1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Kısmi Ötenazi"ye onay
Kısmi Ötenaziye onay

"Kısmi Ötenazi"ye onay

Fransa'da, iyileşme umudu olmayan hastaların uyutularak ölümü beklemelerine olanak sağlayan tasarı kabul edildi

A+A-

 

Fransa meclisi, iyileşme umudu olmayan hastaların, daha az acı çekmeleri için uyutularak ölümü beklemelerine olanak sağlayan tasarıyı kabul etti.

Sosyalist hükümetin sunduğu tasarıya, meclisteki ana muhalefet partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi milletvekilleri de güçlü bir şekilde destek verdi. Meclis genel kurulundaki oylamada, 436 ''evet'', 34 ''hayır'' oyu çıktı. Tasarının yasalaşması için senatonun da onayı gerekiyor.

Tasarıya göre, hasta karar veremeyecek durumdaysa, daha önce hazırlattığı uyutularak ölümü bekleme talebi ile ilgili vasiyetname de doktorlar üzerinde bağlayıcı nitelik taşıyabilecek.

Ötenazinin kısmen yasal olması, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bir önceki seçim kampanyasındaki önemli taahhütlerinden birisiydi.

Son kamuoyu yoklamaları, tedavi umudu olmayan hastanın istemesi halinde uyutularak ölümü beklemesine izin verilmesini destekleyenlerin oranının yüzde 96 civarında olduğunu ortaya koyuyordu.

Fransa'da 2005 yılında kabul edilen yasa, pasif ötenaziye olanak sağlıyordu. Bu yasaya göre, doktorlara ailenin izni olması halinde tedavi umudu ve şuuru yerinde olmayan hastaya uygulanan tedaviye son verme hakkı tanınıyordu.

Fransa'da tedavi olma şansı bulunmayan hastaya, doktor yardımıyla ölmesine olanak sağlamak ise yasal olarak hala yasak.

(AA)

Bu haber toplam 1022 defa okunmuştur