1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kıbrıslı Rumlara ‘izinli’ geçiş!
Kıbrıslı Rumlara ‘izinli’ geçiş!

Kıbrıslı Rumlara ‘izinli’ geçiş!

Lurucina köyüne, tam 43 yıl sonra ‘asker kontrolünden geçmeden’ ulaşım sağlanırken, Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı yeni kararnameyle Kıbrıslı Rumlar dâhil üçüncü ülke vatandaşlarının köye giriş-çıkışları polis karakoluna ‘bilgi vermeye’ tabi tutuldu

A+A-

Didem MENTEŞ

Akıncılar (Lurucina) köyüne, tam 43 yıl sonra ‘asker kontrolünden geçmeden’ ulaşım sağlandı. Geçtiğimiz hafta hizmete giren yeni yol, ERCAN projesi için oluşturulan tünelin de desteğiyle Akıncılar yolunu uzatsa da, artık 'askeri kontrol olmadan' köye girişi mümkün kıldı. Bakanlar Kurulu, köye giriş- çıkışlarla ilgili ‘Askeri Yasak Bölgeler Yasası’ tahtında yeni bir kararname yayınladı.

Kararname esaslarına göre; Akıncılar’da yaşasın ya da yaşamasın KKTC ve TC vatandaşları köye herhangi bir kontrole tabi tutulmadan giriş çıkış yapabilecekken, üçüncü ülke vatandaşları (Kıbrıslı Rumlar dâhil), Akıncılar Polis Karakolu’na bilgi vererek köye giriş-çıkış yapabilecek.

Üçüncü ülke vatandaşları karakola bildirecek

5 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanan Resmi Gazeteye göre; Askeri Yasak Bölgeler Yasası’nın 3(1) maddesinde değişiklik yaparak bir kararname yayınlandı. KKTC Topraklarında Yasak Bölgelerle İlgili Esaslar şöyle: “Akıncılar köyünde ikamet eden vatandaşlar ile köy dışında ikamet eden KKTC ve TC vatandaşları Akıncılar köyüne, kontrollü yolla ilgili yasaklara uymak kaydıyla, yol üzerinde herhangi bir kontrole tabi tutulmadan giriş çıkış yapabilecek.

Kararnameye göre; Akıncılar’da yaşasın ya da yaşamasın KKTC ve TC vatandaşları köye herhangi bir kontrole tabi tutulmadan giriş çıkış yapabilecekken, üçüncü ülke vatandaşları (Kıbrıslı Rumlar dahil), Akıncılar Polis Karakolu’na bilgi vererek köye giriş-çıkış yapabilecek.

Üçüncü ülke vatandaşları Akıncılar köyüne yol üzerinde herhangi bir kontrole tabi tutulmadan kontrollü yolla ilgili yasaklara ve aşağıda belirtilen şartlara uymak kaydıyla; Misafirlik, münferit olarak köyü gezme maksatlı gelenler, toplu turistik gezi, festival vb. etkinliğe katılma maksadıyla köye geleceği önceden bilinenlerin giriş-çıkış bilgilerinin, ziyaret edilecek köy sakini, tur operatörü, etkinlik organizatörü tarafından Akıncılar Polis Karakolu’na bilgi verilecek.”

Güvenlik makamları, güvenlik ihtiyacı sebebiyle üçüncü ülke vatandaşlarının köye girişini kısıtlayabilecek.

Yabancılara giriş- çıkış kısıtlanabilecek

“Akıncılar köyüne giriş yapan KKTC, TC ve üçüncü ülke vatandaşları bölgede bulundukları sürece köyün meskûn mahalli dışına çıkmayacak. Güvenlik makamları, güvenlik ihtiyacı sebebiyle üçüncü ülke vatandaşlarının köye girişini kısıtlayabilecek.

bk.jpg

Bu haber toplam 5150 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler