1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Kıbrıslı Türkler kalıcı çözüm istiyor”
“Kıbrıslı Türkler kalıcı çözüm istiyor”

“Kıbrıslı Türkler kalıcı çözüm istiyor”

CTP/ BG Milletvekili Candan İtalya Parlamentosu’nda düzenlenen Kıbrıs konulu konferansta konuştu…

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler(CTP BG) Milletvekili Armağan Candan, İtalyan Parlamentosu’nda düzenlenen Kıbrıs konulu konferansta konuşma yaptı.
KKTC’nin Roma Temsilciliği’nin girişimiyle 28 Şubat’ta Roma’da jeopolitik dergisi Diritto e Liberta tarafından İtalyan Parlamentosu’nda düzenlenen Kıbrıs konulu konferans İtalya’nın ulusal radyo kanalı Radio Radicale’de naklen yayınlandı.
“Referandumdan 10 yıl Sonra Kıbrıs’ta Çözüm Mümkün Mü?” temalı konferansın açılışında KKTC Roma Temsilcisi Növber Ferit Vechi ve TC Roma Büyükelçisi Hakkı Akil de konuşma yaptı.

Candan: “Hidrokarbon kaynakları önemli rol oynadı”

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, Armağan Candan, konferansta yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin kalıcı çözüm isteğinin devam ettiğini vurguladı.
Kıbrıslı Türklere verdiği destek ile göze çarpan İtalya’ya teşekkür eden Candan, yeniden başlayan çözüm sürecine ilişkin Kıbrıs’ın her iki tarafında da olumlu bir atmosfer oluştuğunu, ortada artık kaçırılmaması gereken bir fırsat bulunduğunu ve çözümün Kıbrıs’taki iki halkın ve bölgenin çıkarına olacağını ifade etti.
Kuzey Kıbrıs Avrupa Birliği ilişkileri ile KKTC Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki ilişkileri anlatan Candan, hidrokarbon kaynakların ortak açıklama üzerinde mutabakata varılmasında önemli rol oynadığını da kaydetti.
Yeniden başlayan görüşme sürecinde bir tarafın atacağı olumlu adımın, diğer tarafı da olumlu adım atmaya teşvik edeceğini belirten Candan, Avrupa Parlamentosu’na düzenli olarak ziyaretlerde bulunan ve kendisinin de mensubu olduğu Meclis heyetinden; KKTC Meclisi’ndeki AB’ye uyum komitesinin çalışmalarından ve AB’ye uyum sürecinden bahsetti.

Amato: “Yeniden başarısız olunursa ayrı üyelik kaçınılmaz”

Eski İtalyan Senatörlerinden KKTC vatandaşı Paolo Amato da konuşmasında, Kıbrıslı Türklerin uğradığı haksızlığı protesto etmek için KKTC vatandaşı olduğunu anlattı.
Senatodaki görevi gereği Kıbrıs sorununu sık sık gündeme getirdiklerini ancak her seferinde karşı tarafın protestolarıyla karşılaştıklarını anlatan Amato, KKTC İtalya arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için çalıştıklarını kaydetti.
Adanın etrafındaki doğal kaynakların çıkarılıp transfer edilmesinde Türkiye’yi geçiş yolu olarak kullanmanın gerekliliğini kaydeden Amato, yeniden başlayan müzakerelerde de başarısız olunursa artık AB’nin adanın kuzeyini ayrı bir ülke olarak üye yapmasının kaçınılmaz olacağını belirtti.

Marsili: “Kilise bile ilk kez sürece destek veriyor”

İtalya’nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili de konferansta yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum Yönetiminin AB’ye kabul edilmesinin hata olduğunu, bunun Avrupa Birliği liderleri tarafından kısık sesle itiraf edildiğini söyledi.
1959’dan sonra ilk kez Kıbrıslı Rum temsilcinin Ankara’yı, Kıbrıslı Türk temsilcinin Atina’yı ziyaret etmesinin önemli olduğunu belirten Marsili, müzakerelerde olumsuz anlamda kilit rol oynayan Kilise’nin bile yeniden başlayan sürece ilk kez destek verdiğini açıklamasının önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
ABD’nin somut olarak devreye girmesinin sürecin çözüme ulaşacağına dair bir başka sinyal olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Marsili, Birleşmiş Milletler’in eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın mevcut Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a nazaran Kıbrıs konusu ile daha fazla haşır neşir olduğunu kaydetti. Marisili, AB’yi ise, son on yılda pasif kalmakla ve konu ile ilgisi yokmuş gibi davranmakla suçladı.

Napolitano: “Çözüm adadaki iki toplumun samimi inisiyatifine bağlı”

İtalya’nın Eski Lefkoşa Büyükelçisi Luigi Napolitano, çözümün asıl anahtarının ne BM, ne AB ne de ABD’nin elinde olduğunu, çözümün adadaki iki toplumun samimi inisiyatifine bağlı olduğunu ifade etti.Konferansın moderatörlüğünü İtalyan Radikal Partisi eski milletvekili ve KKTC vatandaşı Marco Perduca yaptı. Konferansta Diritto e Liberta dergisi direktörü Mariano Giustino’nun hazırladığı Kuzey Kıbrıs belgeseli ve Kıbrıslı Türk politikacılarla yapılan röportajlar da gösterildi.(tak)

Bu haber toplam 2058 defa okunmuştur