1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Kıbrıs'ın yüzey suları %90 oranında arttı 
Kıbrıs'ın yüzey suları %90 oranında arttı 

Kıbrıs'ın yüzey suları %90 oranında arttı 

Son 30 yılda, Kıbrıs'ın, yüzey sularının hacminin 8’den 15 kilometre küpe ulaştı 

A+A-

Komisyon ve Google tarafından yapılan “gezegenin erişilebilir su yüzeyi” konulu ortak araştırma, son 30 yılda, Kıbrıs'ın, yüzey sularının hacminin 8’den 15 kilometre küpe ulaştığını gösterdi. 

Ortak araştırmaya göre, haritalar, baraj inşaatları ve yüzey suların yönetimi ve depolanmasında kaydedilen değişikliklerden dolayı, tüm Avrupa'da su yüzeyinde bir artış gösterirken, Asya kıtasının pek çok bölgesinde önemli düşüşler kaydedilmektedir. Net kayıpların hemen hemen %70’nin aşağıdaki beş ülkede görüldüğü kaydedildi: Kazakistan, Özbekistan, İran, Afganistan ve Irak. 

Küresel düzeyde, dünyanın hemen hemen 90 000 km²si – Portekiz büyüklüğünde bir alan – yok oldu ve 72 000 km²den fazla bir alan da yavaş yavaş yok olmaya başladı. Suların güvenliği ve sınırlar arası su yönetimi konusunda ortaya ciddi soru işareti çıkaran bu kayıpların, bilinçsiz su kullanımı,  suların ve nehirlerin yönünü değiştiren baraj inşaatları ve kuraklıktan kaynaklandığı söylenebilir. 
 

Tanıtımda konuşan Komiser Navraski, “Bu yeni araç bir altın madenidir. Uydular tarafından her saniye büyük miktarda veriler üretilmektedir. Bu verileri bilgilere dönüştürmek, uzun bir mücadele oldu. Ortak Araştırma Merkezi ve Google Toprak Motorunun (Google Earth Engine) bu girişimi, tüm AB ve dünyada, vatandaşlar ve politika yapıcıları genelinde, erişilebilir uydu verilerinin kullanışlı bir araç haline çevrilmesine ve böylece bilinçli kararlar alabilmelerine olanak sağlamaktadır” diye konuştu.
 

Bu haber toplam 2631 defa okunmuştur
Etiketler :