1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kobane’de insanlık kazandı
Kobane’de insanlık kazandı

Kobane’de insanlık kazandı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kentin tamamen Kürt güçleri YPG ve YPJ’nin elinde olduğunu açıkladı.

A+A-

Suriye’nin kuzeyinde yer alan Kobane’de geçen yıl 15 Eylül’den beri devam eden çatışmalarda Kürt güçlerinin IŞİD çetecilerinden kentin tamamını kurtardığı belirtiliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kentin tamamen Kürt güçleri YPG ve YPJ’nin elinde olduğunu açıkladı.

Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırına 0 noktasındaki Kürt kasabası Kobane’de, Kürt güçleri ile IŞİD militanları arasında eylül ayından beri devam eden çatışmaların çok kritik bir noktaya geldiği ve bir ara kentin yüzde 60’ını kontrol eden IŞİD’in tamamen püskürtülmesinin an meselesi olduğu belirtiliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göreyse kent merkezinin tamamı artık Kürt güçlerin kontrolünde.

Kobane’de ağustos ayında başlayan IŞİD kuşatmasının 15 Eylül’de taarruza dönüşmesinin ardından başlayan kanlı çatışmalar beşinci ayında çok kritik bir dönemece girdi. Kenti savunan Halk Savunma Güçleri (YPG) ile Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ve onlara destek için Irak Federal Kürdistan bölgesinden gelen Peşmerge gücünün kentin doğu mahallesinde operasyonlar yaptığı ve tüm IŞİD güçlerinin püskürtülmekte olduğu belirtiliyor.
YPG Basın Merkezinden yapılan açıklamada, IŞİD saldırılarının 133. gününde Kobane’deki ‘temizlik operasyonu’nun devam ettiği ve özellikle kentin doğusunda çatışmaların sürdüğü belirtildi.

Reuters haber ajansı da Peşmerge destekli YPG güçlerinin, kasabanın tamamına yakınında kontrolü sağlamayı başardığını duyurdu. Daha önce ilan edilen ‘Kobane Kantonu’nun Eşbaşkanı Enver Müslim de, bugün öğle saatlerinde Irak Federal Kürdistan yönetimine yakınlığıyla bilinen Rûdaw’a konuşmuş ve kent merkezinin tamamının IŞİD’den tam olarak temizlenmesine ‘saatler kaldığını’ söylemişti. Kobane’de 10 bin sivilin yaşadığını ve halkın zılgıtlar çekerek kutlama yaptığını belirten Müslim, daha önce göç eden bazı ailelerin de kente dönmeye başladığını söyledi.

-------------------------------


Kobani kutlamasına polis müdahalesi

Suriye'nin Kobani Kenti'nin kontrolünün YPG'ye geçtiği haberleri sonrası yurt çapında vatandaşlar havai fişek ve halaylarla kutlama yaparken, Van'da yolu trafiğe kapatan gruba polis müdahale etti.
Kobani’nin Kürt güçlerinin eline geçtiği yolunda gelen haberlerüzerine, Diyarbakır’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) binası önünde toplanmaya başlayan bir grup, halaylar çekerek, kutlamalara başladı.

Suriye’nin Kobani bölgesinde 134 gündür Kürt güçleri ile IŞİD arasında çatışmalar sürerken, dün bölgeden IŞİD’e ağır kayıp verildiğine yönelik haberlerin gelmesi üzerine bir grup DBP’li, Diyarbakır’daki parti binası önünde toplanarak, kutlama yaptı. Parti otobüsünden çalınan Kürtçe şarkılar eşliğinde saatlerce halaylar çeken grup, sık sık slogan attı.

VAN'DA POLİS MÜDAHALESİ

Suriye'nin Kobani kentinin kontrolünün YPG'ye geçmesi sonrası Van'da bir grup Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek havai fişek ve halaylarla kutlama yaptı. Zaman zaman Cumhuriyet Caddesi üzerine çıkarak trafiği kapatan göstericiler,güvenlik önlemi alan polislere de havai fişek atmaya başladı. Bunun üzerine polis göstericilere gaz bombasıyla müdahele etti. Uzun süre polis ile göstericiler arasında yaşanan kovalamaca sonrası göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Bu haber toplam 1346 defa okunmuştur