1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kızılyürek: Hem Avrupalı hem de Kıbrıslıyız
Kızılyürek: Hem Avrupalı hem de Kıbrıslıyız

Kızılyürek: Hem Avrupalı hem de Kıbrıslıyız

Yeni kurulan Girne Düşünce Derneği’nin düzenlediği “Girne Sohbetleri” toplantılarının ilk konuğu Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek oldu.

A+A-

Girne Düşünce Derneğinin 9 mart 2019 cumartesi günü düzenlediği sohbet toplantısının açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Ziya Tüzel, yeni kurulan Girne Düşünce Derneğinin özelde Girne ,genelde ise tüm ülkedeki yaşanan gelişmelere farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi.  Derneğin aynı zamanda  siyasal, sosyal ,kültürel, ekonomik ve farklı  konuları toplumun gündemine getirmek, yanlışları ortaya koyarken çözüm önerileri de getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Girne Düşünce Derneğinin bu amaçlar doğrultusunda düzenleme kararı aldığı “GİRNE SOHBETLERİ” toplantılarının ilk konuğu Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı Prof.Dr. Niyazi Kızılyürek oldu.

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili adayı Niyazi Kızılyürek dün Girne Düşünce Derneği’nin düzenlediği "Girne Sohbetleri” isimli etkinliğe katılarak milletvekilliği adaylık süreci hakkında bilgi verdi. Yaklaşık iki saat süren sohbet toplantısında katılımcılar sorularını sorma fırsatı buldu. Kızılyürek konuşmasında Federal Kıbrıs ve Federal Avrupa için yapacak çok iş olduğunu belirterek Avrupa’da ve ülkede yükselen milliyetçiliğin yarattığı tehlikelere dikkat çekti. Kıbrıslı Türklerin Avrupalı yurttaşlar olduğu gerçeğine sarılmalarını isteyen Kızılyürek, “26 Mayıs’ta ‘biz de buradayız’ diyen bütün Kıbrıslı Türkleri kitlesel olarak oy vermeye çağırıyorum” dedi.

AVRUPA’DA YÜKSELEN AŞIRI SAĞ ÇOK TEHLİKELİ

Önümüzdeki AP’nin en kötüsü olabileceğini ifade eden Kızılyürek, aşırı sağcıların yükselişine, ABD Başkanı Trump’ın ve hatta Rusya’nın dahi Avrupa’yı zayıflatmak için ekiplerin Avrupa ülkelerinde bu işi körüklediğini kaydetti. Liberal ekonomi politikalarının da aşırı milliyetçiliğin artmasında etkisi olduğunu ifade eden Kızılyürek, Avrupa’daki popülist sağın bu artışın sebebi olduğunu belirtti.

GÜNÜMÜZDEKİ AKEL İLE GÖRÜŞ FARKLILIĞIM YOK

AKEL üyesi olmadığı halde ‘Yeni Güçler’ konseptiyle aday olduğunu aktaran Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, AKEL’in politikaları hakkında düşündüklerinin kitaplarında yer aldığını, yanlış politikalarına yönelik eleştirilerinin de açık yüreklilikle Yunanca, Türkçe kitaplarında yayımlandığını söyledi. Buna rağmen AKEL’in şuanki politikalarına bakıldığında hiçbir görüş ayrılığının bulunmadığını ifade eden Kızılyürek, “Anastasiadis’e rağmen Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitliği paylaşma konusunda AKEL’in duruşu nettir ve ortadadır. AKEL’in hiçbir zaman kilise ile iyi ilişkisi olmadı. AKEL ülkenin kalıcı olarak bölünmesi tehlikesi karşısında sağlam bir yurtseverlik göstererek siyasi eşitliği tartışmadan kabul ediyor ve birlikte yönetmeye hazır olduklarını tüm dünyaya deklare ediyor” dedi.

DİRENMEK HATIRLAMAKTAN GEÇER

Kıbrıslı Türk siyasi partilerin resmen açıklama yapmasa da kendisinin adaylığına sıcak baktığını, parti üyesi olsun ya da olmasın birçok Kıbrıslı Türkün kendisine destek verdiğini kaydeden Kızılyürek, Kıbrıslı Türklere AB yurttaşı oldukları ve Kıbrıs ülkesinde devletin parçası olduğu olgusunun unutturulduğunu vurguladı. “Şimdi bunu hatırlama ve hatırlatma zamanı” diyen Kızılyürek, saplantılar sonucunda Kıbrıslı Türklerin dünyada görünmeyen bir coğrafyaya mahkum edildiğini ve zaman içinde kayıp özne durumuna düşürüldüğünü söyledi.

 

 

Bu haber toplam 1825 defa okunmuştur