1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Kısa süreli çıkarlar çözüme engel olur'
'Kısa süreli çıkarlar çözüme engel olur'

'Kısa süreli çıkarlar çözüme engel olur'

Yeni Kıbrıs Derneği, Derinya geçiş noktasının açılmasına karşı çıkan kesimleri kınadığını açıkladı.

A+A-

Yeni Kıbrıs Derneği, Derinya geçiş noktasının açılmasına karşı çıkan kesimleri kınadığını açıkladı.
Konu ile ilgili basın açıklaması yapan Yeni Kıbrıs Derneği, Kıbrıs sorununun çözümü ile birlikte tüm Kıbrıslılara ekonomik fırsatların doğacağına vurgu yaptı.

Yeni Kıbrıs Derneği Kordinasyon Komitesi’nin açıklaması şu şekilde;

 Yeni Kıbrıs Derneği (YKD) kordinasyon komitesi, son yaptığı toplantıda, açılması planlanan Derinya barikatı ile ilgili olarak kamu oyuna aşağıdaki açıklamayı yapmayı kararlaştırmıştır:

Kıbrıslı Türk yetkililere danışarak hükümetimizin Yeşil Hat’ta geçiş noktalarının artırılması kararı, 1974 Türk müdahalesinden sonra birbirinden ayrılmış ve yalıtılmış olan Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasındaki iletişimi ve işbirliğini geliştirmaye katkı koyan siyasi bir davranıştır.

Son zamanlarda güney kesimindeki bir grup Mağusalı otelcilerden, sözü geçen önemli sosyal ve siyasi amaçlara ters düşen ve barikatın açılmamasını talep eden açıklamalar yaptıklarına şahit oluyoruz. Yakın bir gelecekte Derinya barikatının açılması sonucu, turistlerin kuzeye geçeceklerini ve kendilerinin maddi kayıplara uğrayacaklarını buna gerekçe olarak gösteriyorlar. Yeni Kıbrıs Derneği, bu açıklamalara ve ileri sürülen gerekçelere şiddetle karşı çıkar ve onları kınar. Ayrıca, bu davranışların, coğrafi olarak birbirinden izole edilmiş iki toplumun sıkı bir iletişim içinde olmasının tüm Kıbrıslıların yararına olacak olan Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyan bir politika olduğunu vurgular.

Yeni Kıbrıs derneği, kısa süreli ekonomik çıkarların ön plana çıkarılmasının, Kıbrıs sorunun çözülmesi sonucu oluşacak olan Federal Cumhuriyet’in önüne konabilecek engeller olacağına dikkat çeker. Mağusalı otelciler veya göçmenlerin yerleşiminden yararlanan iş insanları, halen Türk askerinin denetimi altonda bulunan Omorfo/Güzelyurt ve Maraş gibi yerlere dönmeleri sonucu zarar edecekleri ve yerel gelişme olanaklarını yitirecekleri endişesiyle içi boş gerekçelerle çözüme karşı çıkma tehlikesi de baş gösterebilir.

Kıbrıs sorununun çözümü, kitlesel göçlerden yararlanan girişimcilerin ellerine terkedilmemelidir. Karşılıklı anlaşmalarla oluşturulacak olan Kıbrıs Federal Cumhuriyeti’nin, ülkenin birleşmesi sonucu, evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce yurttaşımız yanısıra tüm Kıbrıslılara ekonomik fırsatlar oluşturmalıdır.

Bu haber toplam 1924 defa okunmuştur
Etiketler :