1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Kızılyürek gençlerle buluştu: Dağa küsmüş fare rolünden çıkacağız
Kızılyürek gençlerle buluştu: Dağa küsmüş fare rolünden çıkacağız

Kızılyürek gençlerle buluştu: Dağa küsmüş fare rolünden çıkacağız

AP milletvekili adayı Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek dün akşam Mağusa’da gençlerle buluştu.

A+A-

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili adayı Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek dün akşam Mağusa’da gençlerle buluştu. AEGEE Mağusa (Avrupa Öğrenci Forumu) üyesi yaklaşık altmış genç ile bir araya gelen Kızılyürek, 26 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimler hakkında bilgi verdi, Avrupa yurttaşı Kıbrıslı Türk gençlere hedeflerini anlattı. “Mesarya’da görünmeyen bu toplum AB yurttaşıdır. Dünyada birçok insanın almak için çırpındığı yurttaşlığın sahibidir. Dağa küsmüş fareye benziyoruz. Bu seçime katılarak bu rolden çıkacağız” diyen Kızılyürek konuşmasında Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyindeki gençlerin ortak projelerde yer alarak üretmesi, birlikte yaşama kültürünün oluşması konularına öncelik vereceğini, bilimden sanata ortaklaşacak çok alan olduğunu ve Türkçe’nin Avrupa dili olması için çalışacağını vurguladı.

n1-027.jpg

KIZILYÜREK: GENÇLERİN BİRLİKTE ÜRETMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIM

Avrupa Kültür Parlamentosu üyesi olan Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek burada Avrupa’da yurttaşların ve yeni nesillerin kaynaşması için neler yapılabilir bunları konuştuklarını belirtti. “Sadece oy kullanmak bile milyonlarca insanla eklemlenme demektir. Daha demokratik bir Avrupa istediğimizi söylemek demektir. Yükselen aşırı sağa karşı bir şey söylemektir” diyen Kızılyürek, Kıbrıs’ta eğitim sisteminden mustarip bir gençlik olduğunu, ihtiyaç olanın yakınlaşma politikaları olduğunu ifade etti. AP’nin birincil görevlerinden birinin de Avrupalı yurttaşları yakınlaştırmak, ortak bir yurttaşlık bilinci geliştirmek olduğunu kaydeden Kızılyürek, orada müthiş bir birikim olduğunu ancak bu birikimin Kıbrıs’ın kuzeyine hiç yansımadığını belirtti. Kızılyürek şöyle konuştu:

“Oranın bana sunacağı imkanları buraya aktarmak, gerçek anlamda yakınlaşma politikası oluşturmak benim birinci görevimdir. Çok geniş alanda bir sürü ortak proje yapılabilir. Diğer bir hayalim de Rumların Türkçe, Türklerin Rumca öğrenmesidir. Herkesin bu iki dili öğrenecek imkanlara kavuşması için çalışacağım. Türkçenin Avrupa dili olması için hukuki engel yoktur, bu meşru bir taleptir. Kıbrıs Cumhuriyeti ülkesinin iki resmi dili vardır. Bunu gündeme taşıyacağım, bunun peşine düşeceğim.”

n2-023.jpg

MESARYA’DA GÖRÜNMEYEN BU TOPLUM ASLINDA AB YURTTAŞIDIR

Kıbrıs Türk toplumunun adı ve statüsü olmadığını kaydeden Kızılyürek, “bakıldığı zaman görülmeyen bir yer burası” dedi. Bu halin devamını isteyenler olduğunu kaydeden Kızılyürek bu durumun işlerine yaradığını çünkü bu kişilerin burada ganimet malların üstünde oturmayı bir halkın geleceğinden daha önemli gördüğünü ifade etti. Kıbrıslı Türklerin bazı çok önemli haklara sahip olunduğunu belirten Kızılyürek, “Mesarya’da görünmeyen bu toplumun üyeleri AB yurttaşıdır. Dünyada birçok insanın almak için çırpındığı yurttaşlığın sahibidir. Bunu harekete geçirmek ve göstermek görünür olmak için çok önemlidir. Dağa küsmüş fareye benziyoruz. Bu seçime katılarak bu rolden çıkacağız. Mütevazi, demokrat Kıbrıslı Türkler Avrupalıdır ve oradan doğan haklarına da sonuna kadar sahip çıkacaktır” dedi.

n3-015.jpg

ANASTASİADİS’E: BU DEVLET SENİN MALIN DEĞİL!

AP milletvekili adayı Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, Kıbrıs’ın kuzeyindeki ayrılıkçı politikaların, ayrı Türk devleti kurma hayallerinin ve 1974’ten sonra izlenen politikaların Kıbrıs Türk toplumunu izole eden, yalnızlığa iten sonuçlar doğurduğunu kaydetti. Hayatı boyunca Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk milliyetçilerle kavga ettiğini belirten Kızılyürek son olarak şunları söyledi:

“Biz meşru haklarımızı talep etmedik, gayrimeşru taleplerde bulunduk. Bizi buraya tıkıp Mesarya ovasında tutmak isteyenlere Avrupa’daki seçimler için oy kullanarak bir mesaj vereceğiz. Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini tanımamak için direnen Anastasiadis’e de bir şey hatırlatmak istiyoruz: Bu devlet senin malın değildir. Biz de hak sahibiyiz. Bu nedenle Kıbrıslı Türkler için bu seçim yaşamsal öneme haizdir.”

n4-010.jpg

BAYKALLI: EZBER BOZMA ÇABASI...

Avrupa Öğrencileri Forumu Mağusa şubesinin (AEGEE-Mağusa) kurucularından olan Kemal Baykallı da yaptığı konuşmada 1990’lı yıllarda daha geçişler başlamamışken ve Kıbrıslı Türklerin dünyayla iletişimi sınırlıyken AEGEE’yi Mağusa’ya getirmek için üç yıl uğraştıklarını anlattı. Baykallı, önyargıları ve bilindik ezberleri kırmak için çok çalıştıklarını, Genel Kurullara katıldıklarını, yüz yüze insanlarla konuştuklarını vurguladı. O zamanlar kimsenin hayal bile edemeyeceği bir şeyi başarmış olmanın kendini anlatmakla ve önyargıları kırmakla mümkün olduğunu söyleyen Baykallı, benzer bir şekilde farklı bir ezberi bozma çabasını veren Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı Kızılyürek’ü ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi.

Bu haber toplam 4397 defa okunmuştur