1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Kıbrıs’ın güneyindeki kara sularında balina ve yunus görüntülendi
Kıbrıs’ın güneyindeki kara sularında balina ve yunus görüntülendi

Kıbrıs’ın güneyindeki kara sularında balina ve yunus görüntülendi

Kıbrıs Cumhuriyeti kara sularında beş tür memeli;  balina ve yunus görüntülendi.

A+A-

 

Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanlığının, Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi tarafından gerçekleştirilen akustik ve optik bilimsel araştırmalar sırasında, Kıbrıs Cumhuriyeti kara sularında beş tür memeli;  balina ve yunus görüntülendi.

Balıkçılık Dairesi tarafından yapılan açıklamada, söz konusu araştırmalar sırasında görüntülenen türlerin: Physeter macrocephalus, çizgili yunus (Stenella coeruleoalba), gri yunus (Grampus griseus), steno yunus (Steno bredanensis) ve (Tursiops truncatus) olduğu belirtildi.

Araştırmaların temel hedefinin, Kıbrıs kara sularındaki deniz türlerinin, artı sperm balina (Physeter macrocephalus), gibi tüm türlerin popülasyon boyutlarının ve coğrafi dağılımının değerlendirmesi, kritik bölgeler ve habitatların belirlenmesi ve başlıca tehdit ve baskıların tanınması olduğu belirtildi.

Buna ek olarak, Kıbrıs kara sularında yapılan akustik ve optik araştırmaların bir diğer hedefi de, optik izleme ve belli bölgelerde orta frekansların kaydıyla, Yunus bolluk ve dağılımının değerlendirmesi ve (Ziphius cavirostris) türlerinin yüksek frekansların kaydedilmesi olduğu açıklandı.

Toplam bir yıl boyunca, bir yıllık mevsimsel dönemi kapsayacak şekilde, Kıbrıs’ın batı ve güneyinden 50 deniz mili uzaklığında, üç araştırma faaliyeti gerçekleştirildi (Ağustos 2016, Ekim 2016 ve Mart 2017).

Açıklamada, “söz konusu araştırmanın, tamamen, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından yapılan ilk araştırma olduğu” kaydedildi.

Araştırma bulguları basına yayınlanması ve özellikle geniş doğu Akdeniz bölgesinde, deniz türleriyle ilgili boşlukların doldurulması amacıyla, bilim toplumuna yardımcı olması ve bu şekilde bu türlerin korunmasına katkıda bulunması bekleniyor.

10 kişilik uygun botlarla denizde gerçekleştirilen araştırmaya, özel bilim insanları ve başka personel katıldı.

Tüm çalışmalar, (%75)  2014-2020 Avrupa Deniz ve Balıkçılık Fonu ve (%25) ulusal kaynaklar tarafından finanse edildi.

 

 

Bu haber toplam 3194 defa okunmuştur