1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kıbrıs'tan giden organ hayat kurtardı
Kıbrıs'tan giden organ hayat kurtardı

Kıbrıs'tan giden organ hayat kurtardı

 Antalya'da yaşayan Nuri Baysal, siroz hastalığı nedeniyle çektiği rahatsızlıktan Kıbrıs’tan gelen karaciğerin nakledilmesiyle kurtuldu.

A+A-

 Antalya'da yaşayan Nuri Baysal, siroz hastalığı nedeniyle çektiği rahatsızlıktan Kıbrıs’tan giden karaciğerin nakledilmesiyle kurtuldu.

İsviçre'de yaklaşık 40 yıl yaşadıktan sonra emekli olan 72 yaşındaki Baysal'a 5 yıl önce kilo kaybı şikâyetiyle gittiği hastanede hepatit B ve siroz teşhisi konuldu.

Hastalığının ilerlemesi üzerine karaciğer yetmezliği çekmeye başlayan Nuri Baysal, İsviçre'de nakil olmak için gerekli başvuruları yaptı ancak bir sonuç alamadı. Her geçen gün durumu daha da kötüleşen Baysal, Türkiye'ye geldi. Sağlığına kavuşması için organ nakli şart olan Nuri Baysal'a "uygun karaciğer bulundu" haberi ise Kıbrıs'tan geldi.

Beyin ölümü gerçekleşen 59 yaşındaki bir kadının bağışlanan organlarından karaciğerin Baysal'a uyumlu olduğu belirlendi.

TC Sağlık Bakanlığının ambulans uçağıyla KKTC'den alınan karaciğer, Antalya'ya götürüldü. Organ, Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde Nuri Baysal'a başarıyla nakledildi.

KENDİSİNİ YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ HİSSEDİYOR

Antalya'daki evinde 53 yıllık eşi Semiha Baysal ile yaşamını sürdüren Baysal, sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini belirten Nuri Baysal, "Hayata adeta yeniden başladım. Artık ben de sağlıklı yaşamanın keyfini çıkaracağım. Bu süreçte en büyük destekçim eşim ve çocuklarım oldu. Eşim beni bir an olsun yalnız bırakmadı. Hiç kavga bile etmedik. Birbirimize kötü söz kullanmadık. Hep güzel günlerimiz oldu. Hastalığımla ilgili İsviçre'de bir sonuç alamayınca Türkiye'ye dönüş yaptım." diye konuştu.

"İKİNCİ BAHARIMIZI YAŞAYACAĞIZ"

Baysal'ın eşi 69 yaşındaki Semiha Baysal ise eşiyle İsviçre'de yıllarca mutlu bir hayat yaşadıklarını dile getirdi.

Nakille birlikte ikinci baharlarını yaşayacaklarını anlatan Baysal, "İsviçre'de tedavi gördük ancak şifayı Türkiye'de bulduk. Türk doktorlarının sayesinde iyileştik. Allah razı olsun. Eşimin elini hastalandığı yıllar dahil hiç bırakmadım, bundan sonra da hiç bırakmayacağım." ifadelerini kullandı.

ZAMANA KARŞI YARIŞ

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Sabri Tekin, hastanın nakilden önce karaciğer fonksiyonlarının büyük ölçüde kayıp olduğu için kritik döneme girdiğini bildirdi.

Hastanın tek şansının kadavradan nakil olduğuna dikkati çeken Tekin, şunları kaydetti:

"Zaman da daralıyordu, bilinç bulanıklığı yaşıyordu. Nakil başarılı geçti, nakilden 10 gün sonra sağlıklı şekilde taburcu edildi. Nakilde Sağlık Bakanlığının çok büyük katkısı oldu. Bakanlık, organ nerede olursa olsun her türlü imkânı sunuyor."

Sabri Tekin, "Karaciğeri acil olarak Türkiye'ye getirmemiz gerekiyordu. Bakanlık özel uçak tahsis etti. Ekibimiz hızlı şekilde hazırlanarak Kıbrıs'a gitti. Ameliyatla alınan organ aynı uçakla Türkiye'ye getirildi, 4 saatte nakil gerçekleştirildi." dedi.

 

 

Bu haber toplam 2204 defa okunmuştur
Etiketler : ,