1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. '“Kıbrıs Türk tarafı hazırdır'
'“Kıbrıs Türk tarafı hazırdır'

'“Kıbrıs Türk tarafı hazırdır'

Akıncı: “Kıbrıs Türk tarafı konferansın bir an önce yeniden toplanmasına hazırdır”

A+A-

Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs konferansının ilk oturumunun sonuç bildirgesinde ifade edildiği çerçevede, konferansın bir an önce yeniden toplanmasına hazır olduğunu ve her zaman olduğu gibi sonuç üretilinceye kadar orada kalınmasına istekli olduğunu bildirdi.

Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’in son liderler toplantısında tekrarladığı ve Cenevre’ye gidildiğinde toprak ayarlaması ve Güvenlik ve Garantiler konularının diğer başlıklardan koparılarak kendi içerisinde müzakere edilip sonuçlandırılmasını talep ettiğini ifade ederek, bu talebin 11 Şubat 2014 Liderler Ortak Açıklaması’na aykırı olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Türk Lider Akıncı, beklentilerinin, Rum tarafının mutabık kalınmış zemin ve anlayışlar çerçevesinde ve ön şartları bir kenara bırakarak, süreci başarıya götürecek adımlara hazır olduğunu göstermesi ve Kıbrıs konferansının ara talep edilmeden kapsamlı bir çözümle sonuçlandırılması olduğunu kaydetti.

“Ciddi ilerlemeler sağlandığı gerçek ancak son aylarda yeni yakınlaşmalar sağlanmadı”
Cumhurbaşkanı Akıncı açıklamasında, göreve geldiği günden bu yana geçen iki yıllık sürede müzakerelerde ciddi ilerlemeler sağlandığının bir gerçek olduğunu belirterek, bu ilerlemelerin sağlanmasında Kıbrıs Türk tarafının yapıcı tavrı önemli rol oynadığını, buna ilk kez toprak ayarlaması konusunda harita çalışması yapılmasının da dahil olduğunu ifade etti.
Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının yapıcı ve yaratıcı tutumunu sürdürmesine ve farklılıkların giderilmesi için gerekli tüm çabayı göstermesine rağmen, son aylarda “ilk dört başlık” olarak nitelendirilen Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi, Avrupa Birliği Konuları ve Mülkiyet başlıklarında, geçmişten gelen bazı unsurların netleştirilmesi dışında yeni yakınlaşmalar sağlanmasının mümkün olmadığını belirtti.
Akıncı, “Rum tarafı, bir federal çözümde olmazsa olmaz olan, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğinin bazı temel unsurlarını kabul etmekte hala zorlanmaktadır” dedi.

“Doğal takvim oluştu... Çözüm için bütünlüklü bir paket yaklaşımıyla hareket edilmeli”
Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kıbrıs Türk tarafı, 2017 yılında söz konusu olabilecek risklere işaret ederek 2016 yılı sonunu çözüm için bir hedef olarak gördüğünü ısrarla vurgulamıştır. Nitekim, bir yandan doğal gaz konusu, diğer yandan Şubat 2018’de yaşanacak Rum başkanlık seçimleri nedeniyle oluşan atmosfer, haklılığımızı ortaya koymuştur. 
Süreçte gelinen noktada, artık bir doğal takvimin oluştuğu çok açıktır.
Mevcut doğal takvimin getirdiği kısıtlı zaman çerçevesinde çözüme ulaşabilmemiz için artık bütünlüklü bir paket yaklaşımıyla hareket edilmesinin zorunluluğu ortadadır.
Gelinen aşamada, açıkta kalan ve çözüm bekleyen temel konular gerek iki tarafça, gerek BM tarafından çok iyi bilinmektedir. Bu konularda bir çözüme ulaşabilmek için artık tarafların zor kararlar vererek karşılıklı adım atmasının ve bir paket anlayışıyla hareket etmesinin vakti gelmiştir.
Bu düşünceden hareketle Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Konferansı’nın ilk oturumunun sonuç bildirgesinde ifade edildiği çerçevede, konferansın bir an önce yeniden toplanmasına hazırdır ve her zaman olduğu gibi sonuç üretilinceye kadar orada kalınmasına isteklidir”
Rum Lider, Anastasiadis’in son liderler görüşmesinde dile getirdiklerini tekrarlayarak, konferansa gidildiği zaman, öncelikle toprak ayarlaması ve Güvenlik ve Garantiler konularının diğer başlıklardan koparılarak kendi içlerinde müzakere edilip sonuçlandırılmasını ve bu başlıkların kapatılması durumunda diğer konuların görüşülmesine başlanmasını talep ettiğini belirten Akıncı, “ Bu ön şart, çözüm müzakerelerinin temelini teşkil eden ve Rum liderin altında kendi imzası bulunan ‘11 Şubat 2014 Liderler Ortak Açıklaması’nın, ‘konuların birbiri ile ilintili müzakere edilmesi’ maddesine tamamen aykırıdır ve sonuç odaklı da değildir” dedi.

Türk tarafı hazır
Kıbrıslı Türk Lider Akıncı açıklamasını şöyle tamamladı:“Hatırlanacağı üzere Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı’nın ilk oturumunda, metodoloji olarak Güvenlik ve Garantiler başlığının konuşulacağı zaman, garantör ülkelerin de katılımıyla 5’li formatta toplandığı, diğer konuların konuşulacağında da adadaki iki tarafın bir araya geldiği, ‘birbiri ile etkileşen paralel masalar’ çerçevesinde müzakere edilmesi öngörülmekteydi, ancak Yunanistan’ın ‘hazır olmadığı’ bahanesiyle toplantıya ara talep etmesi üzerine bu metodoloji hayata geçirilememişti. 
Kıbrıs Türk tarafı, 11 Şubat 2014 Liderler Ortak Açıklaması ve Cenevre’deki tüm tarafların onayıyla 12 Ocak 2017’de açıklanan Konferans Bildirgesi’ne tamamen sadık kalacak bir şekilde, yeni bir şart öne sürmeden, ilk Konferansta öngörülen metodoloji çerçevesinde bir an önce konferansın bir sonraki oturumuna gitmeye hazırdır.
Beklentimiz, Rum tarafının mutabık kalınmış zemin ve anlayışlar çerçevesinde ve ön şartları bir kenara bırakarak, süreci başarıya götürecek adımlara hazır olduğunu göstermesi ve ilk Mont Pelerin görüşmelerinde ve Konferans’ın ilk oturumunda yapılanın aksine, kimsenin bir ara talep etmeden Kıbrıs Konferansı’nın kapsamlı bir çözümle sonuçlanmasıdır”.

 

Bu haber toplam 1958 defa okunmuştur
Etiketler : ,