1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “KKTC, çözüm konusunda iradesini ortaya koydu”
 “KKTC, çözüm konusunda iradesini ortaya koydu”

“KKTC, çözüm konusunda iradesini ortaya koydu”

AB heyeti Ankara'da…

A+A-

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda KKTC'nin iradesini ortaya koyduğuna işaret etti.

Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ve İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides ile Ankara Palas'ta ortak basın toplantısı düzenledi.

“Kıbrıs Rum tarafının masaya dönmesi önemli”

Bakan Çavuşoğlu, görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda KKTC'nin iradesini ortaya koyduğunu, Kıbrıs Rum tarafının da Türkiye'nin anlayışıyla olaya yaklaşmasını ve masaya geri dönmesinin önemini vurguladıklarını belirtti.
İlişkilerin her alanda ileriye gitmesi için öneriler sunduklarını ve bu çerçevede gayriresmi dış ilişkiler konseyi toplantılarına düzenli olarak davet edilme yönündeki beklentilerini aktarma fırsatı bulduklarını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye-AB zirvelerinin düzenlenmesini de rica ettiklerini ifade etti. Mevlüt Çavuşoğlu, "Karşılıklı üst düzey ziyaretlerin artırılması konusunda da hemfikiriz" diye konuştu.

Federica Mogherini: "Bu ilk ziyaret ama sonuncusu olmayacak, buna inanıyoruz”

Federica Mogherini de üç komiserin ilk defa bir araya gelip böyle bir ziyaret düzenlediğini gördüklerini dile getirdi.
Bu ziyareti görev sürelerinin hemen başında düzenlemeye karar verdiklerini söyleyen Mogherini, "Çünkü Türkiye AB'ye katılım süreciyle ilgili olumlu adımlar atıyor. Bu çerçevede bizim tarafımızdan da tam bir taahhüt olduğunu göstermek, stratejik ilişkimizin çerçevesinin halen katılım olması gerektiğini ifade etmek için bu ziyarete karar verdik ve işbirliğini çok daha yoğun bir şekilde gerçekleştirmek konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı.
Sadece ortak çıkarlar için değil aynı zamanda ortak sorunlarla da baş edebilmek için işbirliğinin gerekliliğine vurgu yapan Mogherini, bunun giderek daha fazla birlikte çalışmak anlamına geldiğine dikkati çekti.

"Bu ilk ziyaret ama sonuncusu olmayacak, buna inanıyoruz ve bu aşamada sadece birlikte çalışmakla kalmayacağız, uygulamalarımızın neler olduğuna bakacağız, daha sorunsuz ilerlemeye çalışacağız, farklı bakanları ve komiserleri farklı ortamlarda da bir araya getirmeye çalışacağız" diye konuşan Mogherini, sadece katılım sürecini değil, aynı zamanda bölgesel diğer konuları da değerlendireceklerinin altını çizdi.
Mogherini, Türkiye'ye bölgede attığı siyasi adımlardan dolayı teşekkür ederek TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun Irak'a yaptığı ziyaretin de bu anlamda çok önemli olduğunu vurguladı.

(AA/TAK)

Bu haber toplam 1211 defa okunmuştur