1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kızılyürek, AP milletvekili adayı
Kızılyürek, AP milletvekili adayı

Kızılyürek, AP milletvekili adayı

Kıbrıs’ın en köklü partilerinden AKEL, parti tabanından gelen yoğun talep ve önemli bir görüş birliğiyle, ilk kez bir Kıbrıslı Türkü aday gösterme kararı aldı.

A+A-



Kızılyürek, Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı

Kıbrıs siyaset tarihinde önemli bir milat yaşanıyor, Kıbrıslı Türk tarih profesörü, akademisyen ve araştırmacı-yazar Niyazi Kızılürek, Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili adayı gösterildi.
Kıbrıs’ın en köklü partilerinden AKEL, parti tabanından gelen yoğun talep ve önemli bir görüş birliğiyle, ilk kez bir Kıbrıslı Türkü aday gösterme kararı aldı.
Niyazi Kızılyürek, uzun yıllardır, gazetemiz YENİDÜZEN’de de haftalık makaleler yazıyor.


“Resmen” açıklandı

AKEL Merkez Komitesi tarafından şu açıklama yapıldı:
AKEL Merkez Komitesi bugün gerçekleştirdiği toplantısında önümüzdeki 26 Mayıs 2019 Pazar günü yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için partinin aday listesini belirledi:

AKEL-Sol-Yeni Güçler’in adayları: (alfabetik sırayla)

  • Yorgos K. Yeorgiu
    AKEL–Sol-Yeni Güçler’in Larnaka Milletvekili, Filolog, 55 yaşında
  • Dr. Hrisantos Yeorgiyu (Athos)
    Bağımlılıklara Karşı Koyma Merkezi Başkanı, 48 yaşında
  • Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek
    Akademisyen, Kıbrıs Üniversitesi Türk ve Orta Doğu Çalışmaları Bölümü, 59 yaşında
  • Yorgos Kukumas
  • Marina Nikolau
    Siyasal Bilimci, Avrupa Birleşik Sol/Kuzey Yeşil Solu Grubu’nun Sekreterya üyesi, 32 yaşında
  • Neoklis Silikiotis
    Avrupa Parlamentosu Milletvekili, Makine Mühendisi, 59 yaşında

AKEL-Sol-Yeni Güçler’in adaylarının resmi sunumu 26 Ocak 2019 Cumartesi sabahı saat 10.00’da Hilton Park Oteli’nde yapılacak.


26 Mayıs seçimleri


AP’de temsil edilecek 6 milletvekilini seçmek için 26 Mayıs’ta sandık başına gidecek olan Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşları, Niyazi Kızılyürek’in AKEL adaylığının resmen açıklanmasıyla, siyaset tarihimizde önemli bir dönüm noktasına tanıklık edecek.
26 Mayıs’taki seçimlerde Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip yaklaşık 77 bin Kıbrıslı Türk oy de kullanabilecek; ayrıca bu rakama ilave yaklaşık 23 bin Kıbrıslı Türk de 2 Nisan’a kadar güneydeki seçim ofislerine başvurarak, oy verme hakkı kazanabilecek.


Niyazi Kızılyürek kimdir?

Niyazi Kızılyürek 1959 yılında karma bir köy olan Bodamya köyünde doğdu. 1964 yılının başında toplumlar arası çatışmalar nedeniyle ailesi ile birlikte Luricina’ya göç etti ve 1974 yılına kadar göçmen olarak Luricina’da yaşadı. İlk ve ortaokulu orada okudu.

1974’ten sonra ailesi ile birlikte Argaca/Akçay köyüne yerleşti ve Liseyi Omorfo/Güzelyurt’ta bitirdi.

1977 yılında yüksek öğrenim görmek için Batı Almanya’ya gitti ve Bremen üniversitesinde Sosyal Bilimler okudu. Aynı üniversitede Master tezi yaptı ve Kıbrıs Sorunu üzerine Doktora tezini hazırladı. 1990 yılında Summa Cum Laude derecesiyle doktora tezini bitirdi.

1991 yılında Londra’da Camden Belediyesi tarafından belediye sınırları içinde yaşayan Kıbrıslıların sorunları ile ilgili bir araştırma yapması için görevlendirildi.

1992-1993 yıllarında Panikos Hrisantou ile birlikte “Duvarımız” adlı Belgeseli çekti.

1995 yılında Kıbrıs Üniversitesine girdi ve bugün de aynı üniversitede Profesör olarak görev yapıyor. Uzun yıllar Türkoloji Bölümünün başkanlığını yürüten Kızılyürek, 2013-2016 arasında Beşeri Bilimler Fakültesine dekan seçildi.

İlk kitabı olan “Kıbrıs Sorununda İç ve Dış Etkenler”i 1983 yılında yayınladı ve Kıbrıs’ta barışa ve kardeşliğe adadı. Son iki yılda, “Bir Hınç ve Şiddet Tarihi”, “Neden Federal Devlet?” ve “Kayıp Özne” adlı kitapları çıktı.

Çoğu Kıbrıs Sorunu üzerine olmak üzere çeşitli dillerde yirmiden fazla kitap yayınladı. Yunancada toplam 7 kitabı çıktı. Kıbrıs Tarihi, Milliyetçilik, Etnik Şiddet ve Modern Türkiye tarihi üzerine yazdığı kitapların dışında, 100’den fazla bilimsel makaleye imza attı. Ayrıca, farklı dillerden yaptığı çevirilerle üç kitabı Türkçeye kazandırdı.

Dünyanın bir çok üniversitesinde konferanslar veren ve misafir profesör olarak ders veren Kızılyürek, akademik çalışmalarının yanı sıra, köşe yazarlığı da yapıyor. 2005 yılından beri Yenidüzen gazetesinde düzenli olarak köşe yazısı yazan Kızılyürek’in Kıbrıs Rum, Türkiye ve Avrupa basınında bir çok yazısı yayınlandı.

2015 yılında Türkçe ve Yunanca olarak iki dilde kitaplar yayınlayan Heterotpya yayınlarını kurdu. Heterotopya yayınları Kıbrıslı Türklere Kıbrıslı Rum yazarları, Kıbrıslı Rumlara da Kıbrıslı Türk yazarları okuma fırsatı veriyor.   

Türkçe, Yunanca, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilen Niyazi Kızılyürek, 2015 yılında Avrupa Kültür Parlamentosuna seçildi.

2006 yılında Fransa Cumhuriyeti tarafından bilimsel çalışmaları ve barışa yaptığı katkılar nedeniyle Akademik Palmiye-Şövalye nişanı ile ödüllendirildi.

1997 yılında da, Türkiye, Yunanstan ve Kıbrıs üçgeninde sürdürdüğü yakınlaşmaya çabalarından ötürü Abdi İpekçi Barış ve Dostluk ödülüne layık görüldü.

 

 

Bu haber toplam 8423 defa okunmuştur
İlgili Haberler