICILARINA DİKKAT!
KREDİ KART DOLANDRICILARINA DİKKAT!

KREDİ KART DOLANDRICILARINA DİKKAT!

Vatandaşın ödeme yaparken pos cihazını görebilecekleri bir şekilde ödeme yapmalarına dikkat çeken Okur, ödeme yapılan post cihazının bulunduğu alanın kamera ile görüntülenmediğine de dikkat edilmesini belirtti

A+A-

Ülkede sıklıkla yaşanmaya başlayan kredi kartı dolandırıcılığı 'nasıl dikkat edeceğiz' sorusunu da beraberinde getirdi.  YENİDÜZEN’e konuşan Bankalar Birliği Genel Sekreteri Halil Okur, kredi kartı kullanıcılarının dikkatli olması konusunda uyarılarda bulundu.

 

 

NASIL DİKKAT EDECEĞİZ?
• Ödemelerde şifre kullanın
• Şifrenizi kimseyle paylaşmayın
• Telefonda bilgi vermeyin
• Post cihazının kamerayla görüntülenmemesine dikkat edin
• Kart sliplerini aylık banka dökümleriyle karşılaştırın

 


Didem MENTEŞ

Kredi kartı dolandırıcılığı yeni bir yöntem olarak kullanılmaya başladı.   Dolandırıcılar, gizli kamera, telefon ve sosyal paylaşım sitelerinden kişileri tuzağa düşürmeye çalışıyor. Son olarak geçtiğimiz gün Girne’de meydana gelen kredi kartı vurgunun ardından Bankalar Birliği vatandaşı dikkatli olması konusunda uyardı.

YENİDÜZEN’e konuşan Bankalar Birliği Genel Sekreteri Halil Okur, kredi kartları konusunda vatandaşın ‘şifre’ numarasını kimseyle paylaşmamasına ve post cihazının kamerayla görüntülenmediğine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Telefondaki dolandırıcılara dikkat!
Özellikle telefon üzerinden çok sayıda kişinin kandırılmaya çalışıldığını söyleyen Okur,  ‘telefonla’ bilgi almaya çalışan şahsılara itibar edilmemesi yönünde uyarıda bulundu.
Ayrıca dolandırıcıların gizli kamera yerleştirerek şifreleri çaldığını vurgulayan Halil Okur, bu nedenle vatandaşın ödeme yapılan pos cihazının bulunduğu alanın kamera ile görüntülenmediğine dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi.

Sosyal paylaşım siteleri de kullanılıyor
Bu arada geçtiğimiz gün Girne’de ortaya çıkan kredi kartı vurgununda mağdur olan kişi sayısının 28’e çıktığı belirtilirken, olayla ilgili tutuklanan zanlılar hakkında 6 gün daha ek tutukluluk alındı.

Öte yandan sosyal paylaşım sitelerin de bazı kullanıcıların hesaplarını ele geçiren dolandırıcılar, özel mesaj yoluyla kişilerden farklı bahaneler sunarak kredi kartı hesaplarını ele geçirmeye çalışıyor. Özellikle ‘X’ bir bankanın hediye çeki dağıtığını ve kişinin yararlanması için davette bulunan dolandırıcılar, kullanıcılardan kredi kartı hesabı istiyor.

-------------------------------------------------------------------

Okur: “Telefon dolandırıcılarına da itibar edilmesin”

Geçtiğimiz gün Girne’de, 28 kişinin kredi kartını sahteleyerek, yurtdışından yaklaşık 14 bin Türk Lirası çektikleri iddiasıyla tespit edilen çetenin ardından Bankalar Birliği dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu. Bankalar Birliği Genel Sekreteri Halil Okur, yurttaşın kredi kartları konusunda çok dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, özellikle telefonla kredi kartı bilgilerini isteyen şahıslara itibar edilmemesini dile getirdi.

Bazı insanların telefonla aranarak kartlarının sahtelendiğini ve iptal edilmeyeceğinin kendilerine söylendiğini bu nedenle yenilenmesi için kart bilgilerinin alındığını belirten Okur, bu gibi söylemlere itibar edilmemesini istedi. Ayrıca bazı dolandırıcıların da ‘yıllık kart ücretini iade edeceğiz bu nedenle hesap numaranızı vermeniz gerekir’ şeklinde söylemlerde bulunduğunu aktaran Halil Okur, vatandaşın telefonla kredi kartı bilgilerini paylaşmamasını söyledi. 

“Kameralara dikkat edilmeli”
Bankalar Birliği Genel Sekreteri Halil Okur, kredi kartı kullananların, gerçekleştirdikleri alış verişlere karşılık, kredi kartı ile ödeme yapmaları halinde kesinlikle şifre kullanmaları, mevcut şifrelerini kendilerinden başka bir kimseyle paylaşmamalarını söyledi. Okur, kredi kartı ile ödeme yaparken pos cihazını görebilecekleri bir şekilde ödeme yapmalarına dikkat çekerek, ödeme yapılan pos cihazının bulunduğu alanın kamera ile görüntülenmediğine de dikkat edilmesi yönünde uyarıda bulundu. Ayrıca vatandaşın alış veriş sonrası aldıkları kredi kartı sliplerini, aylık banka dökümleri ile uyuşturmalarını isteyen Okur, benzer şekilde mağduriyeti olduğuna inananların en yakın polis karakoluna müracaat etmelerini belirtti.

---------------------------------------------------------

Kredi kartı mağduru 28’e çıktı

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz gün Girne’de patlak veren‘kredi kartı vurgunu’ olayında 3 kişi tutuklanmıştı. Polisin yürüttüğü bir soruşturma sonucunda, bir iş yerindeki pos cihazından alışveriş yapan müşterilere ait kredi kartı bilgilerinin çalışanlar tarafından kopyalanıp çalındıktan sonra, söz konusu bilgileri yurt dışında bağlantılı oldukları kişilere gönderdikleri, akabinde de kredi kartı sahiplerinin rızası dışında hesaplarından yurtdışında bulunan ATM cihazlarından çekiliş yapıldığı tespit edilmişti. Bunun üzerine 26 kişinin kredi kartını sahteleyerek, yurtdışından toplam 12 bin Türk lirası çektikleri iddiasıyla siminin baş harfleri H.A, K.Ç ve S.Ö olan zanlılar tutuklanmıştı. Önceki gün Girne Mahkemesi’ne çıkarılan zanlılar 1’er gün tutukluluk almaları ardından dün yeniden mahkeme huzuruna çıkarıldı. Mahkemede kredi kartı mağduru olan kişi sayısının 28’e çıktığı belirtilirken, zanlılar hakkında 6 gün daha ek tutukluluk alındı.

İş yerindeki kameralardan şifreler tespit edildi
Girne Kaza Mahkemesi Yargıcı Fügen Ulutekin huzurunda görüşülen tutukluluk duruşmasında Başsavcılık adına Emine Taşkın, Mali Suçlarla Mücadele Amirliği’nde görevli polis memuru Mehmet Tunceli’yi tanık olarak dinledi.

Mehmet Tunceli, zanlıların “sahte evrak düzenleme” ve “sahte belgeyi tedavüle sürme” suçlarıyla bağlantılı olarak tutuklandığını aktardı. Tunceli, 18 Şubat 2015 tarihinde şubeye gelen bir şahsın kendisine ait kredi kartından rızası dışında 6 bin 71 TL çekiliş yapıldığı ihbarında bulunduğunu belirtti. Yapılan incelemede 4 farklı bankaya ait kartlardan toplam 25 farklı kişinin hesabından 12 bin TL para çekildiğini aktaran Tunceli, yapılan araştırmada tüm kartların zanlı H.A’nın işletmeciliğini yaptığı iş yerinden çekiliş yaptığının tespit edildiğini aktardı. Mali Polis ekiplerinin 25 Şubat tarihinde Boğazköy’de bulunan işyerine gittiklerini ve iş yerinde yapılan incelemede pos cihazları ile 1 adet Laptopun emare alındığını belirten polis memuru, zanlı H.A’nın evinde yapılan aramada ise 1 adet masaüstü bilgisayar ve harici disk bulunarak emare alındığını kaydetti.  Mehmet Tunceli, Laptopta yapılan inceleme sonucunda MSR605 ve MSR606 isimli kart kopyalama programlarının tespit edildiğini açıkladı.

Şikayetçi sayısı arttı
Mehmet Tunceli, zanlı H.A’ya ait, zanlı K.G’nin işletmeciliğini yaptığı ve zanlı S.Ö’nün misafir olarak bulunduğu söz konusu işyeriyle ilgili zanlıların gözaltına aldığını belirterek, kredi kartlarından para çekilme olaylarının zanlı S.Ö’nün ülkeye giriş yapmasıyla başladığını söyledi.

Kredi kartı kopyalanan bir şikayetçinin kartından Güney Kıbrıs’ta hesabından para çekilmeye çalışıldığını ancak başarılı olamadığını da söyleyen Tunceli, söz konusu hesaptan para çekilmeye çalışıldığı gün zanlı H.A’nın Güney Kıbrıs’ta olduğunun tespit edildiğini anlattı.

Öte yandan Mali Suçlarla Mücadele Amirliği’ne iki yeni şikayetçinin daha gittiğini ve hesaplarından kendi rızaları dışında para çekildiği şikayetinde bulunduklarını belirten polis memuru, kartları kopyalanan şahıslar arasında iki şikayetçinin hesaplarından Gönyeli ve Güzelyurt bölgesinden 800 TL ile 1500 TL çekiliş yapıldığının tespit edildiğini aktardı.

Mehmet Tunceli, zanlılar aleyhinde başlatılan soruşturmanın geniş çaplı olarak devam ettiğini, 3 banka ile ilgili hesap dökümlerinde inceleme başlattıklarını söyleyerek, para çekilen bankamatiklerin kamera kayıtlarının inceleneceğini aktardı. Tunceli, meseleyle ilgili tahkikatın devam ettiğini bu nedenle zanlıların 7 gün daha poliste tutuklu kalmalarını talep etti. Yargıç Fügen Ulutekin de soruşturmanın salimen yürütülebilmesi gerekçesiyle zanlıların 6 gün daha poliste tutuklu kalmalarına emir verdi.

Bu haber toplam 3310 defa okunmuştur