1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Kime kiraladınız?.. AÇIKLAYIN!”
‘Kime kiraladınız?.. AÇIKLAYIN!”

‘Kime kiraladınız?.. AÇIKLAYIN!”

Erhürman: “Soruyoruz, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı her defasında ARAZİ!..”

A+A-

Meltem SONAY

Meclis Genel Kurulu bugün ‘Denetim’ göreviyle toplandı… CTP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman, ‘Kamu arazileri’ne ilişkin güncel konuşmasında YENİDÜZEN’in manşetini Meclis Kürsüsü’ne taşıdı.

“Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi binasında kiralama var mı? varsa kime kiralandı?” sorularının yöneltilmesi gerektiğine işaret eden Erhürman, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’nın Genel Kurul’da olmamasını da eleştirdi.

 

Erhürman Azınlık Hükümeti’ne 3 soru sordu, cevap istediğini vurguladı:

-Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi binasında kiralama var mı? varsa kime kiralandı?”

-Çıkarma Plajı ne oldu?

- Metehan’daki arazi ne oldu?

“Kamu arazilerinde ilişkileri aile içine çevirdiniz. Bütün bunlara rağmen burada oturmaya devam ediyorsunuz”

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne ait binaların kiralanıp kiralanmadığına ilişkin soruları yanıtlamak için Azınlık Hükümeti’ne çağrı yapan Erhürman’ın ifadeleri şöyle:

“Terbiye sınırlarını aştınız. Çıkarma Plajı ile ilgili bu hükümetin kararı nedir, çıkın bize söyleyin. Hükümet adına hiç kimse bu konuda açıklama yapmamaya devam mı edecek?

Neyi bekliyorsunuz bize Metehan’da alınan kararla ilgili nihai durumu anlatmak için?.. Biri Devlet Üniversitesi yapacağız diyecek, diğeri hayır öyle bir karar almadık diyecek… Diğeri çıkacak feragat ettim diyecek, Nedir?”

“Kamu arazilerinde ilişkileri aile içine çevirdiniz. Bütün bunlara rağmen burada oturmaya devam ediyorsunuz”

“Burada edep ve adap sınırlarını aşmış bulunuyorsunuz.

Başbakan ve Başbakan Yardımcısı her defasında ARAZİ!.. Tam bunları soruyoruz, yoklar.

Kamu arazilerinde ilişkileri aile içine çevirdiniz. Bütün bunlara rağmen burada oturmaya devam ediyorsunuz.

Yaz aylarında da mahkemeler ara emri verir, hapislikle ilgili başvuruları değerlendirir.

‘Kime kiralandı’ açıklayım, Çıkarma Plajı’nda karar nedir, Metehan’da karar nedir, açıklayın.

Bakanlar Kurulu olduğunuzu iddia ediyorsanız gereğini yerine getirin, çıkın açıklayın.”

“Planlama yok, kriter yok, ihale yok”

Hiçbir yerde planlama, kriter olmadığına işaret eden Erhürman, yatırımcılarla oturulup pazarlık yapılarak arazilerin verildiğini kaydetti, ‘Böyle düzen olamaz’ dedi.

Açık ilan yapmadan, ihalesiz işler yapıldığına vurgu yapan Erhürman, “Adalet kelimesinin a’sı bile yok” dedi Savcılık’ın ‘YASA’ vurgusu yapan görüşünü aktardı.

Erhürman’ın ifadeleri şöyle:

“Askeri bölgelerde bir takım malları hiç de tahsis edemeyeceğini kişilere tahsis edemezsiniz. Nasıl oluyor da Metehan’daki arazi ile ilgili bu Bakanlar Kurulu hala bize açıklama yapmıyor. Savcılık görüşüne göre Devlet Üniversitesi de yapamazsınız”.

Erhürman’dan Töre’ye :‘Haddin değil’!

CTP Genel Başkanı Erhürman, UBP Milletvekili Zorlu Töre’nin dünkü Meclis Birleşimi sonunda ‘CTP Milletvekilleri’nin dini inancına yönelik ifadelerde’ bulunduğunu hatırlattı, Töre’ye ‘haddin değil’ çıkışında bulundu.

Erhüman’ın çıkışı Meclis Genel Kurulu’nda kısa süreli bir tartışma yaşanmasına da neden oldu.


Ataoğlu’ndan ‘Devlet, Emlak Malzeme Dairesi’ açıklaması:

“Aradım ulaşamadım, Müdür’ün telefonu kapalı… Karpaz’daymışlar”

Meclis Genel Kurulu’nda muhalefetin eleştiri ve sorularına yanıt vermek üzere kürsüye gelen Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Tufan Erhürman’ın sorularını yanıtlamaya çalıştı, Devlet, Emlak ve Malzeme Dairesi binalarının kiralanıp kiralanmadığına ilişkin bilgi alamadığını açıkladı.

Ataoğlu’nun ifadeleri şöyle:

“Net bilgi alamadım İlgili bakan olmadığından vekaleten ben bulunduğumdan, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi binaları ile ilgili daireyi aradım ulaşamadım, Karpaz’da olduklarını öğrendim.

Öğrenmeye çalıştım ama Müdür’ün telefonu kapalıydı. Benim bakanlığıma ait bir daire değil.”

“Çıkarma Plajı için önce karar iptal edilmeli”

“Çıkarma Plajı ile ilgili ise, oranın ‘Tarihi Sit Alanı ilanı için çalışma başlatmamız gerekir ama Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesi lazım. Bakanlar Kurulu’ndan önce iptalini talep edeceğiz. Bugün yine Bakanlar Kurulu’ndan talep edeceğiz.”

“Metehan’daki araziyi ya asker geri alacak ya da bir devlet arazisi konumuna gelecek”

Metehan’daki olay Resmi Gazete’de zaten yayınlanmadı. Önergesi var, Resmi Gazete’de yayınlanan karar yok.”


Yorgancıoğlu: “Hükümet Resmiye Eroğlu Canaltay'a arazi vererek suç işledi”

Eski Başbakanlar’dan, CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, yerinden söz aldı, “Turizm arazilerinin ihalesiz verilmesi yasal değil. TC-KKTC Protokolü'ne de aykırı. Hükümet Resmiye Eroğlu Canaltay'a arazi vererek suç işledi dedi. O esnada eleştirileri yanıtlamak üzere kürsüde bulunan Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu Yorgancıoğlu’na cevaben: “Evet ihale açılmadı, doğrudur” yanıtı verdi.

Soyer: “2001’de verildi, 2005’te sözleşme yenilendi”

Çıkarma Plajı’nın 2005’te, kendi Başbakanlığı döneminde verildiğine ilişkin eleştirileri yanıtlamak üzere kürsüye gelen Ferdi Sabit Soyer’in ifadeleri şöyle:

“İster doğru karar verin, ister yanlış bunun mesulyetini her siyasetçi üstlenmek zorundadır.

Çıkarma Plajı ile ilgili meseleyi 2005’te erken genel seçim sonrası önümüzde bulduk, Sayın Eroğlu Başbakanlığı’ndaki önceki Hükümet tarafından 2001’de kiralandı.

Bu sözleşmenin işletmeciye ya beleş kiralanmasına itiraz eden Vakıflar yeni sözleşme 2005’te yaptı. Mali açıdan Efkaf’a gelir olması için yeni bir sözleşme yaptı”. 


Gündüz’den ‘Sabıka Kaydının Silinmesi Yasa Önerisi’

Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı  başkanlığında yaklaşık 1 saat gecikmeyle saat 10 55’te başlayan Genel Kurul toplantısında, ilk olarak Bağımsız Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz’ün  sunduğu Sabıka Kaydının Silinmesi Yasa Önerisi’nin  Komite’de görüşülmesine ilişkin tezkeresi okutulup onaylandı.

Gündüz: “Mahkemeleri rahatlatmak adına…”

Tezkerenin okutulmasının ardından söz alan öneri sahibi  Menteş Gündüz, mevcut yasada bazı aksaklıkların gündeme geldiğini, mahkemede yüzlerce dosyanın anomali nedeniyle biriktiğini belirtti.

Önerinin geçmesiyle mahkemelerde ciddi rahatlama olacağını kaydeden Gündüz, hedeflerinin Meclis tatile girmeden yasayı geçirip mahkemelerde rahatlama sağlamak olduğunu ifade etti.

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, önerinin yerinde olduğunu, ülkede uzun yıllardır ikamet ettiği halde basit sabıka kayıtları nedeniyle vatandaş olamayanların bulunduğunu  kaydederek, bu gibi adaletsizliklerin ortadan kalkması gerektiğini söyledi.

Tatar, önerinin yerinde olduğunu, gerekli katkıyı vereceklerini kaydetti.

Uluçay: “Savcılık önerilen değişikliğin sıkıntılarını karşılamadığı bilgisini verdi”

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay ise, komitenin konuyu gündemine alıp görüştüğünü, ancak savcılığın önerilen değişikliğin sıkıntılarını karşılamadığı bilgisini verdiğini aktardı.

Komitede yaptıkları değerlendirme sonucunda savcılığın hazırladığı tasarının ele alınmasının kararlaştırıldığını, gündeme gelen tasarının da savcılık tarafından hazırlanan tasarı olduğunu kaydeden Uluçay, yasa tasarısının yargının sıkıntılarını gidermeye yönelik olduğuna işaret etti.

Uluçay, tasarının geçmesiyle eski yasa kaldırılarak yenisinin hayata geçeceğini belirtti.


Dış İşleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu aylar sonra Meclis Kürsüsü’ne geldi, ‘Bir bet ofisin ortağı olduğu’na ilişkin iddiaları yanıtladı:

“Bir arkadaşa yardımcı oldum”

Dış İşleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu aylar sonra Meclis Kürsüsü’ne geldi, ‘Bir bet ofisin ortağı olduğu’na ilişkin iddiaları yanıtladı.

“Hayatımda bulaşmadığım bir sektör” diyen Ertuğruloğlu, bugüne kadar bedel ödeyerek siyasi hayatını sürdürdüğünü, böyle işlere de tevessül etmediğini kaydetti.

‘Beni bilen böyle bir şey olamayacağını bilir’ diyen Tahsin Ertuğruloğlu, medya ve sosyal medyada ‘çamur atıldığını’ savundu.

Vatandaşın birini Bakanlar Kurulu’ndan izin aldığını, izni aldığı zaman bunun konu olmadığını belirten Ertuğruloğlu, izni alındıktan sonra bu vatandaşın Türkiye’de bu işi yapmakta olanlara yönelik ,’Benden sonra kimse bu izni alamaz’ iddiasında bulunduğunu, olayların bunun üzerine geliştiğini aktardı.

Ertuğruloğlu’nun ifadeleri şöyle:

“Bu iddiayı duyan bir arkadaş gelip benden yardım istedi. Kendi başvurusu olduğunu belirtti, iddiayı iletti. Ben bu Bakanlar Kurulu’nun bir iddiası olarak bu iddiayı ciddiye aldım. Böyle bir iddiayı asla kabul edemem. Bu sözü Bakanlar Kurulu’nda bir arkadaşım verdi mi bilmiyorum, sorgulamadım da.

Yıllardır bu işi yapan bu arkadaşa yardım ettim.

Anladığım bir sektör değil, Bu arkadaş ‘devletin bir eksiği var internet üzerinden oynatılan betlerle ilgili KKTC’nin yasası yok, devlet bu nedenle para kaybediyor. Ben Bet ofisi açmayacağım ama devlet internet üzerinden bet ofisine ilişkin yasayı yaptığı zaman bu izni yırtıp atacağım’ dedi.

Ben kişisel görüşüm bet ofislerinin casinoların içerisinde girmesi, vatandaşların girmesinin de şu anda olduğu gibi kendi kendimizi kandırır şekilde olmaması gerektiğidir.

‘Tahsin Ertuğruloğlu gizli ortak’ diye haber yapıldığını, bunun doğruluğunun olmadığını savunan Ertuğruloğlu, ilk izni alan vatandaşın kendisini şaibelendirmeye çalıştığını savundu.

/////

GÜNDEM İŞGÜCÜ ANLAŞMASI!..


Çalışma Bakanı Saner ‘sözünden döndü’!

‘Hukukçular gerek yok dedi’

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner,  işverenlere Türkiye’den DOĞRUDAN işçi getirebilme hakkı tanıyan İşgücü Anlaşması’na ilişkin verdiği ’15 güne değişiklik’ sözünden döndü…

Meclis Genel Kurulu’nda Çalışma eski Bakanları’ndan Asım Akansoy’un hatırlatması üzerine söz alan Saner, anlaşmayı şu anki akitle kıyasladı.

Başsavcılık’tan ve kendi hukukçularından aldıkları görüşe göre İşgücü Anlaşması’nda bir değişikliğe gerek olmadığını ifade etti.

Akansoy: “Bakanın verdiği sözü yerine getirmesini bekliyoruz”

CTP Milletvekili Asım Akansoy, “Çalışma Hayatı” konulu güncel konuşma yaptı. İşverenlere Türkiye’den doğrudan işçi getirebilmenin önünü açan TC-KKTC İşgücü Antlaşması’na değinen Akansoy, parti olarak 59. maddenin değiştirilmesine ilişkin önerilerinin ilgili Bakan tarafından olumlu karşılandığını, Bakan’dan verdiği sözü tutmasını beklediklerini dile getirdi.

Çalışma Bakanı Saner, işverenlere Türkiye’den DOĞRUDAN işçi getirebilme hakkı tanıdığı için, 15 Mayıs tarihli Meclis Birleşimi’nde muhalefetin itirazlarına neden olan Anlaşma ile ilgili “15 güne kadar değişiklik getireceği’ sözü vermişti…

“Faaliyet raporlarının açıklanması yasa gereği bakanlığın görevi…”


Akansoy, Çalışma Bakanlığı’nın faaliyet raporlarının açıklanmasının yasa gereği ve Bakanlığın görevi olduğunu söyledi.
Yasanın faaliyet raporlarının yazılmasını, basılmasını ve dağıtılmasını emrettiğini, en azından iki ayda bir raporların siteden yayınlanması gerektiğini kaydeden Akansoy, ellerine raporlar gelmezse muhalefet olarak çalışma hayatına olumlu katkı yapamayacaklarını söyledi.
Akansoy, antlaşmanın iki maddesiyle ilgili hassasiyetleri bulunduğunu, işgücü antlaşmasından kaynaklanan sıkıntıların ileriki dönemde ortaya çıkabileceğini, şimdiden önlem alınması gerektiğini söyledi.
Akansoy, iş sağlığı ve güvenliği denetimiyle ilgili kaygıların bulunduğunu özellikle inşaat sektöründe kurallara aykırı bir sistemin yerleşmeye başladığını belirtti.
Akansoy, ülkede inşaat sektörünün canlanmaya başladığını, işçilerin iş güvenliği ve sağlığı konusundaki denetimlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Akansoy, ölümlü iş kazaları konusunda sorumluluğun hükümette olduğunu ve bu konuda katı bir duruş sergilemesini beklediklerini kaydetti.

 

Saner: ‘Hukukçular gerek yok dedi’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner,  İşgücü Anlaşması’na değinerek,  şu anki akitle kıyasladı. Başsavcılık’tan ve kendi hukukçularından aldıkları görüşe göre İşgücü Anlaşması’nda bir değişikliğe gerek olmadığını ifade etti.

Genel Kurul’da CTP Milletvekili Asım Akansoy’un ardından eleştirileri  yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, çalışma hayatının düzene konulması için çok büyük sorumlulukları bulunduğunu anımsattı.

Saner, dairelere ait mevcut yasa ve tüzüklerin 1989 yılından beri yenilenmediğini ve o günün şartları ve kurallarına göre 2017’nin düzenlenemeyeceğini söyledi.

İş sağlığı ve güvenliğini düzenleyen ve 1989 yılında yapılan tüzüğün iskelelerle ilgili maddesini okuyan Saner, İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü’nü hazırlamakla işe başladığını ifade etti.

“İnşaatlarda yapı ile ilgili denetim yapılırsa inşaatlar durur” yönündeki söylemini yineleyen Saner, yapı denetimi yasasının da olmadığını, mimarların ve diğer ilgili kişilerin inşaat alanlarında bulunmadığını belirtti.

“Boşuna konuşuyoruz” diyen Saner, Girne Belediyesi’nin inşaatın fiili mükelleflerinin yerinde olması koşulu getirdiğini, sorumluların artık yerinde ve belli olduğunu kaydetti.

Yapılan denetimlerle ilgili bilgi veren Saner, 6 bin 382 kişinin kayıt altına alındığını ifade etti. Saner, bu durumun Sosyal Sigortaların ayaklarının üzerinde durmasını sağladığına işaret etti.

Sosyal Sigortaların borcunun düzenli ödendiğini, aylık borçlanmadan kurtulunduğunu ve yıllık borçlanmaya geçildiğini söyleyen Saner, son aylarda bankadan borçlanamadan ödeme yapıldığını belirtti.

Saner,  İşgücü Anlaşması’na değinerek,  şu anki akitle kıyasladı.

Başsavcılık’tan ve kendi hukukçularından aldıkları görüşe göre İşgücü Anlaşması’nda bir değişikliğe gerek olmadığını ifade etti.
Mesleki denetim olmadan iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasının mümkün olamayacağını dile getiren Saner, ilgili tüzüğün hazır olduğunu, savcılık görüşü alıp uygulamaya gireceğini söyledi.

 

Bu haber toplam 3366 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler