1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Kıbrıs’ta ‘tango’dan çok ‘halay’a ihtiyacımız var"
Kıbrıs’ta ‘tango’dan çok ‘halay’a ihtiyacımız var

"Kıbrıs’ta ‘tango’dan çok ‘halay’a ihtiyacımız var"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta, “tango”dan çok “halay”a ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Akıncı iki toplumun da hakkını gözetecek bir yapılanmayı elbirliğiyle yaratmayı arzuladıklarını ifade etti. Akıncı, “İyi bir başlangıç yaptık, iyi başlangıç ön

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İstanbul'da, Atatürk Havalimanı’nda basına yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un daveti üzerine bugün New York’a gideceğini söyledi.

Akıncı, “Yüz yüze görüşmeyi talep etmişti. Zaten bizim de öyle bir arzumuz vardı. Bu davete icabet edip gidiyoruz” dedi.

Kıbrıs Müzakere sürecinin yıllardır devam ettiğine işaret eden Akıncı, bugüne kadar bir sonuç alınamamasına işaret ederek, gelecek kuşaklara daha iyi bir gelecek yaratabilmek adına, yeni süreçte iki toplumun da hakkını gözetecek yeni bir yapılanmayı elbirliğiyle yaratmayı arzuladıklarını söyledi.

Akıncı, “Aslında Kıbrıs’ta ‘tango’dan çok ‘halay’a ihtiyacımız var. El ele tutuşarak çok daha fazla katılımın olacağı, uyum içinde bir hedefe doğru yol alacağımız bir sürece ihtiyacımız var” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti ile uyum ve diyalog içinde, en önemlisi de Kıbrıs Türk toplumu kendi içinde yan yana gelip sürecin bir parçası olacağı yeni bir dönem olması gerektiğini belirtti.

Çözüm parameterelerinin belli olduğunu kaydeden Akıncı, en son 11 Şubat 2014’de kesinleşmiş bir çerçeve olduğuna işaret etti.

Akıncı, “İyi bir başlangıç yaptık, iyi başlangıç önemlidir ama yeterli değil. Devamının da iyi gelmesi ve sonunun da iyi gelmesi lazım. İki halkın onayına sunulacağından, olası bir çözümü her iki toplumun da içselleştirebileceği, onaylayabileceği bir metin oluşturmak gibi çok ciddi ve zor bir iş bekliyor bizi” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bir soru üzerine, göreve geldiğinden bu yana müzakererelerde gelinen aşama ve atılan somut adımları anlattı.

Akıncı, geçmişten günümüze varılan mutabakatları teyit etmenin yanı sıra kapsamlı çözümü kolaylaştırıcı, toplumların birbirine güvenini artırıcı önlemler almaya başladıklarını söyledi.

Alınan Güven Yaratıcı Önlemleri anlatan Akıncı, yeni kapıların açılması, elektrik ve GSM işbirliği konularındaki kararlara değindi.

Frekansların çatışmasından dolayı radyolarda yaşanan sorunların da ele alındığını kaydeden Akıncı, iki liderin bu konuda da inisiyatif ortaya koyduğunu ve teknik komitelerin konuyu ele alacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yeni kurulan komiteler hakkında da bilgi vererek kültür, sanatın ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine değindi.

İki liderin kayıplar konusunda da ortak çağrıda bulunduğunu kaydeden Akıncı, bu konuda bilgi sahibi olan herkesin, komiteyle işbirliği yapma çağrısını yineledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Tüm bunlar olumlu şeyler, olumlu başladık diyebiliriz, ancak yürüyecek daha uzun bir yol var. İhtiyatlı bir iyimserlik sergilemek, zorunlu olan bir tavırdır” dedi.

Akıncı, “Olası referandumda sonuç ne olur?” şeklindeki soruyu yanıtında; “Halk önüne konulacak olana bakacak. Tartışacak. Sonuçta ona göre karar verecek” dedi.

Önceliği AB’a girişe verip, kendi arzu ettiği çözümü kabul ettireceğine inanan Rum tarafının, Annan Planı’na hayır dediğine işaret eden Akıncı, “AB’ın cennet bahçesi olmadığını kısa sürede gördüler. AB’da da olsanız, ev ödevinizi iyi yapamazsanız hüsrana uğrarsınız” ifadesini kullandı.

Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’ta Annan Planı’na hayır diyenlerin %52’sinin olası çözüme evet diyeceği yönünde kamuoyu yoklamaları bulunduğuna işaret etti.

Kıbrıs Türk toplumunun uluslararası hukukun dışında kaldığına dikkat çeken Akıncı, “Gasbedilmiş haklarımız söz konusudur. Yıllardır yitirdiğimiz hakkımızı  alıp, eşit ortak olacağımız bir çözüm istiyoruz” dedi.

(T.A.K.-Fezile A. Öksüz)

 

------------------------------------------------------------------------------------

AKINCI ADADAN AYRILDI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la görüşeceği New York’a gitmek üzere bu sabah 10.00’da Ada’dan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya New York temaslarında Müzakereci Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Müzakere Heyeti üyesi Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ve eşi Meral Akıncı eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı ve heyetini Ercan’dan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu uğurladı.

Akıncı, perşembe günü Kıbrıs saatiyle 19.00’da (New York saatiyle 12.00’de) Genel Sekreter Ban ile görüşecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindeki heyet, 7 Haziran Pazar sabahı ülkeye dönecek.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, göreve başladıktan sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı telefonla arayarak, yakın bir zamanda kendisiyle yüz yüze görüşmeyi arzu ettiğini dile getirmiş ve New York’a davet etmişti.

(TAK)

Bu haber toplam 3599 defa okunmuştur