1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'KİRALIK' TEHLİKE!
'KİRALIK'  TEHLİKE!

'KİRALIK' TEHLİKE!

Kiralık Araç İşletmecileri Birliği Girne Bölge Sorumlusu Nazife Nehirli YENİDÜZEN’e konuştu: “KKTC ehliyeti ve 25 yaş kriteri var ama uymayan firmalar mevcut”

A+A-

Son dönemlerde meydana gelen trafik kazalarının birçoğunda kiralık araçların yer alması, ülkede araç kiralama kriterlerini yeniden gündeme getirdi.

Didem MENTEŞ

Son dönemlerde meydana gelen trafik kazalarının birçoğunda kiralık araçların yer alması dikkat çekerken, ülkede araç kiralama kriterleri de yeniden gündeme geldi.

Ülkede çalışma veya oturma izniyle bulunan ve öğrenci olan kişilere KKTC ehliyeti alma zorunluluğu konulurken, 25 yaş ve üzeri herkes araç kiralayabiliyor. Kiralık aracı sadece sözleşmeyi imzalayan kişi kullanabilirken, 25 yaş altında olan kişilerin araç kiralaması ve kaza yapması durumunda sigorta kapsamına alınmıyor ve cezai uygulamaya tabi tutuluyor.

Nazife Nehirli, ülkemizde KKTC ehliyeti şartı ve 25 yaş sınırı olduğunu belirterek, kiralık aracı sadece sözleşmeyi imzalayan kişinin kullanabileceğini aktardı. Kriterlere uymayan şirketler bulunduğuna vurgu yapan Nehirli, kazaların en büyük nedeninin bu kriterleri göz ardı ederek kiralanan araçlar olduğunu dile getirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan Kiralık Araç İşletmecileri Birliği Girne Bölge Sorumlusu Nazife Nehirli, ülkemizde KKTC ehliyeti şartı ve 25 yaş sınırı olduğunu, bu kriterlere uymayan şirketler bulunduğuna vurgu yaparak, kazaların en büyük nedeninin bu kriterleri göz ardı ederek kiralanan araçlar olduğunu dile getirdi.

Nehirli: “KKTC ehliyeti ve 25 yaş sınırı var”

25 yaş sınırı ve KKTC ehliyeti şartı olduğuna vurgu yapan Nehirli, kiralık aracı sadece sözleşmeyi imzalayan kişi kullanabileceğini söyledi.

Kazaların çoğunlukla öğrenciler tarafından yapıldığını savunan Nehirli, birlik olarak araç kiralama kurallarına uymayan firmalara herhangi bir cezai yaptırımda bulunamadıklarını söyledi.

Nehirli: “Biz Ulaştırma Bakanlığı’ndan çıkan bütün kararları dağıtıyoruz, firmaları uyarıyoruz. Ama şu anda piyasaya çok fazla şirket var, müşteri potansiyeli az olduğu için onlar da gelen müşteriyi alayım düşüncesiyle, kiralayabiliyorlar” dedi

Türkiye’den ve Avrupa’dan turist vizesiyle gelen kişilerin izin tarihlerine kadar kendi ülkelerine ait ehliyetle araç kiralayabildiğini söyleyen Nehirli, izin tarihlerinin geçmesi halinde sigortanın kapsamadığını aktardı.

Diğer ülkelerde de araç kiralama kriterleri arasında 25 yaş sınırı olduğunu aktaran Nehirli, en az 5 yıllık ehliyet sahibi olunması ve 60 gün turist izni olan kişilerin araç kiralayabildiğini belirtti. 

YENİDÜZEN’e konuşan bazı kiralık araç şirketleri ise en az 3 yıllık ehliyet sahibi olan ve 25 yaşını dolduran kişilere araç kiraladıklarını söyledi. 

Firmalar: “Kriterlerimizi uyguluyoruz”

YENİDÜZEN’e konuşan bazı kiralık araç şirketleri ise gerek firma olarak gerekse sigorta şirketlerinin uyguladığı kriterlere göre araç kiralandığını söyledi. Firma sahipleri, en az 3 yıllık ehliyet sahibi olan ve 25 yaşını dolduran kişilere araç kiraladıklarını belirtti. Kimi şirket araçlarına takip sistemi koyarak müşterilerini takip ederek uyardıklarını belirtirken kimi de kazalara karşı önlem olarak müşteriden depozit aldığını dile getirdi.

Kimi şirket araçlarına takip sistemi koyarak müşterilerini uyardıklarını kimileri de kazalara karşı önlem olarak müşteriden depozit aldığını aktardı

 

Kiralık araçlarla ilgili bazı kazalar:
İşte son dönemde dikkat çeken kazalar!

  • Hatırlanacağı üzere ülkede son dönemlerde meydana gelen kazalarda kiralık araçlar dikkat çekmişti.  Lefkoşa’da 28 Şubat 2016’da Fazıl Küçük Bulvarı’nda Nicat Hacızade yönetimindeki ZLP335 plakalı kiralık araç, Altınbaş ışıklarından Atatürk Stadyumu ışıklarına doğru seyrederken, bir aracı sol şeridin banketinden geçmek isterken kaldırıma çarparak savrulmuş, kaza sonucu Azerbaycanlı öğrenci Nicat Hacızade ve Yunus Arabol yaşamını yitirmişti.
     
  •  28 Nisan 2017’de Lefkoşa Güzelyurt anayolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında direksiyon hakimiyetini kaybeden KP 926 Z plakalı kiralık araç yoldan çıkarak kazaya neden olmuş, 4 kişi yaralanmıştı. 24 Mayıs 2017’de Lefkoşa Şht. Mustafa A. Ruso Caddesi üzerinde Fares Aljayeh yönetimindeki NF 968 Z plakalı kiralı araç, yolun sonundaki araca çarpmış, sürücü hafif yaralanmıştı.
     
  • Yine 23 Temmuz’da Lefkoşa- Mağusa anayolu üzerinde yonca kavşağında medyana gelen kazada, araç sürücüsü F.O.O, direksiyon hakimiyetini kaybederek yolda yaya olan Barış Hakan’a çarparak ölümüne neden olmuştu.

 


Nehirli: “ KKTC ehliyeti ve 25 yaş sınırı var”

Kiralık Araç İşletmecileri Birliği Girne Bölge Sorumlusu Nazife Nehirli, ülkemizde KKTC ehliyeti şartı ve 25 yaş sınırına uymayan şirketler olduğuna vurgu yaparak, kazaların en büyük nedeninin bu kriterleri göz ardı ederek kiralanan araçlar olduğunu dile getirdi.

Tüm sigortalarda 25 yaş sınırı olduğunu, ehliyeti olmayan kişilerin araç kiralaması ve kaza yapması halinde sigortanın kapsamadığını kaydeden Nehirli, çoğu acentenin ehliyet ve yaş kriterini göz ardı ederek, müşteri alma adına araç kiralayabildiğini ifade etti.  Nehirli, “Biz Ulaştırma Bakanlığı’ndan çıkan bütün kararları dağıtıyoruz, firmaları uyarıyoruz. Ama şuanda piyasaya çok fazla şirket var, müşteri potansiyeli az olduğu için onlar da gelen müşteriyi alayım düşüncesiyle, kiralayabiliyorlar” dedi.  Kazaların çoğunlukla öğrenciler tarafından yapıldığını savunan Nehirli, araç kiralama kuralları olduğunu ancak bazı firmaların uymadığına vurgu yaptı. Kira sözleşmesinde adı olmayan kişilerin kiralık aracı kullanamayacağını aktaran Nehirli, bunun tespit edilmesi halinde polisin hem arabayı kiralayana hem de kiralayan firmaya ceza kesebildiğini söyledi. Nehirli, Kiralık Araç İşletmecileri Birliği olarak ceza yaptırımları olmadığını da aktardı. Nehirli, trafikte yaklaşık 13 bin 40 adet kiralık araç bulunduğunu açıkladı.

Türkiye’den ve Avrupa’dan turist vizesiyle giren kişilerin izin tarihlerine kadar kendi ülkelerine ait ehliyetle araç kiralayabildiğini söyleyen Nehirli,  Avrupa’dan gelen turist için 90 gün, Türkiye’den gelen turistin ülkeye giriş çıkışına veya siciline göre 30 ya da 60 gün süreyle araç kiralayabildiğini belirtti.

Dünyadaki ülkelerde de araç kiralama kriterleri arasında 25 yaş sınırı olduğunu aktaran Nehirli, en az 5 yıllık ehliyet sahibi olunması gerektiğini söyledi. Sigorta kuralları olduğunu aktaran Nehirli, 60 gün turist izni olan kişilerin araç kiralayabildiğini kaydetti.


 

KİRALIK ARAÇ FİRMALARI NE DEDİ? KİRALIK ARAÇ FİRMALARI NE DEDİ?

Vural Rent A Car Direktörü Olgun Vural:
“Bizim firmamızda sigorta şirketinin kriterleri var. Her sigorta şirketinin kriterleri var. Bizde 23 yaşında olması şarttır. Ehliyeti en az 3 yıllık olmalıdır. Çalışma izinliye 1 yıl, öğrenciye 90 gün sigorta kapsamı var. Biz şirket olarak 500 TL depozit alıyoruz. Arabalarımızda takip sistemi var. Aracı çok kötü kullanırsa vermeyiz”

Tiga Trading Co Ltd Direktörü Özner Ağıt:
“Araçları en az 3 günlük kiralıyoruz. Araç takip sistemimiz yoktur. Peşin parayla çalışırız. Öğrenciye araç kiralamayız. 25 yaş altı kimseye araç kiralamıyoruz. Kiralarken amacının ne olduğunu iyi kavramaya çalışırız. Temiz insanları tercih ederiz.”

Ada Rent A Car Şirket Sorumlusu Adem Küçük:
“Biz de sürücü lisansı ve en az 3 yıl tecrübesi olması şartı var. Yabancılar için pasaport ve giriş çıkış işlemlerine bakılır, bunlara özen gösterilir. Herhangi bir depozito alınmaz araçlarımız son modeldir ve hepsinde takip cihazı mevcuttur. KKTC vatandaşı ve turistlere kiralıyoruz. Öğrenciye kiralama yapılmıyor, yabancı öğrenci içinse yine en az üç yıllık ehliyet koşulu arıyoruz”

 

 

Bu haber toplam 8316 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler