1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kıbrıslı Rumların meclis kurumuna güveni az
Kıbrıslı Rumların meclis kurumuna güveni az

Kıbrıslı Rumların meclis kurumuna güveni az

Her dört Kıbrıslı Rum’dan biri boykottan yana… Karma oy seçeneği olmazsa seçime katılmayacaklar

A+A-

Kıbrıslı Rumların, Meclis kurumuna olan güvenlerinin az olduğu ve Meclis’teki partilerin, sorumluluklarını yerine getirmediğine inandığı bildirildi.

Simerini gazetesi, IMR şirketinin Simerini gazetesi hesabına, 26-27 Ocak tarihlerinde, Güney Kıbrıs genelinde 18 yaş ve üstü 400 kişiyle rastgele telefon görüşmeleri aracılığıyla gerçekleştirdiği anketten, her 10 vatandaştan sekizinin, Rum Meclisi’nin şu ana kadarki icraatlarından memnun olmadığı sonucunun çıktığını yazdı.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 41’i, gelen hafta seçim olsa, herhangi bir partiye oy vereceğini belirtirken, yüzde 15’i “yeni bir oluşuma” oy vereceğini, yüzde 15’i bağımsız bir adaya oy vereceğini, yüzde 25’i de seçimi boykot edeceğini beyan etti.

Ankette, seçimi boykot edecek olan yüzde 25’lik kesim baz alınarak, oy pusulalarında karma oy kullanma imkanı sunulması halinde oy kullanıp kullanmayacakları da irdelendi. Buna göre, yüzde 58’lik, eğer karma oy seçeneği bulunması halinde oy kullanacaklarını belirtirken, yüzde 39’luk kesim fikirlerinin değişmeyeceğini belirtti. Katılımcıların büyük bir çoğunluğunun, karma oyun ülkeye demokrasi getireceği görüşünde olduğu gözlemlendi.
Kıbrıslı Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile ilgili görüşlerin de sorulduğu ankette, katılımcıların yüzde 64’ü olumlu, yüzde 32’si olumsuz görüş beyan etti. Yüzde 4’lük kesim ise bu soruyu yanıtlamadı.

Ankete göre Omiru, KS EDEK Başkanlığı döneminde de, yüzde 62’lik oranla en fazla olumlu oyu alan parti başkanı oldu. Omiru’yu, yüzde 60 ile Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, yüzde 51 ile DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, yüzde 45 ile DİSİ Başkanı Averof Neofitu, yüzde 45 ile EURO. KO Başkanı Dimitris Şilluris, yüzde 42 ile Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ve yüzde 39 ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu izledi.
(tak)

Bu haber toplam 1500 defa okunmuştur