1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Korhan son yolculuğuna uğurlandı
Korhan son yolculuğuna uğurlandı

Korhan son yolculuğuna uğurlandı

Meclis eski başkanlarından, eski bakan ve büyükelçi Oğuz Ramadan Korhan, bugün Meclis’te düzenlenen devlet töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

A+A-

 

Korhan’ın naaşı Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi morgundan törenle alınarak Meclis’e getirildi.

Meclis avlusundaki devlet töreni saat 11.00’de saygı duruşuyla başladı. Törende Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Meclis Başkanı Sibel Siber birer konuşma yaparak Korhan’a rahmet, ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve Kıbrıs Türk halkına başsağlığı diledi.
Konuşmaların ardından Korhan için saygı geçişi yapıldı.

EROĞLU: “OĞUZ RAMADAN KORHAN’IN ÖMRÜ MÜCADELEYLE GEÇTİ”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Oğuz Ramadan Korhan’ın ömrünün mücadeleyle geçtiğini kaydederek, Meclis Başkanlığı döneminde Korhan ile çalışma fırsatı bulduğunu kaydetti, “Bu büyük değeri gayet iyi biliyor ve tanıyorum” dedi.
Korhan’ın Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken verdiği mücadeleye, teşkilatta aldığı görevlere de işaret eden Eroğlu, “’Devlet adamı’ unvanını hak etmiş, çok değerli bir dostumuzu kaybettik” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ankara Büyükelçiliği görevinde önemli hizmetler veren Korhan’ın buradaki görevi sırasında Türkiye’deki devlet büyükleriyle yakın ilişkiler kurduğunu da söyledi.

SİBER: “ÜLKEYE VE HALKA HİZMET İÇİN ÇALIŞTILAR, YAŞAMLARINI BUNA ADADILAR”
Meclis Başkanı Sibel Siber ise törendeki konuşmasında, bir büyüğü kaybetmenin acı olduğunu söyleyerek, “Eğer geride güzel şeyler varsa, bu ayrı bir onurdur. Oğuz Ramadan Korhan geride güzel bir aile ve soyadı bıraktı” dedi.

Korhan’ın devlet için yaptıklarının anılarda yaşacağını kaydeden Siber, “Onlar mücadele insanlarıydılar. Ülkeye ve halka hizmet için çalıştılar, yaşamlarını buna adadılar... Gençliklerini, hayatlarını en zor şartlarda geçirdiler ama geride güzellikler bıraktılar... Daha güzele, iyiye ulaşmamız için bizde umut, heyecan ve istek bıraktılar” dedi.

Cumhuriyet Meclisi’ndeki devlet törenine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in yanı sıra, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, bazı bakan ve milletvekilleri, bürokratlar ve Korhan’ın ailesi katıldı.

TC Lefkoşa Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı İbrahim Cem Şahinkaya, Yüksek Mahkeme Yargıcı Narin Ferdi Şefik, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Polis Genel Müdürü Vekili Pervin Gürler, Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş da törene katılanlar arasındaydı.

Meclis’teki törenin ardından Oğuz Ramadan Korhan’ın naaşı Lefkoşa İsmail Safa Camii’ne götürüldü. Korhan’ın naaşı kılınan cenaze namazının ardından top arabası eşliğinde Lefkoşa Kabristanlığı’na saygı yürüyüşüyle götürülerek defnedildi.

OĞUZ RAMADAN KORHAN KİMDİR?
1921 yılında Baf’ın Yeşilova köyünde doğan Oğuz Ramadan Korhan, 1949’da Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. İngiltere, Avustralya ve Amerika gibi ülkelerde zooteknik, hayvancılık, zirai ürünlerin pazarlanması gibi konularda eğitim aldı. Tarım ve hayvancılıkla ilgili görevlerde bulunan Korhan, 28 Aralık 1975'den 5 Temmuz 1976’ya kadar Tarım Bakanlığı yaptı ve 1976 seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden aday olarak Girne bölgesinden milletvekili seçildi.
3 Temmuz 1976'da Kıbrıs Türk Federe Meclisi'nin ilk birleşiminde Kıbrıs Türk Federe Meclisi Başkan Yardımcılığı’na, 11 Mayıs 1978'de de Kıbrıs Türk Federe Meclisi Başkanlığı’na seçildi. 28 Haziran 1981 seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden milletvekili seçildi.
1986-1994 yılları arasında KKTC Ankara Büyükelçiliği görevini de yürüten Korhan, evli ve üç çocuk babasıydı.

(TAK)

Bu haber toplam 1524 defa okunmuştur