1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Kıbrıs'ın çevresindeki doğalgaz Türkiye'den geçecektir”"
Kıbrısın çevresindeki doğalgaz Türkiyeden geçecektir”

"Kıbrıs'ın çevresindeki doğalgaz Türkiye'den geçecektir”"

TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu, “Kıbrıs'ta barışa ulaşılabilirse Kıbrıs'ın çevresindeki doğalgaz da Türkiye'den geçecektir” dedi.

A+A-

TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu, “Kıbrıs'ta barışa ulaşılabilirse Kıbrıs'ın çevresindeki doğalgaz da Türkiye'den geçecektir” dedi.

Davutoğlu, Dünya Ekonomi Forumu'nun (WEF) katılımcısı olan iş dünyasının üst düzey temsilcileri ile akşam yemeğinde buluştu.

Davutoğlu, yemekte konukların sorularını yanıtladı.

''Türkiye'nin Rusya ile olan enerji işbirliğini Avrupa Birliği bağlamında nasıl değerlendirirsiniz? Güney Akım, Türkiye üzerinden geçecek, bu Türkiye'yi nasıl etkileyecek'' sorusuna Davutoğlu, aslında Türkiye'nin en önemli varlıklarının doğal kaynaklar olmadığını belirtti.

Türkiye'nin ekonomik kalkınması için iki önemli varlığı bulunduğunu, bunların coğrafya, nüfus ve iş gücü olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Türkiye çok stratejik bölgede yer almaktadır. Bu yüzden çok fazla çevrede çok sorunla karşılaşılmaktadır ancak aynı zamanda çok önemli merkezi bir konuma sahiptir. Tüm ulaşım noktalarının ortasındayız. Enerji boru hatları ve ticaret hatları Türkiye üzerinden geçmektedir" ifadesini kullandı.

“TÜM ÜLKELERE VE HER TÜRLÜ TEKLİFE AÇIĞIZ''

Davutoğlu, konuşmasında şunlara yer verdi:
     
''Bu yüzden Türkiye'nin enerji merkezi haline gelmesini istiyoruz. Eskiden 'tüm yollar Roma'ya çıkar' denirdi. Biz de şimdi tüm enerji boru hatlarının Türkiye'den geçmesini istiyoruz. Doğudan batıya, kuzeyden güneye enerji boru hatları ve koridorlarının Türkiye'den geçmesini istiyoruz. Azerbaycan
ile TANAP projesi var. Kerkük'ten Yumurtalık'a da petrol boru hattımız var. İran ile bir doğalgaz boru hattımız var. Batı ve Mavi Akım var Rusya ile. Gelecekte daha da fazla olacak. Kıbrıs'ta barışa ulaşılabilirse Kıbrıs'ın çevresindeki doğalgaz da Türkiye'den geçecektir. 2009'da NABUCCO projesini başlattık. Ben yeni dışışleri bakanı olduğumda ele aldığım ilk projeydi. Azerbaycan, Gürcistan,Türkiye, Bulgaristan, Macaristan'dan Avusturya'ya kadar gidiyor. AB'nin stratejik bir vizyonu yoktu ve bu projeyi desteklemedi. Ruslar NABUCCO'nun kendisini baypasladığını fark ettiğinde, NABUCCO'yu baypaslamak için, direkt, doğrudan Bulgaristan'a ulaşmak için Güney Akım'ı başlattı. Biz TANAP projesini başlatmaya karar verdik.  Bunun sebebi AB, NABUCCO'yu desteklemedi. Şimdi Avrupa TAP olsun diye TANAP ile birleşsin diye bize geliyorlar. Ruslar da aslında Güney Akım'ın yönünün Bulgaristan'dan Türkiye'ye çevirmek için bize geldiler. Tüm ülkelere ve her türlü teklife açığız. Hiç kimse Türkiye'yi eleştiremez. Alternatif enerji yolları AB için çok önemliyse NABUCCO'yu da desteklemelilerdi. Bugün halen önemliyse bizimle enerji faslını açmalılar. Şimdi enerji faslını engelliyorlar. Ama diğer yandan da AB'nin çıkarını düşünmemizi istiyorlar.''

Güney Akım Projesi hakkında da Davutoğlu, Rusların bunu Türk akımı olarak adlandırdıklarını söyledi.

“BUGÜN TÜRKİYE 27 FASLI AÇMAYA HAZIR''

Davutoğlu, ''Türkiye AB'ye sizce girecek mi" sorusuna karşılık, bu sorunun Brüksel'de AB'ye sorulması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin AB'ye katılmak için her şeyi yaptığını, her açıklamalarında da bunu dile getirdiğini kaydeden Davutoğlu, ''Ben eskiden dışişleri bakanıydım, şimdi başbakanım ve hep şunu söyledim: AB'ye üyelik sürecimiz bizim stratejik hedefimizdir. AB liderleri ne yaparsa yapsınlar bu, stratejik hedefimiz olmaya devam edecektir'' dedi.

Geçen hafta Brüksel'de olduğunu ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, görüşmelerde aynı soruyu sorduğunu belirtti.

Davutoğlu, konuşmasında şunlara yer verdi:

''Bugün Türkiye 27 faslı açmaya hazır. Eğer siyasi engellemeler olmazsa ve bu fasıllar açılabilirse en az 15'ini kolaylıkla tamamlayabilir, kapatılabilir.  Sizi temin ederim ki Türkiye siyasi engeller olmazsa 2 yıl içinde katılım sürecini tamamlar.

Ancak Kıbrıs sorunu ve bazı ülkelerin engellemeleri yüzünden ilerleyemiyoruz. Kıbrıs sorunu yüzünden hiç kimse Türkiye'yi suçlayabilir mi? Hayır. 2004'te bütün taraflar Türkiye, Yunanistan, BM, Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar Annan Planı üzerinde anlaştık. Kıbrıslı Türkler bunu kabul etti ancak Rum tarafı reddetti. Ancak ne oldu? AB, izolasyonla Kıbrıslı Türkleri cezalandırmaya devam ediyor ancak Rum tarafına tam üyelik vererek ödüllendirdi. Şimdi de bizim AB üyelik yolumuzu tıkıyorlar. AB'ye katılım süreci teknik bir süreçtir, bunu çok kısa zamanda halledebiliriz. En önemli sorun mantalite.''

(AA)

Bu haber toplam 1324 defa okunmuştur