1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kıbrıs'taki sosyal aktörler konuşuyor
Kıbrıstaki sosyal aktörler konuşuyor

Kıbrıs'taki sosyal aktörler konuşuyor

«Ülkemizin geleceği önemlidir Sosyal aktörler konuşuyor»

A+A-

Proje koordinatörlüğünü Kıbrıs Emek enstitüsü İNEK’in , program ortaklığını DEV-İŞ ve PEO’nun yaptığı “Ülkemizin geleceği önemlidir: Sosyal aktörler konuşuyor” başlıklı proje ile ilgili basın toplantısı bugün güney Lefkoşa’daki PEO toplantı salonunda gerçekleşti.

İNEK kordinatörü Pavlos Kalosinatos, DEV-İŞ dış ilişkiler sekreteri Koral Aşam ve PEO örgütlenme sekreteri Hristos Tombazos tarafından yapılan sunumun tam metni şöyle;


«Ülkemizin geleceği önemlidir Sosyal aktörler konuşuyor»

Kıbrıs sorunu,tüm Kıbrısın sosyal ve ekonomik gelişmesini engelleyen büyük bir belirsizlik içerisindedir.Geçmiş onlarca yıl boyunca gerçekleştirilen sayısız görüşme süreçleri Kıbrıs sorununu adil ve yaşayabilir bir çözüm noktasına ulaştıramamıştır.Bu program daha once görüşme süreçlerinde yaşanan bu zaafı gidermek noktasından hareketle,2013 sonbaharında başlayan görüşme sürecini desteklemek ve sivil toplum örgütlerinin eksikliklerini gidermeyi hedeflemektedir .

Kıbrıs sorununun çözümünde sivil toplum örgütlerinin stratejik önemi vardır,çözüm sürecine destekleri bazı konuları kabul ettirmekten öte masada kabul edilemeyen konuları katılımlarıyla Kabul ebilebilir hale getirmektir. Sivil toplum örgütleri verecekleri uzmanlık raporları ile çözüm ve gelecekteki devletin yaşayabilirliliği için vazgeçilmez olan sosyal ve ekonomik önlemlerin tesbitindeki katkıları ile Kabul edilebilir bir çözüm bulunmasına yardımcı olacaktır .

İki toplumlu bu programın ana hedefi sivil toplum örgütlerinin (Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum birlikte tek ses halinde) sürece zamanında dahil olmaya (çözüm sürecine parallel) organize ve uyumlu bir şekilde (diyalogla inşa edilmiş bir çerçeve içinde) demokraik olarak yer almayı cesaretlendirmektir.Proje Kıbrıs Emek Enstitüsü PEO ve DEV-İŞ işbirliği ile hayata geçirilmekte  olup şu  hedefleri öngörmektedir.

1. Bir çerçeve raporu hazırlama: Çalışma federal devlet yapılarının ekonomik ve sosyal açıdan nasıl güvence altına  alınacağını nesnel bir biçimde belirtmeyi hedeflemektedir.Çalışma ayrıca uluslar arası uygulamaları araştırıp iki toplumun ekonomik veri ve karakteristiklerini yansıtan bir model geliştirecektir. 

2. Sivil toplum örgütleri için bilgi ağı oluşturma: Bilgi ağı ülkemizin ekonomik ve sosyal yaşamındaki yelpazede yer alan farklı  örgütlerden oluşacaktır.Program bu amaçla Tüm Kıbrıs Sendikal Form'la işbirliği yapacaktır.

3. Sorunlar hakkında tematik konferanslar düzenleme:Sendika ve sivil toplum temsilcilerinin katılacağı muhtelif sorunlar hakkında konferanslar düzenleyecektir.Konferanslar sosyal güvence,çalışma koşulları sendikal hak ve özgürlükler eşitlik ve ayrımcılıkla mücadele,kültür ve sağlık hızmetlerine erişim konularını kapsayacaktır. 

4. Sonuçların yayınlanması:Sonuçların en geniş biçimde yayınlanıp duyurulması için her türlü çaba gösterilecektir,yayınlar üç dilde web sayfasında  sosyal aktörlerle paylaşılacak basın toplantıları Kıbrıslılar veya Kıbrıs'a ilgi duyan yabancılara talep biçiminde sunulacaktır.

Bu haber toplam 1751 defa okunmuştur