1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kıbrıslı barışseverler ‘Özgür Filistin’ için yürüdü…
Kıbrıslı barışseverler ‘Özgür Filistin’ için yürüdü…

Kıbrıslı barışseverler ‘Özgür Filistin’ için yürüdü…

Gazze’de, Filistin halkına karşı yapılan saldırıları protesto etmek amacıyla iki toplumlu eylem düzenlendi. “Özgür Filistin”adına Kıbrıslı barışseverler İsrail Lefkoşa Büyükelçiliği önüne yürüdü, İsrail’i protesto etti

A+A-

Didem MENTEŞ

Gazze’de Filistin halkına karşı yapılan saldırıları protesto etmek amacıyla iki toplumlu eylem düzenlendi. Kıbrıs Barış Konseyi’nin organize ettiği eylem, Güney Kıbrıs’ta bulunan İsrail Lefkoşa Büyükelçiliği önünde çok yüksek bir katılımla gerçekleşti. İsrail’in barbarlığını protesto etmek amacıyla Kuzey ve Güney’den gelen barışseverler saat 18:00’de Pasidi önünden İsrail Elçiliği’ne doğru yürüdü. Kuzey Kıbrıs’tan CTP-BG Gençlik Örgütü, Dev-İş, KTÖS, KTAMS ve KTOEÖS temsilcilerinin destek verdiği eyleme Güney’den EDON, PEO ve AKEL temsilcileri de katıldı. Yürüyüş boyunca Yunanca sloganlar yanında “Gün Gelecek Devran Dönecek Katil İsrail Hesap Verecek” şeklinde Türkçe sloganlar da yer aldı. Protesto mitingine 500’e yakın eylemcinin katıldığı görülürken, polisin de tel örgüler eşliğinde sokaklarda güvenlik önlemi aldığı dikkat çekti.

Özgür Filistin için yürüdüler
‘Özgür Filistin’ sloganı altında düzenlenen eylemde sırasıyla EDON temsilcisi, Kıbrıs Barış Konseyi adına Silvia Tiggirudu basın açıklaması yaparken, Türkçe ve Rumca’dan oluşan bir basın bildirgesi okundu. Ayrıca Filistin’de yaşana acıları dile getirmek için bir Filistinli vatandaşa söz verilerek, duygularını dile getirdi. Eylemde Arapça sloganlar atılarak, İsrail protesto edildi. Bu arada konuşmalar sürerken bir  Filistinli genç İsrail bayrağını ateşe verdi. Olaya hemen müdahale edilirken, eyleme katılanlar İsrail’i kınayarak, tepkisini alkışlarla dile getirdi.
Kıbrıs Barış Konseyi’nin eylemde yaptığı basın açıklamasında, Filistin’in biran evvel özgürlüğüne kavuşması belirtilirken, İsrail’in yaptıkları kınandı ve hükümetin kolektif olarak cezalandırılması gerektiği istendi.

“Saldırıları şiddetle kınıyoruz…  İsrail kolektif olarak cezalandırılmalı”
Kıbrıs Barış Konseyi tarafından yapılan ortak basın açıklaması şöyle: “ Filistinli dostları selamlıyoruz. İsrail’in Filistine karşı başlattığı vahşeti kınıyoruz. Biz Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs’ta yaşayan barışsever Filistinliler, Yunanistanlılar ve Kıbrıs’ta yaşayan tüm barışseverler olarak Kıbrıs Barış Konseyi’nin çağrısına yanıt vererek, bugün 21 Temmuz 2014 günü İsrail Lefkoşa Büyükelçiliği’nin önünde toplandık. Bugünlü etkinliğimizle ilan ediyoruz ki Kıbrıs Barış Konseyi ile aynı safhada yer alarak, İsrail devletinin Filistin halkına karşı sürdürdüğü havadan ve karadan saldırıları, Gazze bölgesindeki saldırıları şiddetle kınıyoruz. Faşist İsrail devleti Filistinlileri yok etme politikasına devam ederek, kadın çocuk demeden sivil halkı katletme, sıradan halkın ikametlerine saldırmakla ve bu insanları yerlerinden yurtlarından etmeyi hedeflemektedir. Gazze bölgesibe yönelik bombardımanların, kara operasyonlarının yanı sıra İsrail ordusu baskı operasyonlarına, gözaltına, tutuklamalara devam etmekte ve batı yakasında da baslıu ve şiddetini yoğunlaştırmaktadır. AB ve ABD’nin raka çıktığı İsrail ordusu bugün Filistin halkının mücadelesine karşı yoğunlaştırmaktadır. Bu yeni bir şey değildir. Filistin halkı kendi bağımsız ve egemen devletinin kuruluşu için mücadele etmektedir.  Kıbrıs halkı özellikle içinde geçtiğimiz bugünlerde, hafızasına emperyalizmin barbarlığını getirmektedir. 1974’ün açık müdahaleleriyle 200 bin yurttaşımızın, yerinden yurdundan olduğunu aklına getirmektedir. Ve buı anlamda Kıbrıs halkı Filistinlilerin haklı mücadelesiyle dayanışma  içerisindedir. Kıbrıs halkı İsrail’in işlediği suçları mahkum etmekte ve İsrail’e destek çıkanları kınamaktadır. Aynı zamanda Kıbrıslılar dayanışma mesajlarını gönderirken, emperyalizm planlara asla boyun eğmeyeceklerini, yurtlarını n paylaşılmasına karşı mücadeleyi sürdürecekleri mesajı da vermektedirler. Emperyalist güçler bölgenin doğal kaynakları denetim altına alma ve paylaşma hevesinde olabilirler ancak bi barış ve adalet için mücadelemize devam edeceğiz. Gazze’de İsrail’in barbar operasyonlarına derhal son verilsin. İsrail ordusu batı yakasından çekilsin ve tüm Filistinli siyasi tutuklular derhal serbest bırakılsın. Tüm Filistinlilerin BM Konseyi’nin 194 sayılı kararı temelinde, kendi topraklarına tekrar dönmeleri sağlansın. BM Güvenlik Konseyi’nden İsrail devletinin Filistinlilere karşı uyguladığı kaba şiddeti mahkum etmesini ve İsrail hükümetini kolektif olarak cezalandırılmasını talep ediyoruz. Uluslar arası toplumdan, AB’den ve ABD’den bu zamana kadar yaşanan gelişmelerdeki büyük sorumluluklarını üstlenerek bugün devam etmekte olan işlenen cinayete karşı çıkmalarını ve İsrail devletine savaş operasyonlarına son vermesi yönünden derhal baskı uygulamalarını talep ediyoruz “

Bu haber toplam 1726 defa okunmuştur