1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Kıbrıs'ın kuzeyinde seks köleliği vardır”
 “Kıbrısın kuzeyinde seks köleliği vardır”

“Kıbrıs'ın kuzeyinde seks köleliği vardır”

Baraka’dan “Gece Kulüpleri Kapatılsın” eylemi

A+A-


Didem MENTEŞ

Baraka Kültür Merkezi, geçtiğimiz gün Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde konsomatris olarak çalıştırılmak üzere adaya getirilen bir kadının Kıbrıs'a neden getirildiğini öğrenince, hastanede gözetim altında tutulduğu sırada pencereden atlayarak ayağının kırılmasıyla sonuçlanan olayı protesto etti. Baraka aktivistleri dün saat 13:00’de Devlet Hastanesi'nin "Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği" önünde eylem yaparak, basın açıklaması okudu. 

“Kıbrıs'ın kuzeyinde seks köleliği vardır. Önceden haberi olsun ya da olmasın, pasaportlarına el konularak, borç bağında çalıştırılan, dilediği zaman gece kulübünden çıkma hakkı olmayan, cinsel ilişkide kendini hastalıklardan koruma hakkı olmayan, yaptıkları iş kayıt altında olmayıp sağlıkları ve hatta hayatları güvence altında olmayan kadınlar seks kölesidirler. Devlet seks köleliğine göz yummakta, yardım ve yataklık etmekte ve vergisini almaktadır” denildi.

“Özgür iradesiyle çalışmaya gelen bir kişi neden pencereden kaçsın?”

‘Gece kulüpleri kapatılsın’ sloganı atan Baraka Kültür Merkezi aktivistleri adına basın açıklamasını Halide Erkıvanç, okudu.

Basın açıklamasının tam metni şöyle:
“Hafta sonu, konsomatris olarak çalıştırılmak üzere getirilen bir kadın, önünde bulunduğumuz binanın 5. katından kaçmaya çalışırken düşerek yaralandı. Özgür iradesiyle çalışmaya gelen bir insan neden kapıdan çıkmak dururken 5. kat gibi bir yükseklikten pencereden kaçmaya çalışır? Tutuklu veya gözaltında olmayan bir insan neden kilit altında olur? Veya bu ülkeye başka hangi iş için çalışmaya gelen insanları bir odaya kilitliyoruz?

Gece Kulüpleri’nde çalıştırılmak için getirilen kadınlar Ercan Havaalanı’na gelişte sağlık görevlileri tarafından gece kulüpleriyle anlaşmalı taksilere bindirilerek hastaneye getirilmekte, burada, hastanenin deri ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar bölümünde, tahlilleri sonuçlanıncaya kadar kilit altına tutuluyorlar. İlgili klinikte hafta sonu dahil, gece kulüplerine gerekli hizmeti verip ‘para kaybettirmemek’ adına nöbetçi çalıştırıldığı bilinmekte. Halk kuyrukta beklerken, devletin hastanesinde gece kulüplerinin işi asla aksatmamakta, böyle ufak istenmeyen durumlar hariç tabii bir kadının çaresizlikten kendine zarar vermesi gibi.

Seks kölelerine özgürlük

Gece Kulübü sadece sahiplerinin değil devletin de kazandığı bir sömürü ve hak ihlali düzenidir. İçişleri Bakanlığı getirilen her kadından % 10 haraç alarak işe başlamakta, vergilerle bu karlı ilişkiyi sürdürmektedir. Kayıtlara göre kadınlar konsomatris olarak getirilmekte, yasaya göre sadece müşterilerle birlikte masaya oturup içki içmeleri beklenmektedir.  Genelev işletmek ve fuhuş yaptırmak ise ağır suçtur. Devlet kayıtlarına göre konsomatris olarak getirilen kadınların görevi içki servis etmek ve masalarda müşterilerle içki içmekten öteye gitmeyecekse, devlet neden kadınlara HIV testi uyguluyor?

Kıbrıs'ın kuzeyinde seks köleliği vardır. Önceden bilgisi ve rızası olsun ya da olmasın, ülkeye girişte pasaportlarına el konularak, borçlandırılarak çalıştırılan, dilediği zaman gece kulübünden çıkma hakkı olmayan, cinsel ilişkide kendini hastalıklardan koruma hakkı olmayan, yaptıkları iş kayıt altında olmayıp sağlıkları ve hatta hayatları güvence altında olmayan kadınlar seks kölesidirler. Devlet seks köleliğine göz yummakta, yardım ve yataklık etmekte ve vergisini almaktadır. Devlet bugün önünde durduğumuz binanın 5. Katından başlayan kölelik hikâyesinde işbirlikçiden öte suçludur. Suça ortak olan devlet istemiyoruz.”

Bu haber toplam 3684 defa okunmuştur