1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kıbrıslı Rumlar mahkemeye gidiyor
Kıbrıslı Rumlar mahkemeye gidiyor

Kıbrıslı Rumlar mahkemeye gidiyor

Türkiye’den Kuzey’e su konusu

A+A-

Türkiye’den deniz altından döşenen boru hatlarıyla Kuzey’e getirilecek su konusu önceki gün Kıbrıs Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde ele alınırken, Kuzey’de barajın inşa edildiği Geçitköy ve Çamlıbel kökenli Kıbrıslı Rumların, arazilerinin yasadışı kullanıldığı iddiasıyla Kıbrıs Rum mahkemelerinde dava açtıkları bildirildi. Simerini gazetesi: “Türkiye’den İşgal Bölgelerine Su Taşıma Hattının İnşasının Arkasındaki Sebep Siyasi” başlığı altında verdiği haberinde, “Panağra” (Geçitköy) ve “Mirtu” (Çamlıbel) kökenli Kıbrıslı Rumların, bölgeye inşa edilen barajın “yasadışı” olduğu iddiasıyla Kıbrıs Rum mahkemelerinde dava açtıklarını yazdı. Gazete, Kıbrıs Rum tarım örgütlerinin temsilcilerinin de Kıbrıs Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde konuya ilişkin görüşlerini ve endişelerini dile getirdiklerini, örgüt temsilcilerinin, Kuzey’e suyun gelmesiyle tarımsal ürünlerin çok daha ucuza üretilebileceği, bunun da Kıbrıs Rum üreticileri olumsuz etkileyeceği görüşlerini ortaya koyduklarını aktardı. Haberde ayrıca, su boru hattının Temmuz ayında faaliyete geçmesi ihtimalinin bulunduğu vurgulandı. Politis: “Su Kapıda – Yüzyılın Projesi Karşısında Hukuki Temel Aralık Ayında Atıldı – Temelde Özelleştirme – Türkiye’den Gelecek Suyun İdaresine İlişkin Kıbrıs Türk Çerçevesi Hazır” başlıkları altında verdiği haberinde, küçük Kıbrıs Rum siyasi partilerinin temsilcilerinin, su projesine karşı saldırgan politika izlenmesini istemelerine karşın, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Masası Müdürü Andreas Hacihrisanthu’nun bunu desteklemediğini yazdı.


BM Güvenlik Konseyi’ne başvuru

Göçmenler Komitesi toplantısında konuşan Hacihrisanthu, “BM Güvenlik Konseyine başvuru yapılmasının, o devlet başvurunun sonuçlarını kontrol edebildiğinde mümkün olduğunu” belirtti.

Hacihrisanthu, şu an için yapılan şeyin, söz konusu projeye malzeme temin eden şirketlerin ülkelerine yönelik büyükelçiler düzeyinde yapılan girişimler şeklinde olduğunu belirterek, en son girişimin, su basıncını ölçecek aletleri sağlayan şirketin bulunduğu Danimarka’ya yönelik yapıldığını vurguladı.

Hacihrisanthu ayrıca, Kıbrıs Türk tarafının projeyi Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde gündeme getirmediğini de belirtti. Gazete , Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu’nun 2014 yılında aldığı gizli bir kararla projenin sonuçlarını değerlendirecek iki bakanlı bir komite kurulduğunu, geçtiğimiz Aralık ayında da konuya ilişkin yasaların meclisten geçirildiğini yazdı. Haberde, Aralık ayında, Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) ve kıta sahanlığına kablo ve boru döşenmesine ilişkin yasaların da yayınlandığı belirtilirken, bu yasaların Güney Kıbrıs’ın su projesi karşısında yapacağı tüm faaliyetlerin hukuki zeminini oluşturduğu iddia edildi. (TAK)

Bu haber toplam 2126 defa okunmuştur