1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Korkunç kazaya EK HAPİSLİK
Korkunç kazaya EK HAPİSLİK

Korkunç kazaya EK HAPİSLİK

Kermiya’da 31 Ağustos 2014’de meydana gelen feci kazada 26 yaşındaki Asya Rıdvanoğlu’nun hayatını kaybetmesine neden olarak, 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Ali Aziz Zenginses’in cezası Yargıtay Ceza Mahkemesi tarafından bozuldu

A+A-

Didem MENTEŞ

Kermiya’da 31 Ağustos 2014’de  ‘trafik kazası sonucu Asya Rıdvanoğlu’nun ölümüne neden olan’ ve 5 yıl hapis cezasına çarptırılan sanık Ali Aziz Zenginses’in cezası 6 yıl 6 aya çıkarıldı.

Yargıtay Ceza Mahkemesi, Fasıl 154 Ceza Yasası’nda “müebbet hapis cezası” öngören 205 maddesine aykırı 4 ayrı “cinayet” davasının ispatlanamadığı gerekçesiyle, alt mahkemenin vermiş olduğu ‘beraat’ kararının doğru olduğuna vurgu yaparak, Savcılığın bu yöndeki istinaf talebini reddetti.

Öte yandan Sanık Ali Zenginses’in gözlüksüz ve lens takmayarak ehliyet koşullarına aykırı, görme zafiyetine aldırmadan alkol tesiri altında, aracıyla yolu bir pist gibi kullanıp, en az 125 km hızla gittiğine kanaat getiren Yargıtay Ceza Mahkemesi, sanığın ‘kişisel durumuna gereğinden fazla önem veren’ Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozdu. Yargıtay Ceza, Zenginses’in cezasını 1 yıl 6 ay daha artırmayı uygun buldu.

 

Aileler mahkemede

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 29 Nisan 2015 tarihinde verilen 5 yıllık cezanın fazla olduğu gerekçesiyle sanık avukatları istinafa başvururken, Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Ergül Kızılokgil de sanığın ‘adam öldürme’ davasından yargılanması için i Yargıtay’da istinaf mahkemesine başvurmuştu. Yargıtay Mahkemesi’nde görüşülen dava dün karara bağlandı. Mahkemeyi, Ali Zenginses’in yakınları ve arkadaşları başta olmak üzere, Asya Rıdvanoğlu’nun ailesi de takip etti.

 

Uzun bir karar okundu

Lefkoşa Ağır Ceza Heyeti, tarafından aleyhine getirilen 11 davanın 4’ünden suçlu bulunarak 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Ali Aziz Zenginses dün Yüksek Mahkeme’de oturum yapan Yargıtay mahkemesine istinaf davası için yeniden çıktı.

Yargıtay Başkanı Ahmet Kalkan ve üye yargıçlar Gülten Çiftçioğlu ile Bertan Özerdağ’ın baktığı davada, Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Ergül Kızılokgil ve Avukat Emre Kadri ve Ezer Özsoy adına Çağrı Özsoy hazır bulundu. Mahkeme Heyeti, çok sayıda sayfadan oluşan Ali Aziz Zenginses ile ilgili trafik davasının istinaf kararını verdi. Heyet adına dava kararını Mahkeme Başkanı Ahmet Kalkan okudu.

 

‘Adam öldürme’ davası

Kalkan, ilk önce iddia makamının ‘adam öldürme’ ile ilgili istinaf sebepleriyle ilgili kararını, ardından avukatların istinaf sebeplerini ve cezaya yönelik istinaf sebeplerine değindi.

 

Ahmet Kalkan, cezalandırma prensipleri ve hukuki prensipler üzerinde durduktan sonra, ispat külfetinin iddia makamında olduğuna vurgu yaptı ve iddia makamının iddialarını makul şüpheden ayrı ispatlaması gerektiğini söyledi. Adam öldürme suçuyla ilgili daha önce okunan icraat kararlarına değinen Kalkan, ‘adam öldürme’ ile ilgili kanunsuz fiil veya ihmal neticesinde cezaya suç teşkil edecek şekilde ağır olması gerektiğini vurguladı. Fasıl 154 Ceza Yasası’nda “müebbet hapis içeren” madde 205 “adam öldürme suçu” ve madde 210 tahtında “tedbirsizlik ve ihmalkarlık neticesinde trafik kazası sonucu ölüme neden olma” suçlarının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Adam öldürme reddedildi

Alt mahkemenin, sanığın birini öldürmeyi niyet ederek veya birini öldürmek maksadıyla yola çıkmadığına yani alt mahkemenin verdiği kararın hatalı olmadığına vurgu yapan Kalkan, sanığın birini öldürebilecek riskini bildiği yada bu riskin farkında olmadığına dair bir şahadet olmadığına değindi. Fasıl 154 Ceza Yasası’nda “müebbet hapis cezası” öngören 205 maddesine aykırı 4 ayrı “cinayet” davasının ispatlanamadığı gerekçesiyle, alt mahkemenin vermiş olduğu ‘beraat’ kararının doğru olduğuna vurgu yaparak, Savcılığın bu yöndeki istinaf talebini reddetti.

 

Avukatların talebi reddedildi

Kalkan, avukatların, mütevefa Asya Rıdavanoğlu’nun olay gecesi yola atıldığı, alkollü olduğu gibi sundukları gerekçelere de değinerek, Rıdvanoğlu’nun yola atıldığına dair bir şahadet olmadığı gibi yaya olan kişilerin alkol almasının değil, araç kullanan kişilerin alkollü araç kullanmasının suç olduğu gerekçesiyle, avukatların taleplerinin reddedildiğini açıkladı.

Ahmet Kalkan, sanık aleyhine getirilen ve alt mahkeme tarafından beraat kararı verilen kararı iptal ederek, sanığı;’ ‘trafik kazası yapmak’, ‘süratli araç kullanmak’, ‘alkollü araç kullanmak ve ‘aracında özürlü işareti bulunmadan araç kullanma’ davalarından ise mahkum etti.

 

“Hafifletici nedenlere gereğinden fazla önem verildi”

Ahmet Kalkan, “tedbirsizlik ve ihmalkarlık neticesinde trafik kazası sonucu ölüme neden olma” suçuyla ilgili istinaf taleplerini değerlendirdi.

Kalkan, sanığın hiçbir sebebi olmadan, yolu bir yarış pistine çevirerek, genç bir kızın ölümüne neden olup, ailesini acıya boğduğuna ve toplumda infiale neden olduğuna vurgu yaptı.

Kalkan, alt mahkemenin, sanığın ehliyet koşullarına aykırı, görme zafiyetine aldırmadan alkol tesiri altında, aracıyla yolu bir yarış pistine çevirdiğini, gibi kullanıp en az 125 km hızla giderek, birden fazla ihmalde bulunup, suçun tek sorumlusu olduğu yönündeki kararında hata olmadığını vurguladı. Ancak alt mahkemenin, sanığın gözüyle alakalı yaşadığı hastalığı, kişisel durumu ve lehindeki diğer hafifletici nedenlere ‘gereğinden fazla önem vermesini’ hatalı buldu.

Mahkeme Başkanı Ahmet Kalkan, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘cezayla’ ilgili kararını bozarak, Ali Aziz Zenginses’in cezasını artırarak, 6 yıl 6 aya çıkarıldığını açıkladı.

Bu haber toplam 3357 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler