1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KOOPBANK'A MERKEZ BANKASI FRENİ!
KOOPBANK'A  MERKEZ  BANKASI  FRENİ!

KOOPBANK'A MERKEZ BANKASI FRENİ!

“Davalık borçlulara Yönetim Kurulu Kararı ile YENİ BORÇ!”

A+A-

Meltem SONAY

CTP Mağusa Milletvekili, Tarım ve Doğal Kaynaklar eski Bakanı Erkut Şahali, Kooperatif Merkez Bankası’nda yaşananları gündeme getirdiği Meclis konuşmasında, Kooperatif Merkez Bankası’nın herhangi bir kurum olmadığına işaret etti, böylesi bir kurumda ‘siyasi avantaj için yönetilme mantığı’nın kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı.

CTP Milletvekili Erkut Şahali, “Kooperatif Merkez Bankası” konulu konuşmasında, bankanın Kıbrıs Türk halkının gurur abidelerinden biri olduğuna işaret etti.

Kooperatif Merkez Bankası’nda bugün ‘ÖZEL MÜLKÜN YÖNETİMİ’ anlayışının hakim olduğu görüşünü belirten Şahali, başta ortak diğer kooperatiflerin, her milletvekili ve her yurttaşın GÖZÜNÜ DÖRT AÇMASI zorunluluğu olduğuna işaret etti.

Merkez Bankası’ndan Kooperatif Merkez Bankası’na:
-Bankanın istihbarat birimlerinin görüşleri hilafına Yönetim Kurulu kararları üretilmekte ve kredi onayları verilmektedir.
-Bankanın yargıya taşıdığı alacaklılarına yeni kredi verilmesine ilişkin Yönetim Kurulu kararları izah ve kabul edilir değildir.

Şahali’den Kooperatif Merkez Bankası çalışanlarına ‘Ekmek teknenize sahip çıkın’ çağrısı: “Bu ekmek teknesi çökerse sadece siz değil hepimiz batarız”.

Davalık borçlulara Yönetim Kurulu Kararı ile YENİ BORÇ!..

Merkez Bankası’nın Kooperatif Merkez Bankası’nı denetiminden çıkan ve rapora yansıyan iki noktaya da işaret eden Şahali, Merkez Bankası’nın, ‘Bankanın istihbarat birimlerinin görüşleri hilafına Yönetim Kurulu kararları üretilmekte ve kredi onayları verildiği ve ‘Bankanın yargıya taşıdığı alacaklılarına yeni kredi verilmesine ilişkin Yönetim Kurulu kararları izah ve kabul edilir olmadığı konularında uyardığını aktardı.

110 bin Dolar’a Tüzük!..

Bir süre önce Birkim Özgür’ün de Kooperatif Merkez Bankası’ndaki ‘Keyfi ve izaha muhtaç yönetim tarzı’nda ilişkin sorular sorduğunu anımsatan Şahali, bunların, her birine 52 bin 500 Dolar, artı KDV ödeme ile hukuk hizmeti satın alındığını ve personel ve satın alma tüzüklerinin hazırlandığını hatırlattı.

Yabancı bir firmaya, ‘Yönetsel Danışmanlık Hizmet Alımı’ için 230 bin Dolar + KDV!..

İzaha muhtaç başka icraatlar da olduğuna işaret eden Erkut Şahali, ‘Yönetsel Danışmanlık Hizmet Alımı’ başlığı ile Kooperatif Levazım’dan 110 bin Dolar +KDV’lik, Binboğa Yem Fabrikası’ndan da 120 bin Dolar + KDV’lik bir ödeme söz konusu olduğunu vurguladı.

Yabancı bir firmaya, yönetsel danışmanlık hizmet alımı başlığı altında toplamda 230 bin Dolar + KDV ödendiğine işaret eden Şahali, yapılan anlamla gereği danışmanlık şirketince bir raporlama yapılması gerekirken, Kooperatif Merkez Bankası’nda böyle bir rapora ulaşamadığını da belirtti.

10 ayda 100 istihdam!.. ‘Kısmen’ açılan münhallere başvuranlar arasından istihdam yok!..

Şahali, 230 bin Dolar +KDV ödemesi yapılan raporun kullanılabilir hale gelmediğinin de altını çizdi.

Böyle bir şaibenin, Kıbrıs Türk Halkı’nın öz varlığı olan Kooperatif Merkez Bankası’nın nasıl yönetildiğinin de göstergesi olduğunu ifade eden Şahali, kadro sayılarını gösteren çizelgelere de değindi.

Kooperatif Levazım, Şeker Sigorta Kıbrıs, Binboğa Yem Fabrikası ve Kooperatif Merkez Bankası’na son 10 ayda 100’ün üzerinde istihdam yapıldığına işaret eden Şahali, bir kısmı münhal duyurusu ile yapılan istihdamlarda, münhale başvuranlardan neredeyse hiçbirinin alınmadığını belirtti.

Önümüzdeki bir ay içerisinde bu işletmelerin bilançolarının hazırlanması gerekliliğine işaret eden Erkut Şahali, bilançoların kamuoyunun bilgisine gelmesi gerektiğini de vurguladı.

Şahali, son 10 aydır Kooperatif Merkez Bankası’nda yaşananların bu bilançolarda ortaya çıkacağının altını çizdi.

“İnsana yakışmayacak tavırlar…”

“Başta Yönetim Kurulu Başkanı tarafından kurum içerisinde sergilenen tavırlar bırakınız bir yöneticiye, bir insana dahi yakışmayacak biçimde cereyan etmektedir” diyen Şahali, halk adına yönetilen bir kurumda halkın aşağılanması, ezgi çekmesinin sıradan bir olay haline geldiğini ifade etti.

“Adabı muhaşerete sığmayacak ifadelerin kullanıldığı talimatlar, konuşmalar…”

Şahali’nin ifadeleri şöyle:

“Keyfi bir biçimde görevden uzaklaştırılan personel, görevinin tanımladığı biçimde çalıştırılmayan personel, kişisel kapasitesinin çok üstünde yetkilerle göreve getirilen personel Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın yarını şüpheli hale getirmektedir.

Hiçbir adabı muhaşerete sığmayacak ifadelerin kullanıldığı talimatlar, konuşmalar, sözlü ve yazılı görevlendirmeler, görevden el çektirmeler Kooperatif Merkez Bankası’nın günlük rutini haline gelmiştir. Böyle bir şey kabul edilebilir değildir.

İşletmeler Müdürü’nün odası çilingir marifetiyle açılıyor, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından, bizzat kapısındaki levha sökülebiliyor ve ‘sen git burada istenmiyorsun’ denebiliyor…”

Başbakan Yardımcısı’nın ‘çok yakını’ Genel Koordinatör…

Bugün Kooperatif Merkez Bankası’nda yaşı oldukça genç İşletmeler Genel Koordinatörü de olduğunu ifade eden Şahali, “Çok genç yaştaki İşletmeler Genel Koordinatörünün bu ülkenin Başbakan Yardımcısı’nın da çok yakın ailevi ilişkisi olduğunu söylersem, Yönetim Kurulu Başkanı’nı sergilediği tavırlarda nereden güç aldığı bir miktar daha anlaşılır hale gelir” şeklinde konuştu.

Yasanın, İşletmeler Genel Koordinatörlüğü’ne getirilecek kişinin donanımının yanı sıra, HİZMET SÜRESİ’nin de esas alınması gerektiğine işaret eden Şahali, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın ÇOK YAKINI olan bu görevlendirmenin adil bir görevlendirme olmadığı inancını belirtti.

Levazım 913 bin TL zarar etti!

Kimyevi gübre ithalatın borçlanması için Borç Komitesi’ne başvuruda bulunulduğunu ve onay da alındığını ifade eden Şahali, yıllardır Türkiye’nin en saygın firmalarından birinden yapılan ithalat yerine DAHA PAHALI OLMASINA RAĞMEN bir başka şirketin tercih edildiğine işaret etti.

Günün sonunda Levazım’ın 913 bin TL zarar ettiğini belirten Şahali, kurumun zarara uğratıldığını altını çizdi.

6 milyon Sterlin’lik taleple, 1 milyonluk anlaşma imzalandı!..

Kooperatif Merkez Bankası’nda da konu mahkemede olmasına karşın ‘karşılıklı uzlaşı’ yoluna gidilen bir konu olduğuna işaret eden Şahali, ‘hem iş, hem de siyaset dünyasında’ adı çok popüler olan bir borçlusu ile bankanın, istinafa götürdüğü bir davada 6 milyon Sterlin’lik alacak talebinde, 1 milyona anlaşma sağlanıp uzlaşıldığını ifade etti. Şahali, bankanın belki de mahkeme kararı ile alabileceği 5 milyon Sterlin’den mahrum bıraktığının altını çizdi, bunun izaha muhtaç bir konu olduğunu vurguladı.

 

 

 

 

Bu haber toplam 15145 defa okunmuştur