1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi’nde: Faizlere ara emri
Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi’nde: Faizlere ara emri

Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi’nde: Faizlere ara emri

Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi’nde mevcut kredi faizlerinin yüzde 17’den yüzde 24’e yükseltilmesi kararı yargıya taşındı, ara emri ile durduruldu.

A+A-

Ayşe GÜLER

Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi’nde mevcut kredi faizlerinin yüzde 17’den yüzde 24’e yükseltilmesi kararı yargıya taşındı, ara emri ile durduruldu.

17 Eylül’de alınan, Aralık ayında da uygulanacak kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava süreci başlatan 4 öğretmenin kredilerine yeni faiz işlenmesi, ara emrinde nihai karar açıklanana kadar askıya alındı.

2 öğretmenin de kredisine ek faiz uygulanmasına yönelik davasının henüz görüşülmediği öğrenildi.

Süreçle ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Kim, 2 öğretmenle ilgili geçici ara emri alındığını aktardı, mahkemeden çıkacak sonuca göre hareket edileceğini belirtti.

Öte yandan yargı süreci başlatan, Kredi Faizleri ile Mücadele Komitesi’nde örgütlenen 6 öğretmen, yazılı açıklama yaptı.

Güven Varoğlu, Rifat Bengihan, Mustafa Özhür, Filiz Boyoğlu, Osman Keten ile Besim Baysal imzasıyla yapılan açıklamada; ara emri kararının ardından yönetim kurulu üyelerine istifa çağrısında bulundu.

Öğretmenler adına dava sürecini yürüten Avukat Serkan Mesutoğlu ise ek faiz uygulamasına bağlı borç senedi düzenlemesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde dava dosyalandığını belirtti.

Taraflar dinlenecek…

Elde edilen bilgiye göre; geçici ara emrinin ardından yargı süreci devam edecek.
Karşı taraf dinlenecek, ardından ara emri konusunda nihai karar verilecek.
Bu süre içerisinde öğretmenlerle ilgili faiz kararı uygulanmayacak.


Avukat Serkan Mesutoğlu:

Borç senedi düzenlemesi hukuka aykırı gerekçesiyle dava açıldı

Öğretmenlerin dava sürecini yürüten Avukat Serkan Mesutoğlu’ndan alınan bilgiye göre; TL mevduatlarına uygulanan faiz oranlarının artırılmasının ardından kredi borçlarında da faiz artırımının mağduriyetler doğurduğu, faiz yükseltilmesine neden olan borç senedi düzenlemesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde dava dosyaladı.

Öğretmenler, kredi borç ilişkisi kurulurken banka veya kooperatiflerle imzalanan sözleşme veya borç senetlerinde yer alan ‘bankaların tek taraflı, müzakere etmeden, diledikleri oranda faiz artırımı yapabilmelerine’ olanak sağlayan düzenlemeye de itiraz etti.

Söz konusu maddenin tüketiciler hukukuna aykırı olduğunu belirten öğretmenler, davada kooperatifleri bağlayan mevzuata uygun hareket etmediklerini savundu.

 


 

Kredi Faizleri ile Mücadele Komitesi:

Yönetim Kurulu’nun istifası kaçınılmaz

Yargı süreci başlatan, Kredi Faizleri ile Mücadele Komitesi’nde örgütlenen 6 öğretmen, süreçle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Güven Varoğlu, Rifat Bengihan, Mustafa Özhür, Filiz Boyoğlu, Osman Keten ile Besim Baysal imzasıyla yapılan açıklamada; ara emri kararının ardından yönetim kurulu üyelerine istifa çağrısı da yapıldı.

Öğretmenler Kooperatifi Ltd. Yönetim Kurulu’nun mevcut borçlarla birlikte ucu açık olarak kredi faizlerini yüzde yüze yakın bir oranda artırmasının, sosyal ve ekonomik olarak ciddi dar boğaza neden olduğu belirtildi.

Açıklamada; “Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybıyla çok zor durumda olan emekçilerimiz, buna ek olarak bir de kendi öz kuruluşları olan kooperatiften darbe almışlardır” denildi.

Yönetim Kurulu’nun faiz oranlarını, sorgusuz sualsiz, hiçbir bilgilendirme ve izin almadan “ben yaparım olur” mantığı ile artırdığını söyleyen Komite, kooperatifin ticari bir banka gibi kar marjı yüksek olarak faaliyetlerini sürdürdüğü gerçeği, K.T. Öğretmenler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel’in açıklamalarında su yüzüne çıktığını savundu.

Açıklamada,  “Yargı sürecinde alınan “ara emri” kararı sonrasında, daha önce de vurguladığımız gibi kooperatifçilik ideolojisinden uzak ve tüccar mantığı ile hareket eden yönetim kurulunun, derhal istifa etmesi kaçınılmaz olmuştur.” denildi.


 


BANKA NASIL BİR UYGULAMA YAPACAK?

Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Kim:

Mahkemede çıkan sonuç uygulanacak

Öte yandan Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Kim, 2 öğretmenle ilgili geçici ara emri alındığını aktardı.
Kim, “Ara emri tedbir amaçlı alındı. Hukuki süreçte sonuç ne olursa olsun, kooperatif hukuk bazında kuruldu, çıkan sonuca uyacak” dedi.
Kredi faiz oranlarının yüzde 17’ten yüzde 24’e yükseltilmesine yönelik kararın Eylül ayında alındığını ancak Aralık ayında uygulamaya gireceğini belirten Kim, “Mahkeme 31 Aralık’a kadar sonuçlanmazsa, faiz artırımı rakamlarına mahkeme emri doğrultusunda gidilecek” dedi.


 

Neler yaşanmıştı?

İstifalar, tartışmalar…

Hatırlanacağı üzere; Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi (KTÖK) ile Kıbrıs Türk Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi (ÖYAK)’ın mevcut kredi faizlerini de yukarıya çekmesi, üyeler arasında tartışma yaratmıştı.

Yeni kararla birlikte Kıbrıs Türk Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi (ÖYAK)’ın TL kredi faiz oranı yüzde 15.5’ten olan yüzde 22.75’e yükselmişti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi’nde ise TL tüketici kredilerinde faiz oranları yüzde 17’den yüzde 24’e, mevduat faizlerinin ise yüzde 14’ten 19.5-20’ye çıkmıştı.

Her iki banka Yönetim Kurulu, alınan karar sonrasında üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlemiş, taksit vadeleri uzayan kesimlerle görüşmüştü.

Yapılan görüşmeler, bazı üyeleri memnun etmemişti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Kim ise “Kooperatifi zarara uğratmamak için bu kararı aldık” diyerek, dövizde yeniden artış yaşanması halinde faizlerin yükseltilmesinin de ‘kaçınılmaz’ olabileceğini vurgulamıştı.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181205115004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 12454 defa okunmuştur
Etiketler : , ,