1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kilisede özel pedofili mahkemesi
Kilisede özel pedofili mahkemesi

Kilisede özel pedofili mahkemesi

Katolik Hristiyanların lideri Papa Francesco, kilisede çocuk tacizlerine göz yuman din adamlarının yargılanması için özel bir mahkeme kurdu.

A+A-

Göreve geldiği Mart ayından bu yana Katolik Kilisesi’nin en büyük sorunlarından biri olan pedofili skandallarının kökünü kazımak için savaş açmış olan Papa Francesco, bu konuda önemli bir reforma daha imza attı.

Papa Şubat ayında, Katolik din adamlarının cinsel tacizine maruz kalmış çocukları korumak için, bazı mağdurlar ile din adamlarından oluşan Çocukları Koruma Komisyonu’nu kurmuştu.

Bu komisyonun yürüttüğü çalışmalar ışığında Papa, “Episkopal Süistimal Ofisi” adı altında bir mahkeme kurulmasını kabul etti.

Vatikan’da (Kutsal Makam) bir ilk olma özelliğini taşıyan söz konusu mahkemede, kilise mensuplarınca çocukların taciz edilmesine göz yuman ve Kilise yönetimine ya da yerel makamlara şikayet etmeyen episkoposlar yargılanacak.

Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, çocuklara karşı tacizi önlemek için yeteri kadar önlem almayan din adamlarının da artık yargılanabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda Katolik Kilisesi, Katolik rahiplerin çocuklara cinsel taciz edilmesine ilişkin skandalların üzerini örtmekle suçlanmıştı.

Bu önemli adım aynı zamanda, geçen yıl Kilise’de reformlar yapması için Papa tarafından kurulan ve 9 kardinalden (cardinale) oluştuğu için “C9” diye adlandırılan komisyonun çalışmalarının da ürünü.
Kilise’yi sarsan son büyük skandal, geçtiğimiz Eylül ayında yaşanmış,

Dominik Cumhuriyeti’nin başkenti olan Santo Domingo Başepiskoposu Jozef Wesolowski pedofili suçundan tutuklanmıştı.

(radikal)

Bu haber toplam 1125 defa okunmuştur