1. YAZARLAR

  2. Dr Filiz Besim

  3. Kıbrıs Tıbbına Adanan Yaşamlar - DR. KAYA...
Dr Filiz Besim

Dr Filiz Besim

Kıbrıs Tıbbına Adanan Yaşamlar - DR. KAYA...

A+A-

 

Henüz dumanı tüten bir kitap var elimde. Fırından yeni çıkmış: “Kıbrıs Tıbbına Adanan Yaşamlar- DR. KAYA”...’

İşte ben bugün sizinle bu kitabın heyecanını paylaşmak istiyorum. Bundan bir buçuk yıl önce Kıbrıs Türk Tabipler Odası Başkanı Dr. Cemal Mert ve yönetim kurulu bizi toplantıya çağırdı. Hekim olma sorumluluğuyla yıllarını tıp mesleğine adamış bir meslektaşımıza biraz vefa ama çoğunlukla da Kıbrıslı Türk toplumunun yakın geçmişine ciddi bir katkıydı Kıbrıs Türk Tabipler Odası’nın amacı...

Toplantıda değerli meslektaşlarımız vardı. Dr. Süleyman Uluçay, Dr. Nazım Beratlı, Dr. Ahmet An, ben ve gerek yazın gerekse basın hayatımızın duayenlerinden Ahmet Tolgay. Konu, Dr. Kaya Bekiroğlu’nun anılarının yazılmasıydı. Henüz yaşarken meslektaşımız, büyüğümüz Dr. Kaya Bekiroğlu’nu konuşturup kayıt altına almalı ve sözlü tarihle, resmi tarihe katkı yapılmalıydı. Öyle de oldu. O gün, o masada alınan kararla kolları sıvadık ve Kıbrıslı Türkler’in son yüzyılına ait nice bilinmeyeni sizlerle buluşturduk.

GENİŞ AÇIDAN YAKIN TARİHİMİZ…

426 sayfalık, fotoğraflı bu anı biyografi kitabının içinde sadece Dr. Kaya Bekiroğlu’nun anıları yok aslında. Kıbrıslı Türk olup da sağlığa ucundan da olsa dokunan birçok tarihi kimliğin bilinmeyenleri ile biz bu kitaptla tanıştık. Dr. Kaya Bekiroğlu ile çıktığımız bir yaşam mücadelesinde, kâh Mesarya’nın derin köklü tarihi kucakladı bizi, kâh Trodos dağ etekleri. Lefkoşa Akkavuk Mescidi sokaktan ve karma yaşamlı Ayluga’dan İstanbul’a, Londra’ya açıldık. Nice Kıbrıs’a, Kıbrıslılığa ait yaşanmışlıklarda adeta sörf yaptık. Her anı bir başka anıya, bir başka tarihi kimliğe taşıdı bizi.

Bir zamanlar bu adanın çok zor koşullarında ve dahası kurşun ve havan yağmuru altında, Girne Caddesi’nde, zamanın polis merkezinin tam karşısındaki iki katlı ve 4 -  5 odalı küçük bir klinik içinde, çok az sayıdaki Türk hekimiyle toplumsal sağlık hizmetlerinin organize olmasını yazdık hüzünle… Ve sıfırdan yaratılan o sağlık hizmetlerinin bugün geldiği hiç de küçümsenemeyecek boyutuyla gururlandık. Son 50 yıl içinde atılan dev adımlarla ve oluşan sağlık ordusuyla gururlansak da, yine hep konuşulan ama çözülemeyen sağlık sistemindeki sorunlarla üzüldük.

50 YIL ÖNCE, 50 YIL SONRA…

Adı “Dr. Naim Adiloğlu Kliniği” olan 50 yıl önceki o mütevazı mekândan birkaç sokak ötede, Abdi Çavuş Sokağı’ndaki metruk ve eski bir sigara fabrikasına taşınan sağlık hizmetlerinin aşamadan aşamaya ulaşmasında elbette ki birçok Kıbrıslı Türk hekim ve sağlıkçı görev aldı. İşte bu kitabın oluşmasında da o günleri yaşayan, ya da bir şekilde tanıklık eden o özverili insanların hepsinin emeği vardır.

Hekimler bu adanın mücadele tarihinde ve elbette ki siyasetinde şimdi olduğu gibi her zaman çok etkin roller almışlardır. Bu kitabın her sayfasında soluk soluğa bu mücadelenin kurgusuz en gerçek halleriyle biz buluştuk ve sizleri de aynı heyecanla buluşturmak istedik. Hekim bu adada yıllardır sırtında beyaz önlüğü, yüreğinde toplum sevgisi ve sorumluluğu ile mücadele etmiştir.

GENİŞ BİR KATILIMCILIĞIN ÜRÜNÜ…

Bu kitabın hazırlanması aşmasında, çoğu tıp doktoru, pek çok değerli Kıbrıs Türk insanının görüşüne, bilgisine ve anılarına başvuruldu. Ülkemizin birikimli aydınları, yazarları da, Dr. Kaya ve toplumsal tıp serüvenimize dair görüşlerini, anılarını ve gözlemlerini aktarmak için büyük içtenlik ve heves gösterdi. Yakın tarihin gözler önüne serilmesi geniş bir katılımcılıkla sağlandı… Bu kitaba heves ve içtenlikle katkı koyanların tümünün de adı, “kaynak isimler” olarak sayfalar arasındaki yerini silinmez biçimde aldı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası yöneticileri, başta Başkan Dr. Cemal Mert, araştırmaların yapılabilmesinde ve kitabın yazılmasında büyük motivasyon sağladılar. Verdikleri destekle hep yazarların yanında durdular.

Araştırmacı yazar Dr. Ahmet An, kitabın genel incelemesini yaparak değerli görüşlerini sundu. Önerilerinden  yararlandık.

Kitabın kapak tasarımı Doç. Dr. Gökçe Keçeci Şekeroğlu.

Sevgili Ahmet Tolgay ile birlikte hem hekimlik, hem de Kıbrıslı Türklerin yakın tarihi anlamında önemli ve kalıcı bir esere yazar olarak katkı koymak benim için büyük bir onur oldu.

Bu yazı toplam 3757 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar