1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'KOALİSYON' HAFTASI
KOALİSYON HAFTASI

'KOALİSYON' HAFTASI

CTP'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı 'HÜKÜMET PROGRAMI TASLAĞI' hazır, şimdi sıra koalisyon görüşmelerinde

A+A-

'Somut bir doküman' haline gelen “Hükümet Programı Taslağı”nı Parti Meclisi üyeleri ile paylaşmaya hazırlanan CTP'de öncelik 'ilkeler' üzerinden yürütülüyor. Yeni göreve gelen CTP yönetimi, oluşacak programı temel alarak koalisyon görüşmelerine başlayacak. 

• PARTİLERLE TEMASLAR BAŞLAYACAK
Yeni hükümetin kurulmasına yönelik ‘partiler arası’ temasların hafta başında başlaması hedefleniyor. Mevcut hükümetin istifası ise bu görüşmelerin seyrine göre şekillenecek.

• PROGRAM TASLAĞI: 3 TEMEL BAŞLIK
Üzerinde son rötuşların yapıldığı hükümet programı taslağının 3 temel başlığı bulunuyor. ‘Ekonomi’, ‘siyasal’ ve ‘sosyal’ olmak üzere 3 temel başlık altında detaylandırılan programın ekonomi bacağında “kamu kurumlarını özerkleştirme” de yer alıyor.

• 'ÖNCÜ SEKTÖRLER' VE BÜYÜK EKONOMİ
CTP hükümet programında ekonominin büyütülmesi adına “öncü sektörler” belirlenmesi ve bu sektörlere özel önem verilmesi esasına dayalı adımların atılması da hedefleniyor. Bu anlamda yatırımın önünü açacak politikalar esas alınacak.

• 'ÖZEL SEKTÖR’E VURGU
Programda “Kamuda verimliliğin artırılması”, “ekonominin büyütülmesi” ve “özel sektör ve çalışanlarının durumunun iyileştirilmesi” öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

• POLİSİN SİVİLE BAĞLANMASI
“Sivilleşme” başlığı altında ise Yorgancıoğlu Hükümeti döneminde “yasa taslağı” halinde somutlaşan “polisin sivile bağlanması” konusunun ileriye taşınması bekleniyor.


• TAKVİMLENDİRMEYE ÖZEL ÖNEM
CTP, hazırladığı hükümet programı taslağındaki adımları bir ‘takvim çerçevesinde’ hayata geçirmeyi özellikle önemsiyor. Koalisyon görüşmelerinde olası ortakla yapılacak pazarlıkta bu konuya özel önem verilmesi ve reformların belli bir takvim çerçevesinde yürütülmesi masaya yatırılacak.

 

Mert ÖZDAĞ

Yeni hükümetin kurulmasına yönelik perde gerisinde çalışmalar hız kazandı. Kendi içinde titiz ve kapsamlı bir çalışma yapan ve bir “Hükümet Programı” ortaya çıkaran Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) bu yöndeki çalışmalarında sona yaklaşıyor.

Önümüzdeki hafta, 'somut bir doküman' haline gelen “Hükümet Programı Taslağı”nı Parti meclisi üyeleri ile paylaşmaya hazırlanan CTP'de öncelik 'ilkeler' üzerinden yürütülüyor.
Yeni göreve gelen CTP yönetimi, oluşacak taslak programı temel alarak koalisyon görüşmelerine başlayacak.  Yeni hükümetin kurulmasına yönelik partiler arası temasların hafta başında başlaması hedefleniyor. Kaleme alınan hükümet programı taslağının parti meclisinde görüşülmesinin ardından Salı günü koalisyon için ilk temasların başlayacağı öngörülüyor. CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada yeni hükümetin 15 Temmuz’dan önce kurulmasını hedeflediklerini açıklamıştı.  

Program: 3 temel başlık

Daha önce Başkan Mehmet Ali Talat, Genel Sekreter Tufan Erhürman ve MYK üyesi Ürün Solyalı'nın basına yaptığı açıklamalarda da değindikleri gibi “ekonomi” ağırlıklı bir program üzerinde çalışmaların tamamlandığı gelen bilgiler arasında…

Üzerinde son rötuşların yapıldığı hükümet programı taslağının 3 temel başlığı bulunuyor. Ekonomi, siyasal ve sosyal olmak üzere 3 temel başlık altında detaylandırılan programın ekonomi bacağında kamu kurumlarında “özerkleşme” de yer alıyor. UBP hükümeti döneminde ekonomik paketlerle gündeme gelen ve çok tartışılan 'özelleştirme' yerine özerk yapılar oluşturmayı hedef alan CTP, hükümet programıyla ekonominin büyütülmesi adına “öncü sektörler” belirlenmesi ve bu sektörlere özel önem verilmesi esasına dayalı adımların atılmasını da hedefliyor.

Sivilleşme başlığı altında ise Özkan Yorgancıoğlu Hükümeti’nde de “yasa taslağı” halinde somutlaşan “polisin sivile bağlanması” konusunun ileriye taşınması bekleniyor.

Takvimlendirmeye özel önem

CTP hazırladığı hükümet programındaki adımları bir takvim çerçevesinde hayata geçirmeyi özellikle önemsiyor. Koalisyon görüşmelerinde olası ortakla yapılacak pazarlıkta bu konuya özel önem verilmesi ve reformların belli bir takvim çerçevesinde yürütülmesi görüşülecek.

Yorgancıoğlu’nun istifası ne zaman?

Mevcut hükümetin Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ise bir süredir geciktirdiği istifasını koalisyon pazarlıklarının ardından yürürlüğe koyacak. Hatırlanacağı üzere CTP Genel Başkanı Talat'ın “Bir süre daha devam et” ricası ile hükümeti yürütmeye devam eden Yorgancıoğlu'nun ne zaman istifa edeceği ve resmi sürecin ne zaman başlayacağı ise netlik kazanmadı.  Bu yöndeki takvim CTP’nin parti içi değerlendirmeleri ile netlik kazanacak. 

'KENDİ PROGRAMIMIZ' açıklaması

Hatırlanacağı  üzere, yeni hükümetin kurulması adına Cumhurbaşkanı’na görevi vermesi için CTP-BG’nin önereceği “Başbakan Adayı”, CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu,  yeni hükümetin, bir ‘dayatmayla’ karşı karşıya kalmadan, ‘kendi programı’nı yapacağını açıklamıştı.

Koalisyon için ‘herkesle’ görüşme yapılacağını açıklayan Ömer Kalyoncu, “Seçeneklerimizi kendi elimizle daraltmak istemeyiz. Dolayısıyla başından ‘ben bu parti ile koalisyon yaparım, bu partiyle yapmam’ gibi bir mantıkla hareket etmeyeceğiz” şeklinde konuşmuştu.

Kabinenin ‘teknokrat’ olması yönünde bir hava olduğunu ancak ‘isimlerin henüz konuşulmadığını’ ifade eden Kalyoncu, isimlerin önümüzdeki birkaç gün içerisinde konuşulacağını belirtmişti.

Kalyoncu, “Yeni bir programa ihtiyaç vardır, Hükümet bu yeni programı kendisi yapacak. Bu program Türkiye ile yapılan programın yerine ikame etmiş olacak. Dolayısıyla bir dayatmayla karşı karşıya kalmadan kendi programımızı kendimiz yapmış olacağız” demişti.

Ekonominin büyütülmesi ve özel sektör çalışanları

“Kamuda verimliliğin artırılması” üzerine tedbirlerin de yer alması beklenen programda Kalyoncu’nun da işaret ettiği gibi “ekonominin büyütülmesi” ve  ‘özel sektör ve çalışanlarının durumu öncelikli hedefler arasında yer alacak.

Ekonominin büyütülmesi konusundaki politikayı yorumlayan Kalyoncu yatırımın önünü açılması ile birlikte istihdam sorununun çözülmesine yönelik icraatlar olarak yorumlamıştı.

“Ham paket hazır”

Öte yandan Özkan Yorgancıoğlu Başbakanlığındaki KKTC hükümeti’nin, Türkiye ile imzalanacak 2016-2018 dönemini kapsayacak Ekonomik İşbirliği Protokolü’ne ilişkin 400 sayfalık taslak ekonomik paketi hazırladığı basına yansımıştı.

Dün Halkın Sesi’nin konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan Başbakan Özkan Yorgan, taslak ekonomik protokolün 400 sayfa olduğunu açıklamıştı.

Ekonomik programın DAÜ ile yapılan protokol sonucu hazırlandığını ve üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirten Yorgancıoğlu, “Paket ham haldedir. Tüm sektörleri kapsıyor. Sektörlerle ayrı ayı görüşülüp görüşleri alınarak, taslak rapor değişecek” demişti.

Yorgancıoğlu, sektörlerden alınacak görüşlerden sonra, Ankara ile görüşmelerin ardından protokole son şeklinin verileceğini söylemişti.

“Ankara haber bekliyor”

Bu arada Halkın Sesi gazetesine bilgi veren “Teknik Heyet Başkanı”,  “ekonomik programların KKTC ile birlikte hazırlandığına işaret ederek, yeni ekonomik programın da Lefkoşa’da hazırlanacağını” söyledi.

Teknik Heyet Başkanı, KKTC makamlarının, ortaya taslak bir ekonomik program çıkardıktan sonra, en son şekline birlikte karar verip değerlendireceklerini kaydetti. Teknik Heyet Başkanı, protokolü görüşmek için KKTC’nin paketi hazırlamasını tamamlamasını ve hazır olmasını beklediklerini belirtti.

Bu haber toplam 2149 defa okunmuştur