1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kıbrıs trajedisinde en hüzünlü veda
Kıbrıs trajedisinde en hüzünlü veda

Kıbrıs trajedisinde en hüzünlü veda

10 yaşındaki kayıp savaş kurbanı Ayşe İbrahim bugün törenle toprağa verildi.

A+A-

Kıbrıs'taki toplumlararası çatışmalar ve trajedenin ardından bir kayıp daha toprağa verildi. Ayvasıl (Türkeli) köyünde yaşanan katliamın en küçük kurbanı 10 yaşındaki savaş kurbanı Ayşe İbrahim bugün törenle toprağa verildi.

Ayşe İbrahim’in naaşı bu sabah 10.00’da Küçükkaymaklı Cami’de kılınan cenaze namazının ardından Tekke Bahçesi Şehitliği’nde toprağa verildi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın da katıldığı törene, yanı sıra, GKK’yı temsilen Piyade Kurmay Yarbay Ömer Bulut, KTBK’yi temsilen Topçu Üsteğmen Ekrem Çevik, muharip derneklerle, Kayıp Şahıslar Komitesi Türk Üye Ofisi temsilcileri, diğer sivil ve askeri yetkililer, Ayşe İbrahim’in ailesi ve yakınları katıldı.

Nenesi Ayşe Hasan Buba’yla birlikte öldürülen Ayşe İbrahim, Ayvasıl’daki katliam kurbanı 9 kişiyle toplu mezara gömülmüştü. 13 Ocak 1964’te Dt. Hüsrev Dağseven tarafından İngiliz askerleri eşliğinde açılan mezarlardaki naaşlar Tekke Bahçesi’ne, toplu mezarlardan çıkarılan diğer kayıp Kıbrıslı Türklerle birlikte defnedilmişti.

Tekke Bahçesi Şehitliği’nde yapılan kazılarda çıkarılan kayıp şehitlerden 8’inin kalıntıları kimliklendirilerek 22 Ocak 2018’de ayrı mezarlarına defnedilirken, DNA testi o dönemde sonuçlanmayan Ayşe İbrahim’in işlemleri, ancak yakın geçmişte tamamlanabildi.

Ayşe İbrahim’in bütün ailesi halen Avustralya’da yaşıyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi; 1963-1964 ve 1974’te meydana gelen trajik olayların sonucunda listelenen şahısların gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmeleri için çalışıyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi'nin resmi verilerine göre güncel rakamlar şöyledir:

Kayıp şahısların sayısı:

Kıbrıslı Rumlar: 1510
Kıbrıslı Türkler: 492

Kimliklendirilip ailelerine teslim edilen kişiler:

Kıbrıslı Rumlar: 681
Kıbrıslı Türkler: 249

Yapılan Kazılar:

Açılan: 1258
(Kazıda bulunan kişi sayısı: 1197)

Bu haber toplam 2383 defa okunmuştur