1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Kıbrıslı Türk gençler Avrupa ile buluşacak
Kıbrıslı Türk gençler Avrupa ile buluşacak

Kıbrıslı Türk gençler Avrupa ile buluşacak

  YES Kongresi’nden önemli karar: Kuzeydeki Türk mallarında etkinliğe onay!

A+A-

Avrupalı Genç Sosyalistler’in (YES) iki yılda bir yapılan kongresinden Kıbrıslı Türk gençler için önemli kararlar çıktı. Yapılan tüzük değişikliğine göre, 47 ülkeden 63 farklı gençlik örgütünün üye olduğu YES’in etkinliklerinin Kıbrıs’ın kuzeyindeki Türk mallarında yapılabilmesinin önü açıldı. CTP Gençlik Örgütü, 6-9 Nisan tarihleri arasında, “Avrupa: Sola Dön!” sloganıyla Almanya'nın Duisburg kentinde gerçekleştirilen Avrupalı Genç Sosyalistler (YES) Kongresi’ne katıldı. Kongrede, CTP Gençlik Örgütü'nü Dış İlişkiler Sekreteri Barış Önel temsil etti. Etkinliğe birçok Avrupa Parlementosu milletvekili ve Avrupalı Sosyalistler Partisi (PES) yetkililerinin yanı sıra Almanya'da seçime hazırlanan Almanya Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) başkanı ve eski Avrupa Parlamentosu başkanı Martin Schulz da katılarak konuşma yaptı. Kongrede önümüzdeki dönemin yönetimi belirlenirken yeni Başkan Portekizli Joao Duarte Albuquerque, yeni Genel Sekreter ise Finlandiyalı Tuulia Pitkanen oldu. Kongrede Kıbrıs hakkında önemli kararlar da çıktı. Yenilenen tüzüğe göre, YES çatısı altında Kıbrıs'ın kuzeyindeki Türk mallarında etkinlik düzenlenebilecek.

GARANTÖRLERE YAPICI DESTEK ÇAĞRISI

Kıbrıs'taki müzakereler hakkında bildiri de yayımlayan Kongre, YES'in müzakereleri yakından takip ettiğini ve BM parametreleri altında iki toplumlu, iki bölgeli, tek uluslararası kimlikli, federal bir çözüme tam destek verdiğini beyan etti. Bunun yanında milliyetçilik, şovenizm ve popülizmin adadaki toplumları yaralayıp güven eksikliği yarattığına dikkat çeken gençler, en kısa zamanda iki toplumun hassasiyetlerine saygı gösteren bir anlaşmaya varılması konusunda kararlılıkla çalışacaklarını açıklayarak, garantör devletleri sürecin çözümüne yapıcı olarak destek olmaya çağırdı. Aynı zamanda her iki toplumda da gerçekleşen münferit saldırılardan dolayı çekincelerini dile getiren YES, yetkilileri bu tip konulara karşı hızlı ve etkili yasal işlemler yapmaya davet etti. Kıbrıs'taki halkların kardeşliğinin altını çizen bildiride YES'in iki toplumlu etkinliklere katkı koymaktan mutluluk duyacağı belirtildi.

YES: AVRUPA’NIN BÖLÜNMÜŞ SON BAŞKENTİNİ BİRLEŞTİRECEĞİZ

Milliyetçi propaganda ile düzenlenen eğitim sistemlerinin acilen barış eğitimine yönlendirilmesini ve ötekileştiren tutumların terk edilmesini talep eden gençler, zorunlu askerlik hizmetinin de insan haklarına aykırı olduğunu söyleyerek yeni yasal düzenlemelerin yapılarak Vicdani Red’din yasallaşması gerektiğine vurgu yaptı. Kıbrıs'ta süratle halkların talep ettiği çözümün gerçekleşmesi için uluslararası tüm aktörlere çağrı yapan YES, Avrupa'nın bölünmüş son başkentini birleştirmeye kararlı olduklarını söyleyerek bildiriyi "Kıbrıs'ta Barış Engellenemez!" sloganıyla bitirdi.

yes.jpg

ÖNEL: KIBRISLI TÜRK GENÇLERİN ÖNÜ AÇILDI

CTP Gençlik Örgütü’nü temsilen kongreye katılan Dış İlişkiler Sekreteri Barış Önel, YES'in adadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini, Avrupa'da konuşulan siyasi konularda Kıbrıs'ın üst sıralarda yer aldığını ve özellikle yeni neslin Kıbrıs konusuna ilgi duyduğunu söyledi. CTP Gençlik Örgütü’nün girişimleri sayesinde Kıbrıs'ın kuzeyinde bulunan Türk mallarında etkinlik düzenleyebilmenin önünün açıldığını vurgulayan Önel, “47 ülkeden 63 farklı gençlik örgütünün üye olduğu YES'in adaya gelip etkinlik yapması Kıbrıslı Türk gençlerinin Avrupa ile buluşması anlamına geliyor. Bu noktada CTP Gençlik Örgütü olarak Kıbrıslı Türk gençlere yönelik yapılan bu açılımı gerçekleştirebilmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

 

 

 

Bu haber toplam 3447 defa okunmuştur