1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KOLEJ SINAVI HEYECANI
KOLEJ SINAVI HEYECANI

KOLEJ SINAVI HEYECANI

Koleje Giriş Sınavı’nın son basamağı dün yapıldı, hem öğrencilerin hem de velilerin tüm serzenişlerine rağmen bir yıl daha geride kaldı

A+A-

Sınavın bitmesiyle sonuç ne olursa olsun inanılmaz bir rahatlık duyduğunu belirten veliler, çocukların büyük bir baskıdan kurtulduğu için çok mutlu olduğunu kaydetti. YENİDÜZEN’e konuşan veliler, tüm devlet okullarının iyi şartlara kavuşturulması, sistemin değişmesi temennisinde bulundu…

Fehime ALASYA

Devlet kolejlerine girişte uygulanan, Koleje Giriş Sınavı’nın 2. Basamağı (KGS-2), dün gerçekleştirildi.

Dün yapılan son basamak ile hem öğrenciler hem de aileler rahat bir nefes aldı.

İki oturumda gerçekleştirilen sınav saat 12.30’da sona erdi.

Sınavın bitmesiyle sonuç ne olursa olsun inanılmaz bir rahatlık duyduğunu belirten veliler, çocukların büyük bir baskıdan kurtulduğu için çok mutlu olduğunu kaydetti.

Sistemde yapılabilecek çeşitli iyileştirmelerle küçük yaştaki çocukların omzundan büyük bir yük kalkabileceğine dikkat çeken birçok veli aylardır süren sancılı sürecin sonuna gelmekten oldukça memnun.

Sınav çıkışı hemen ders notlarına sarılan kimi öğrenciler, merak ettikleri, emin olamadıkları soru cevaplarını araştırmaya koyulurken, kimileri ise sınavla ilgili ders notlarını bir daha açmamak üzere çoktan annesinin çantasına kapattı. 

Her gün okul sonrası yapılan sistemli çalışma, soru çözme, dershaneye gitme gibi görevlerin sona erdiğini dile getiren öğrenciler ise hem sonucun merakı içerisinde hem de tüm görevleri geride bırakmanın sevinciyle okullardan ayıldı.  

İsimler belli oldu…

Koleje giriş hakkı elde eden öğrencilerin, dün yapılan sınavın ardından açıklanan KGS-2 sınav sonuçlarıyla birlikte, Kolej Giriş Yerleştirme Puanları da hesaplandı. Buna göre 2018-2019 Öğretim Yılı’nda kolejlerin 6. sınıflarına kayıt hakkı kazanan 595 isim belli oldu.

Koleje giriş sınavı sonuçlarına göre; Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ne 150, Gazimağusa Türk Maarif Koleji’ne 100, Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji’ne 100, Güzelyurt Türk Maarif Koleji’ne 75, Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfına 50 ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne 120 öğrenci olmak üzere toplam 595 öğrenci 2018-2019 öğretim yılı için kolejlere kayıt hakkı elde etti.

Sonuçlar akşam saatlerinde açıklandı

Sınavın tamamlanmasının ardından soru kitapçıkları ve yanıt anahtarları bakanlığın resmî web sitesi www.mebnet.net adresinden yayımlandı.

Cevap kâğıtlarının optik okuyucu işlemi ile değerlendirilmesinin ardından ise sınav sonuçları akşam saatlerinde açıklandı.

VELİLER NE DEDİ?

gg-023.jpg

Sonat Üntel: “Yıl içinde çeşitli ara sınavlarla, ölçümlerle başarılı öğrencileri tespit edebiliriz”

“Çocuklarımızda büyük baskı vardı. Hem biz hem onlar gerildi. Çok çalışıp çok soru çözdüler, çok sıkıldılar ama bitti, kurtuldular… Yaşları itibariyle çocuklarımıza aşırı yükleniyoruz, bir veya iki sınav ile bunu belirlememeliyiz. Yıl içinde çeşitli ara sınavlarla, ölçümlerle başarılı öğrencileri tespit edebiliriz.

Farklı becerileri olan öğrencileri de o konulara yönlendirebiliriz. Yıl içinde çocukları takip etmek gerek.”

Meltem Hasipoğlu: “Sistemin bence kesinlikle değişmesi gerekiyor…”

“Öğretmenler çocukları yeteneklerine göre ayırmalı. Çocuğum ilk sınav sonucu rahatsız oldu, çok mutsuz oldu, birden dünyası kararmış gibi oldu, bir kez daha bu sahneyi görmemek için hiç ısrarcı olmadım. Çocuk bile arkadaşlarının rahatsızlığını gördü ve buna da içerledi… Çok kötü hissettim, bu sistemin bence kesinlikle değişmesi gerekiyor…”

Fatoş Betmezoğlu: “Amacımız çocuklarımızın iyi bir eğitim alması ama bu sistem çok acımasız”

“Biz dershane macerası yaşamadık. Son aylarda biraz ek ders aldı ama çok zorlandık. Amacımız çocuklarımızın iyi bir eğitim alması ama bu sistem çok acımasız. Sırf iyi bir eğitim alabilmeleri için bunu yapıyoruz ama hata yapıyoruz, daha çok küçükler, çok günah…”

Murat Akyıldız: “Keşke tüm okullarımız çok güzel ve düzgün olsa da kolejlere talep olmasa”

“Bu eğitim sistemi büyük yanlışlarla dolu… Bana göre en büyük atılım eğitimi tam gün yapmak, tüm okulların şartlarını iyileştirmek ve çocukları bu sınav psikolojisinden kurtarmaktır. Liseye dek çocukları eğitici ve öğretici bir sistem olmalı, yarıştırıcı değil…

Hep sınavlarla değil farklı yöntemlerle çocuklarımızın becerilerini öne çıkarabilmeliyiz. Bu acımasız sistemde daha iyi bir eğitim için bu sisteme karşı çıksak da katıldık…

Arkadaşlarından ağlayan, üzülenler oldu, sınavı iyi gitmiş olmasına rağmen yine de üzgündü, çok kötü…

Keşke tüm okullarımız çok güzel ve düzgün olsa da bu kolejlere kimse talepte bulunmasa…” 

Sevgi Alkurt Türker: “Önceden TMK’ya giriş sınavıyla ilgili yıllara yayılmış bir sistem yaratmışlardı, çok daha iyiydi”

“Son iki yıldır ara ara çalışmalar, giderek artan ekstra çalışmalarla hazırlandık. Çocuğumuza o baskıyı yansıtmamaya çalıştık.

Daha önce TMK’ya giriş sınavıyla ilgili yıllara yayılmış bir sistem yaratmışlardı. O çok daha iyiydi… En azından çocukları sadece 2 sınava bağlamıyordu, her yılın ortalaması falan alınıyordu. Daha 10 yaşında çocuklardan söz ediyoruz, bu yükü taşımaya hazır değiller.

Son dönemde de çocukların çok fazla etkinliği oluyor. Buna karşı değiliz ama hem okul hem dershane, hem etkinlikler hem de provalar yetişemiyorlar. Bu yüzden çok sıkıntılı bir süreç bu dönemde öğrencileri bekliyor.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-506.jpg

 

 

Bu haber toplam 4878 defa okunmuştur
Etiketler : , ,